Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinské činy patria k vojne. Jedna z najodvážnejších akcií histórie Prvej svetovej vojny sa stala námetom aj pre tento film, ktorý opätovne oživuje príbehy ľudí, ktorí čelili vojnovému ošiaľu. Major Charles Whitlesey (Rick Schroder) je vojakom na pohľadanie. Jeho oddiel sa dostal do veľmi nepríjemnej situácie, keď je obkľúčený v hustých francúzskych lesoch nemeckým vojskom. Bez jedla, bez zásob a bez možnosti zanechať o sebe správu. Mal na výber dve možnosti. Vzdať sa alebo umrieť. Ale on si vybral tú tretiu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (118)

stanyslaw 

všechny recenze uživatele

Nic proti skutečným hrdinům. Nic proti vojákům, kteří hrdiny být nechtěli, ale stali se jimi tím, kde v danou chvíli byli a co museli udělat. Vše proti těm, kteří parazitují na jejich příbězích pod zástěrkou vzdání holdu. Tento film je praktickou ilustrací toho, jak si Hurvínek představuje válku. Všechna blbá klišé použitá v jediném scénáři už zmínili přede mnou jiní komentátoři. Pro mne jako bigoše polního socialistické armády (pro nevojáky přeložím: pěšáka) bylo utrpením sledovat scény, kdy vojáci v lese v obraně - logicky zakopaní proti směru útoku, v okamžiku útoku vstanou a střílí na útočníky vestoje, pokud možno nekryti za otravnými stromy, které by mohly nepřátelské kulky zastavit. Když je začne masakrovat dělostřelectvo, opět všichni vstávají, aby mohli efektně létat vzduchem po každém výbuchu. Když Němci zrovna neútočí, je nejlepší se jít projít (samozřejmě vestoje a mluvit u toho) do místa, kam už před tím nepřítel předvedl, že dostřelí. Obklíčeni ze všech čtyř stran mají štěstí, že Němci jsou jako obvykle (až na majora, příkladný to vzor všech vojenských ctností, asi proto, že strávil 7 let v Americe) tupí a útočí stále jen z té jedné. Atd. Logické myšlení nebylo použito snad v jediné scéně. V kinech to nedávají, na televizi asi už dneska nikdo nekouká, a pokud to zahlédnete na torrentu, ať vám paprče upadnou, jestli na to kliknete. ()

RakeW 

všechny recenze uživatele

Po mnoha stránkách obsahu i formy nedotažené a nepříliš konzistetní dílo plné klišé (ta jsou zřejmým výplodem scénáristovým, originální momenty naopak napsala skutečnost - viz holub Cher Ami) a patosu, které má na čele zřetelnou nálepku "dějepis zábavně-akční formou". Jenže je to film televízní a tak přihmouříme oko, vědí! Přesto si myslím, že červenou si to nezaslouží. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ničím výnimočné, klasické americké rozprávanie o vojne. Príbeh má byť vraj pravdivý, ale nezaujal natoľko, aby mi to nebolo jedno. Špeciálne efekty boli celkom prepracované, rovnako kostýmy. Silné tlačenie na americké hrdinstvo sa mi tradične nepáčilo. Celé je to napísané a natočené len v ich prospech, ďaleko od reality. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

No já byl spokojen film o 1.světové válce podle skutečné události o velkém hrdinství... Banda gangsterů z NY dobije klíčový bod v lokalitě a musí ho za každou cenu udržet a k tomu pár falešných informací od velení + ostřelování vlastními děly k tomu dodejme akci s plamenomety atd.. atd.. opravdu spokojenost jako nebylo to vyloženě na 5z5 (trošku mi nesedělo jak po dobytí bodu v místě zůstaly skvěle umístěné německé kulomety a naši hrdinové bez munice je nevyužijí + jsou v obležení, ale útoky jsou vždy z jedné a té samé strany..), ale 4 bez debat. Jinak parádní závěr s knoflíky. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Událost, která se zapsala do historie, by si zasloužila jistě kvalitnější a obrazově pestřejší zpracování. Z tohoto filmu a celkově i tématu, by se jistě dalo vytěžit více než je pouhá ukázka americké hrdosti a "německého obdivu k americké statečnosti". Některé věci se mi zdály opravdu banální jako bylo zakopání se proti svahu, styl boje jak za Napoleona, fosforeskující krev nebo vývrtky a piruety zasažených vojáků, které svými výkony hravě překonávali i čínské gymnastky. Třepotající kamerou a spoustou oparu se tvůrci snažili zamaskovat nedostatek hereckého obsazení (podle skutečnosti mělo být vojáků kolem 500) prakticky jich nebylo na scéně nikdy více než 30, další věc je historická nepřesnost (použitá výzbroj a výbava). S ohledem na fakt, že se jedná o TV film, který byl určen nejspíše pro americké publikum se hodnocení nedostane nad lepší 2, a i když se tu a tam vyloupla lepší scéna, zážitek je spíše podprůměrný, díky nepřehledné kameře a kamennému výrazu herců film nevyzařoval skoro žádné emoce. 40 % ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Film Stratený prápor sa natáčal v Luxembursku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama