Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Benedict Cumberbatch ztvárňuje hlavní roli v tomto aktuálním a palčivém dramatu ze zákulisí kampaně referenda o brexitu. Film sleduje tuto kampaň z pohledu nepříliš známých stratégů z obou táborů – jak příznivců, tak i odpůrců unijního odcházení. Zatímco se jedna strana snaží získat navrch nad druhou, paktují se s politiky, kteří se snaží protlačit na výsluní, a kontroverzními sponzory. V době, kdy se do popředí zpravodajského zájmu dostávají odhalení o zneužívání osobních dat i škodlivém vlivu tzv. "fake news" a mikrocílené reklamy na sociálních médiích, snímek "Brexit" zkoumá, jak moderní techniky kampaní řízených daty přispěly k jednomu z nejméně očekávaných, nanejvýš napjatých a také nejkontroverznějších rozhodnutí v moderní politické historii. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (175)

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si den vyhlášení výsledků referenda. Byl jsem tehdy na orchestrálním zájezdě ve Francii a na mobilu bedňáka (o kterém se nakonec ukázalo, že muzikantům vykrádá peněženky) viděl výsledek. Brexit byl velkou ranou a zklamáním pro eurooptimisty a v podstatě šlo o první velkou manifestaci rozdělené společnosti na západě. Pokud jde o film, tvůrci plus mínus deklarují, na čí straně stojí. To mi nevadí – jsem přesvědčený o tom, že kdo fandí smysluplné debatě a nedá se utáhnout emocionálním apelem, musí Brexit (alespoň tak, jak proběhl), vnímat jako nefér věc. Výsledek zvrátit nejde a je asi dobře, že tahle groteska pomalu končí. Rozhodně ale film využiju v hodinách společenských věd. (1 320.) ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

"Referendum je ten úplně nejhorší způsob, jak o něčem rozhodnout. Je rozvratné! Předstírá, že složité rozhodování je jen binární. Červená, nebo modrá. Černá, nebo bílá. Víme, že politická změna a reforma se dělá jemnějšími, promyšlenějšími způsoby." - Vykládejte to u nás voličům SPD, ANO a Zemana. :D Předpokládám, že o moc zábavněji už toto téma natočit nešlo. Pramáti všech politických kampaní - útočit především na nerozhodnuté, na přehlížené, na nevzdělané a na hloupé. Útočit na to nejzákladnější a nejjednodušší v lidech, a pro koho jsou tyto špinavé politické praktiky pod jeho úroveň, ten nejspíš nevyhraje. A tak je to, bohužel, všude na světě... Benedict Cumberbatch jede zase osvědčený "The Sherlock style", ale v Brexitu to nijak zvlášť nevadí, jeho postava je Sherlockovi v mnohém podobná. Za přiblížení kampaně britského referenda a za odvahu zaujmout snímkem opačný postoj, než měla voličská většina: 3*. ()

Reklama

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Co mi tento film dal? No, že už by se konečně mělo ve školá vyučovat "informační gramotnost na internetu", protože jinak dopadnete jak ta skupinka lidí co zastávala různé sociální skupiny - nejistí, neinformovaní, nemožní správně jednat a i přesto s možností volit. Demokracie je skvělá, ale má své chyby. ... Jinak skvělý film, který začínal klasickým britským humorem, který byl po celou dobu doprovázen reálnými fakty a ke konci se vtip změnil ve vážnost. ..P.S.: Brexit jakožto snímek je o způsobu jak ovládnout masy, jak je přimět věřit v něco v čem si nejsou jistí.... HODNOCENÍ: 85% (4*) ()

progression 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že na film týkající se "manipulace davů" se mi až tak moc koukat nechtělo, ale kvůli Benedictu Cumberbatchovi jsem to zkusil a nakonec vůbec nelitoval. Své až tak ne moc populární role se zhostil opravdu na výbornou a velice věrohodně, i to cestování na kole za "vlivnýma" mu divák "žral i s navijákem". Film (nejenom) o vymývání mozků i manipulace davů názorně ukazuje více či méně sofistikované metody ovlvňování davů ve prospěch politiků i dalších "vlivných" a současně i to, že na trošku vzdálenější budoucnost už se tolik nemyslí a na ty davy (s výjimkou "škemrání" o jejich hlas) už teprve ne. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Není co dodat. Vyvážené shrnutí průběhu brexitové kampaně z pohledu obou táborů, které by si měl povinně shlédnout každý, kdo šel v roce 2016 volit v referendu. Důsledkem tohoto politického debaklu je rozhádaná Británie, propadající se do čím dál tím hlubších vod nejistoty a ještě zoufalejší britská politická reprezentace, která si neví rady s tím, co jim připravili jejich předchůdci v kombinaci s nečistými marketingovými praktikami. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Benedict Cumberbatch byl ve skutečnosti narozdíl od Dominica Cummingse, kterého ztvárňuje, zásadně proti Brexitu. (Blanch)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Reklama

Reklama