Reklama

Reklama

Dangal

  • Indie দঙ্গল (více)
Trailer

Mahavir Singh Phogat (Aamir Khan) býval vynikající zápasník, ale musel nechat sportu, aby si našel práci, která ho uživí. Doufá, že jednou aspoň jeho syn vyhraje pro Indii medaili. Jenomže se mu narodí samé dcery, a tak zklamaný Mahavir na svůj sen pomalu zapomíná. Pak si ale přijdou rodiče dvou chlapců stěžovat, že Mahavirovy dcery zbily jejich syny. Dívky se k tomu přiznají a Mahavir si uvědomí, že i když má dcery, ještě to neznamená, že z nich nemůže vychovat zápasníky. K překvapení a nelibosti celé vesnice je začne trénovat k zápasení. Film je inspirován skutečností. (rikitiki)

(více)

Zajímavosti (15)

  • Televizní premiéru na indické televizní stanici Zee TV v květnu 2017 sledovalo přes 16 milionů diváků, což je historicky druhá největší sledovanost po filmu Prem Ratan Dhan Payo (2015). Tři měsíce nato byl film slavnostně uveden na televizní stanici Zee Tamil, kde jej sledovalo přes 33 milionů diváků. Obrovský úspěch slavil především v Číně, kde jej na internetu zhlédlo přes 400 milionů diváků. (HellFire)
  • Během jedné scény utrpěl Aamir Khan (Mahavir Singh Phogat) zranění ramene, kvůli němuž musel přerušit natáčení. (HellFire)
  • Film byl promítán také v indickém parlamentu ve snaze posílit postavení žen ve společnosti. (HellFire)
  • Geeta Phogat byla velmi úspěšná na poli mezinárodních Her Commonwealthu a v dalších asijských soutěžích, ale nikdy nevyhrála žádnou medaili na olympiádě. Navzdory tomu se zapsala do historie jako první indická zápasnice, která se zúčastnila Olympijských her. (HellFire)
  • Film se natáčel v opačném pořadí. Jako první přišel na řadu závěr, kde Aamir Khan (Mahavir Singh Phogat) hraje starší postavu a nakonec se natáčely scény, v nichž představuje svou mladší verzi. (HellFire)
  • Hlavní hrdinky absolvovaly náročný sedmiměsíční trénink, aby jejich zápasení působilo věrohodně. Kromě toho se jich spolu s celým štábem ujal Kripa Shankar Patel Bishnoi, trenér indického ženského wrestlingového týmu. (HellFire)
  • „Dangal“ je indický název pro zápasy ve wrestlingu. (radecacek)
  • Aamir Khan (Mahavir Singh Phogat) pro roli nejdříve přibral 28 kg, a poté za 6 měsíců zhubl 25 kg, aby mohl natočit scény své postavy zamlada. Khan k tomu řekl, že kdyby byl postup opačný, neměl by pak motivaci zhubnout. (radecacek)
  • Dangal je dosud nejvýdělečnější snímek v historii indických filmů. Dokázal celosvětově vydělat 302 895 451 amerických dolarů. Jedná se také o nejvýdělečnější sportovní film roku 2016 a čtvrtý nejvýdělečnější film studia Disney v roce 2017. (radecacek)
  • Skutečný Mahavir Singh Phogat se dočkal syna v roce 2003. (Jirka_Šč)
  • Mahavir Singh Phogat trénoval ve wrestlingu všechny čtyři své dcery a také dvě dcery svého bratra. Čtyři z nich – Geeta, Babita, Vinesh a Rita – jsou zlatými medailistkami v různých váhových kategoriích z Her Commonwealthu, zatímco Priyanka získala stříbrnou medaili na asijských šampionátech a Sangita získala medaile na mezinárodních šampionátech. (Macik1982)

Související novinky

Reklama

Reklama