Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Austrálie Wake in Fright (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mladý muž, povoláním učitel v jedné Bohem zapomenuté osadě, odjíždí na letní prázdniny do Sydney. Tam však nikdy nedojede, protože se cestou zastaví v jednom hornickém městečku, kde v kartách prohraje za večer všechny své peníze. Začíná se sžívat s místním prostředím a zjišťuje, že mu civilizace určovaná jistými lidmi připomíná peklo. (MVanis)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (51)

POMO 

všechny recenze uživatele

Pomalu plynoucí film, u kterého čekáte na nějaký ten dramatický zvrat, tragedii, a on se tragédií ukáže být celý jeho průběh. Postupný pád lehce ovlyvnitelného učitele do šílenství prochlastané existenciální marnivosti a uvolnění pudových průchodů. Film ve svůdné flegmatičnosti ukazuje morální dekadenci obyvatel australského outbacku v celé její “kráse”, s atmosférou zaprášeného pouštního prostředí, bezobsažnými dialogy a bezcílným přežíváním. A jak lehké je jim propadnout. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Kromě piva mi ještě utkvěla skvělá ústřední melodie, která hraje na začátku a na konci filmu. Film je spíše taková depka. Zahořklej učitel z australského hyperzapadákova prohraje všechny prachy a nemůže se dostat pryč z města, tak parazituje na ostatních. Chlastá, střílí klokany a je znechucenej sám ze sebe. Má to dost ojedinělou atmosféru prachu, potu, piva a svérázných pohostinných buranů, kterou nelze popsat. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Ted Kotcheff /Rambo- prvni krev/ natocil vyborny film z australskej polopuste, kam nahodou prisiel mlady ucitel. Nahodou zabludil do isteho australskeho mestecka uprostred polopuste. Film ma vyborne tempo, zaujimave su realie australskeho polopustneho sidla, hlavny hrdina sa postupne zzije s ostatnymi ludmi /nie su prijemni, ale aj tak sa s nimi skamaratil/. Donald Pleasence /You Only Live twice/ sa ulohy zhostil velmi dobre, mlady Gary Bond je sympatak. Niekolko silnych scen - klokany - potom su hodny zapamatania si. 89 % ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Jde o nepochybně pozoruhodný film, z něhož mám osobitý zážitek, chválím na něm nejen kameru a hudbu, ale do jisté míry i hodně zajímavý obsah. Tak trochu „austrálský Gambler“ vypráví o mladíkovi, v němž se během kontaktu s cizím prostředím probouzí pudy (nejen) po hazardu a v opojení vášně, alkoholem a následních pocitech bezvýchodiskovosti klesne morálně ještě hlouběji, než jeho společníci, jimiž je ovlivňován... Přiznám se, že mnohem víc si cením filmy, ke kterým se z různých důvodů budu mít chuť v budoucnu vracet, než ty, které ve mě vyvolají pocity hnusu natolik, že je už nechci znovu spatřit. Odpustil bych tvůrcům bez problémů několik kusů zastřelené zvěře, ale brutální boj s klokany rukama a nožem byl na můj vkus už hodně přes čáru. Myslím, že počínání povalečské party a Johnnyho, které se rozpoutávalo dlouhou dobu před tím, bylo už stejně dost nechutné a bez těchto „vrcholných“ scén se film klidně mohl obejít... právě pro tyto scény nemůžu dát víc než 3 hvězdičky, kromě jiného mají podíl na tom, že mě po zbytku času přestalo další dění skoro úplně zajímat (opětovně mě zaujalo až posledních pár minut). A nic na tom nezměnila ani uklidňující poznámka v závěru či titulky prozrazující účast cvičené bojové kengury. Z australské kinematografie jsem ze stejného roku viděl i Roegův film Cesta, který se taky zabýval mj. krutým vztahem člověka k přírodě, ale činil tak pro mě mnohem více fascinujícím způsobem. 65% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Depresivní studie o tom, že alkohol, nula peněz a zapocené prostředí odlehlého zapadákova k lepší budoucnosti prostě nevedou. Neodolatelně buranský Donald Pleasence a přesvědčivé znázornění jednosměrné cesty na absolutní morální i fyzické dno. Což mě trochu znepokojuje, protože hrát v tom já, tak mám jasnýho Oscara - všichni tam furt jenom chlastají pivo (a jak pravil sám Pleasence: "Může to být horší. Můžou dojít zásoby piva."). Amen. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (8)

  • Režisér Ted Kotcheff neskôr spomínal, ako si herec Chips Rafferty (Jock Crawford) presadil, že bude piť skutočné alkoholické pivo a nie nealkoholickú náhradu ako ostatní herci. Povedal režisérovi, nech sa sústredí na réžiu, a on sa bude sústredí na pitie. Chips vraj vypil niekoľko desiatok litrov piva denne. (classic)
  • Miestom nakrúcania bolo banícke mestečko Broken Hill v štáte Nový Južný Wales. To inšpirovalo tiež autora knihy. (classic)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama