Reklama

Reklama

Rozhovory s vrahem: Výpověď Teda Bundyho

(seriál)
  • USA Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes
Trailer
USA, 2019, 3 h 55 min (Minutáž: 51–74 min)

Tvůrci:

Joe Berlinger

Režie:

Joe Berlinger

Kamera:

Adam Stone

Hrají:

Ted Bundy (a.z.)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Aktuální rozhovory, archivní záběry a audio nahrávky pořízené v celách smrti tvoří šokující portrét nechvalně známého sériového vraha Teda Bundyho. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Pustíte-li si libovolný dokument z patnáct let starého cyklu "Ďábelští zabijáci" nebo "V mysli sériových vrahů" (ty stupidní názvy jsem si právě teď vymyslel), dostanete vlastně to samé, akorát v osekané podobě. Tato dokumentární minisérie tedy není investigativní, jelikož nic nového nepřináší a prošetřit skrze ní už nebylo co. Deviant Bundy je natolik prozkoumaný a uzavřený případ, že se dnes běžně dává na školách za příklad ukázkového psychopatického sériového vraha, kdy se na něm a jeho (v té době) neortodoxních postupech učí budoucí kriminalisté. Tuto sérii udělala nesmírně mravenčí práce tvůrců, kteří sehnali všechny dobové záběry z lokálních TV stanic a rovněž všechny důležité lidi a vyšetřovatele, kteří byli zainteresovaní do života a zločinů tohoto individua. Sérii ovšem primárně vybudoval netradiční komentář samotného Bundyho, který se skrze nahrané pásky retrospektivně vrací ke svým postupům a nechává diváka nahlédnout do myšlení sériového vraha, o jehož myšlenkových pochodech mohl při sledování jiných krimi dokumentů jen střílet od boku a zároveň díky viděným zvěrstvům ani nevěřil, že jejich pachatel vůbec mohl chodit po světě a uvědomovat si vlastní existenci, natož myslet jako člověk. Pokud bude mít divák to štěstí a před puštěním těch 4 dílů o Bundym nebude vědět absolutně nic, pak mu jeho neznalost zajistí neskutečný zážitek z kriminálního případu, ze kterého mrazí ještě dnes. Série je ovšem zajímavá i pro diváky, kteří případ Bundyho znají, jednak díky tradičně precizní práci Netflixu, kdy je filmařská stránka dokumentu opět naprosto špičková, tak hlavně kvůli podrobnosti případu, kterou tato série přináší. 90 % ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, že se Netflix dal do takovýchto minisérií :) Stojí to za to, i když já o Bundym viděla už mnoho dokumentů - tento je přeci jen něčím jiný. Je to tak zvláštní slyšet ho na těch nahrávkách, vidět ho na těch nahrávkách a zjistit, že někdo chce v životě takovou pozornost, že si za tím jde doslova přes mrtvoly. ()

Reklama

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem (podle názvu dokumentu), že uslyšíme mnohem více toho, co říkal ke svému vražednému běsnění přímo Ted Bundy. Za jeho výpověď nebo rozhovory s ním bych to určitě neoznačila, protože převažovaly jiné věci (výpovědi jiných nějakým způsobem do věci zapojených lidí, záběry z jednání u soudu, z míst činů atp.). I přesto se jedná o zajímavý vhled do celé kauzy, do zhlédnutí dokumentu jsem o ní příliš nevěděla, takže jsem si velmi ráda rozšířila obzory. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Fascinující dokument, který je nejlepší v posledních dvou dílech. Možná, že Berlinger měl jeden díl vynechat, protože první dva díly jsou "jako by" o ničem a diváky uvádějí do dobového kontextu a k činům Bundyho se vlastně moc nevracejí. Třetí a čtvrtý díl jsou ale naprosto famózní a naplno odhalují to, v čem byl Bundy jedinečný - byl krutě inteligentní, vystudoval práva, věděl, jak funguje policejní práce, zároveň byl ale tak narcistní a sebevědomý, že se dokázal hájit jedině sám a arogantně se soudu vysmíval. Jeho tvář obyčejného člověka je o to děsivější, oč odpornější činy prováděl. Berlinger do snímku moc nevstupuje a nechává promlouvat klíčové aktéry celé kauzy, a to včetně samotného Bundyho, jehož výpovědi jsou věcné, suché a chybí jim jakýkoli soucit nebo sociální inteligence. Je ale škoda, že zpovědí Bundyho tu není mnohem víc, protože zabírají tak maximálně půlhodiny, což je poměrně málo. Kdyby to celé drželo víc při sobě a první dva díly se trochu netáhly, bylo by hodnocení o něco lepší, i tak jde ale o naprostý unikát a fascinující materiál. 80 % ()

cocrHeLL 

všechny recenze uživatele

Dobrá práce, pěkně chronologicky a logicky, podloženě sesumírovaný přehled o jednom z nějvětších hovad 70' a 80' let dvacátého století. Ted Bundy je jméno, které zná prakticky každý, kdo dokáže chodit, číst a počítat, přesto hromada informací mi byla neznámá a Joe Berlinger mi touto minisérií rozšířil moje částečné povědomí a časové zařazení. Tento cestopis západním pobřežím, "Real Escape Exit Game" a kurz maskování, následovaný výukou amerického právního systému mě hodně potěšil. Zajímá mě, koho si na paškál Berlinger vezme příště. ()

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama