Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Protagonistom je Bill (Jeremy Theobald). Bill je nezamestnaný ctižiadostivý spisovateľ, ktorý žije samotársky a nudný život v Londýne. Billa veľmi fascinujú ľudia s nádejou, že nájde nejaké podklady, o ktorých by mohol písať. Z davu ľudí si teda začne náhodne vyberať jednotlivých ľudí a sleduje ich. Stanoví si pravidlá, aby sa vyhol problémom a aby jeho sledovanie bolo vždy náhodné. Ale čoskoro poruší jedno z pravidiel a sleduje niekoho viac krát, než len raz. Osoba, ktorú často sleduje je Cobb (Alex Haw). Cobb ako sebaistý a inteligentný zlodej prichytí Billa pri sledovaní. Ale kto koho vlastne sledoval? (genetique)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (502)

mcb 

všechny recenze uživatele

Dvěma slovy: brilantní debut. Více slovy: Nolan se již ve svém prvním celovečerním snímku ukázal jako jeden z nejnadějnějších režijních talentů 21. století. Jeho prvotina překypuje znepokojivou atmosférou, které je docilováno zejména ponurým obrazem, depresivní hudbou a roztěkanými hereckými výkony, kterým přihrává nejednoznačné vedení vyprávění. To se sice naplno projevilo až v Mementu, ale i zde názorně ukazuje, jak zdánlivě jednoduchý příběh obohatit o tajemno a mnoho otázek, na které po prvním zhlédnutí nelze odpovědět. Nolanův mrazivý realismus podpořený prvky filmů noir, trochou surreality a promyšleným scénářem si klidně může podat ruky s nejchytřeji napsanými snímky, kterým náleží označení „puzzle film“. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to vypadá, že Nolan se vydá zkoumat hlubiny duše jednoho bídného voyeura. Po čase však obratně stočí děj do roviny temného thrilleru, kde si divák nemůže být jistý ani zaměřením postav, ne natož tak dalšími minutami. Umná práce se střihem (děj se odehrává ve třech časových rovinách) a režisérova práce precizního soustružníka, nakonec vydává dílo, nad nímž jenom uznale pokyvuju hlavou. A závěrečná pointa si může podat ruku se Singerovými Usual suspects, bez debat. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prečítané komentáre mi pripomenuli komentáre ku Kubrickovým filmom. Tiež také opatrné našľapovanie. Raz okolo "režisérskeho génia", tentoraz okolo 9. najobľúbenejšieho. Sledovanie je síce film talentovaného režiséra, ale je to aj jeho prvý film. Film, na ktorý dostal málo peniažkov, ktoré mu postačovali iba na čiernobiely materiál, troch hercov a 69 minút premietacieho času. Vzal teda zaujímavý príbeh rozpísaný do dobrých dialógov, hercov, ktorí ho nesklamali a na záver pridal prekvapujúcu pointu. Výsledok bol lepší, ako tomu nasvedčovali vstupné podmienky. Lenže náročnému režisérovi sa to asi zdalo málo a poprehadzoval časovú následnosť príbehu. Tým u mňa prišiel o jednu hviezdičku, pretože som na to nenašiel rozumný dôvod. A zapojil som oba závity. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(90%) FOLLOWING, coby prvotina/režijní debut slavného Christophera Nolana. Abych se přiznal pravdu, Nolan je v mých očích určitě velmi zdatný režisér, ale až tak bych ho do nebe nevychvaloval. Od něj se mi nejvíc líbila trilogie o Batmanovi v hlavní roli s Ch. Balem. Poté Insomnie a Interstellar. A také i Memento nebylo špatné, ale až tak mě nepohltilo. Další filmy jsou už trochu slabší. Dunkirk a Dokonalý trik jsou za mě lepší průměry a Počátek mi už vůbec nesedl. Tento krátký a černobílý až amatérský, nízkorozpočtový snímek v českém překladu Sledování mi paradoxně sedl jak ulitý. A to jsem očekával minimum. Po X letech jsem si tohle jen tak bezmyšlenkovitě a z nudy pustil. Nechci si hrát na odborníka, ale když jsem to sledoval, tak jsem ihned pochopil, že tohle je klasický Nolanův styl. Specificky zamotané, mělo to několik časových linií. Minulost, přítomnost, pak trochu popohnaná krátká budoucnost atd. Jenže vše to bylo naštěstí srozumitelné a ne moc složité. Mělo to pár dobrých nápadů a hlavně to bylo neskutečně originální. Ten nápad se sledováním a následném systematickém rabováním bytů – to vše bylo nápadité a mělo to i nějakou tu myšlenku. Atmosféru to mělo hodně dobrou, kterou dost vylepšoval hudební skladatel David Julyan, který později s Nolanem spolupracoval na několika jeho filmů. Na závěr tu máme velmi slušnou pointu, která vše přehledně vysvětluje. Právě u spoustě Nolanových filmů mi závěrečné rozuzlení apod. nepřipadá moc dobré. I je to tak složitě podané, že tomu každý divák hned na kloub nemusí přijít. Herecké obsazení bylo dobré, především ústřední dvojice mužů. Zbytek dostačující. Takže jsem váhal, jestli dát lepší 4* nebo 5*, ale nakonec jsem s radostí plný počet hvězd udělil. Na začátek Nolanové kariéry bylo toto parádní. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

rozehrát šachovou partii s přeházenými tahy na hodině pásky tak, aby dávala jako mozaika nakonec smysl, použít pro to jen pár herců, 6 (slovy ŠEST) tisíc dolarů, jeden rok, dvě barvy a vygradovat to vše geniální pointou, to už prostě vyžaduje určitou dávku režisérského (a scénáristického) umění. první film, jímž Nolan hlasitě zvolal: "Jakooo, halooo, jsem Pan Režisér!"... Sledování Sledování mě prostě bavilo a místo v mé TOPce režisérů si tenhle Brit svým debutem zase o něco víc upevnil... 80% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (26)

  • Celkový rozpočet filmu bol len 6000 dolárov. (JOZZZKO)
  • Jedná se o jediný celovečerní snímek, který Christopher Nolan nejen napsal, režíroval a produkoval, ale u nějž se postavil sám i za kameru a film také sestříhal. (Terva)
  • Film se natáčel pouze o sobotách, protože herci i členové štábu v týdnu pracovali na plný úvazek. (Ai.ma)

Reklama

Reklama