Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blade je statný černoch, napůl člověk a napůl upír, který s pomocí starého a nemocného učitele Whistlera bojuje proti upírům. Vtrhne na obrovskou upíří diskotéku, všechna monstra zlikviduje a zmizí dřív, než se objeví policie. Mezi oběťmi je také zuhelnatělé tělo upíra Quinna, který však na patologii obživne, vysaje patologa a poraní jeho kolegyni. Potom uteče před Bladem a policií do opuštěné továrny, kde má základnu. Mezitím dochází ve společenství upírů ke sporu. Mladý ctižádostivý Frost lidmi pohrdá, protože je považuje pouze za potravu, a chce neomezenou moc. Karen je napadena policistou, který upírům slouží. Podaří se jí ubránit a Blade se jeho sledováním dostane na stopu další upírské komunity. Blade s Karen proniknou do archívu, kde zabijí zrůdného strážce a zjistí, že Frost chystá rituál, kterým chce oživit boha krve Le Magru, s jehož pomocí by ovládl lidstvo. Frost pronikne do továrny, kde se zmocní Karen a smrtelně zraní Whistlera. Blade se vydá za Frostem a likviduje všechny upíry, kteří se mu postaví do cesty. Je poražen, když se před ním objeví jeho matka. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (627)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Blade je úžasná postava, která vychází zejména z komixu a je to na něm znát. Snipes je naprosto perfektní. Příběh na pozadí "úpírské ságy", legend, "tradic" a videoher není natolik důležitý, spíše velice dobře ztvárňuje prostor a pole pro úžasnou akční jízdu, která oplývá za prvé na svoji dobu úžasnými speciálními efekty (digiefekty velice dobře spojeny se starou dobrou maskérskou školou) a zejména megaakcí, kdy Snipes seká, řeže, bodá, láme, drtí, kope, mlátí, střílí a "nafukuje" své nepřátele v tak excelentně dinamickém temtu, že se mu v této rovině akčního filmu za posledních 10 let málo který film vyrovnal. A o to tady jde, příběh tuctový, herecké výkony velice střídmé, od velmi dobrých po vyloženě mrzuté (např. hlavní černošská hrdinka). Celé upírské pozadí v mnoha ohledech navíc někdy zaniká pod minimálně sestříhanými souboji opravdových mistrů martial arts (Blade je opravdu jejich přehlídkou) a člověk má spíš pocit, že sleduje nějaký klasický japonský karate masakr. Přesně takové filmy mám rád. Blade jednička je prostě ... jednička a pecka dohromady ... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Bez váhání dávám pět hvězdiček...comicsová předloha geniálně převedená do filmu, hrdina s temnou minulostí, hledající klid pro svou napůl vampýrskou duši. Svět upírů, kteří ve stínu noci osnují své temné plány, noční kluby na jatkách, krásné upírky lovící své oběti, dalo by se tomu i docela věřit:) Stephen Dorff je klasický příslušník zlaté upíří mládeže, jeho nohsledi jsou jaxepatří zákeřní a odporní nebo komičtí, přesně podle potřeby. Souboje jsou správně akčně upravené, aby odpovídaly nadlidským schopnostem hrdinů, máte-li rádi dlouhé pláště a souboje na meče, přijdete si na své. Jediné co kazí dojem, jsou špatné až příšerné digitální efekty, speciálně si toho všimnete v závěru filmu. Nicméně dnes už kultovní skladba Confusion od New Order vyváží všechno... ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem nedávno shlédl Blade II, neubráním se srovnání. Zatímco "dvojka" je hlavně nonstop řežba, jednička nabízí více: zajímavý příběh, silnou atmosféru, charismatického záporáka a momenty, které se člověku zakousnou do paměti. Např, úvodní scéna dance party s krvavou sprchou za zvuků New Order je nezapomenutelná. A jednoznačnou výhrou je zajímavá postava Bladeova hlavního protivníka. Stephen Dorff je tak subtilní, že by ho snad zmlátila i desetiletá holka, ale přitom budí takový respekt, že je jasné, že není radno si s ním zahrávat. V porovnání s "dvojkou" je tu méně řezničiny, ale jak praví známé úsloví, méně je někdy více. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Zo všetkých známejších akčných hrdinov deväťdesiatych rokov mi práve Wesley Snipes prišiel jednoznačne najhoršie využívaný, hrával väčšinou v nevýrazných filmoch a pritom charizmu, hereckú úroveň a fyzické schopnosti mu môže väčšina kolegov len závidieť. A tak som veľmi rád za túto sériu, ktorá aj napriek tomu, že sa nejedná o čistokrvný akčný žáner dovoľuje naplno využiť jeho potenciál. Našťastie proti upírom nič nemám, teda pokiaľ sa jedná o takýto drsnejší typ, takže mi takáto kombinácia akčného a upírskeho filmu vôbec nevadí, práve naopak. Dejovo je to hlavne prvú polovicu výborne zvládnuté, cítiť tu ambície, aby z toho nebolo len nejaké jednoduché akčné béčko, ale film dosť vsádza aj na temnú atmosféru a zaujímavé pojatie sveta, trochu v štýle neskoršieho Matrixu, kde ľudia vidia len to, čo im je umožnené a ak sa niekomu podarí nahliadnuť za oponu a uvidia skutočný svet, kde sú upíri prakticky všade a nikomu sa nedá veriť, dostane sa do problémov. Len škoda, že v druhej polovici už dostáva väčší priestor hlavný záporák a jeho plán na ovládnutie sveta, kde sa už začínajú riešiť rôzne legendy a staré proroctvá, čo už pôsobí predsa len dosť béčkovo a pôvodné ambície byť niečím vic sa tým zbytočne kazia. Ale našťastie zvyšné zložky to dostatočne podporia a tak je to stále nadštandardná žánrová zábava. Po akčnej stránke sa tu dá takmer len chváliť, súboje majú výbornú choreografiu, aj keď v určitých chvatoch ešte cítiť trochu nedoladenosť, ale sú aj výborne natočené a podporené štýlovou hudbou, takže je na ne skutočne radosť pozerať. Ale horšie sú už na tom prestrelky, síce Blade pôsobí skvelo neustále bez ohľadu na to, či má v ruke samopal, meč alebo najlepšie, keď vôbec nič, ale inak tu cítiť úplnú pasivitu, jednoducho len všetkých vystrieľa z jedného miesta. Ale nemám s tým nejaký problém, tvorcovia jednoducho len vsadili všetko na súboje a tie sa im podarili. Najviac sa mi páči úvod v klube, súboj s množstvom protivníkov vo finále, ale vlastne aj všetky menšie súboje z priebehu filmu. Obsadenie ťahá jednoznačne Wesley Snipes vo svojej životnej úlohe a forme, ale výborný je aj Kris Kristofferson ako jeho mentor a pomocník, nesklame ani sympatická N'Bushe Wright a celkom ma bavili aj záporáci, ale iba tí radoví, Stephen Dorff sa tu vôbec nehodí a je hlavným záporom filmu. Réžijne mi to vyhovovalo, atmosféra sa vydarila a vizuálna stránka väčšinou tiež, ale predsa len niektoré efekty sú dosť slabé a aj pár scén sa mi vizualizáciou moc nepáčilo, napríklad prenasledovanie v aute alebo sekvencia pri metre. Takže pár prvkov sa určite dalo vylepšiť, ale pre mňa je Blade aj tak výborná zábava, rovnako ako pokračovanie a oba diely pozerávam opakovane. 80% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Na trilogii s Bladem je možné ocenit, že patří mezi průkopnické marvelovky, první díl byl natočený ještě před prvními velkými X-Meny. Nicméně film jako takový je jen materiál pro Wesleye Snipse a není o nic lepší, než Barb Wire s Pamelou Anderson. Dokoukávat další díly jsem neměla nikdy v plánu, o seriálech ani nemluvě. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (63)

  • Ve scéně, kdy Blade (Wesley Snipes) ve dne potká Frosta (Stephen Dorff) a následně na něj střílí, je možné vidět, jak kulky narážejí a jiskří. V jednu chvíli však "zajiskří" i o strom. (Andy.222)
  • Film měl po prvním promítání velmi špatné ohlasy a bylo nutno sestříhat několik scén, čímž se o půl roku odsunula premiéra. Největší úpravou bylo přidání finálního souboje na meče mezi Bladem (Wesley Snipes) a Frostem (Stephen Dorff), který v původním scénáři vůbec nebyl. (TomikZlesa)

Související novinky

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

31.08.2018

Akční trilogie Blade s Wesley Snipesem (Demolition Man) patří k málo filmům předmarvelovské éry, za které se nemusí fanoušci komiksů tak úplně stydět. Od té doby se však plno věcí změnilo, tak… (více)

Vládci vesmíru od Goyera?

Vládci vesmíru od Goyera?

01.12.2017

Když má scenárista (a občasný režisér) David Goyer dobrý rok, nadělí nám Bladea nebo Batman začíná. Když má špatný rok, vypadne z něj Blade: Trinity nebo Ghost Rider 2. Hollywoodská studia ale tohle… (více)

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

16.04.2011

Remake gotického akčního hororu Vrána si původně vydupal z hřbitovní země Stephen „natočil jsem Bladea a pak jsem zešílel“ Norrington. Nakonec kvůli sporům se studiem Relativity odstoupil a s ním… (více)

Hledá se režisér!

Hledá se režisér!

18.02.2011

Pro remake Vrány, komiksovou adaptaci Preacher a DiCapriovo finanční drama z Wall Street. Máte zájem? Bohužel, hollywoodská studia momentálně vyjednávají s poněkud zvučnějšími jmény ;-). Pojďme… (více)

Reklama

Reklama