foto

James Mason

  • nar. 15.5.1909
    Huddersfield, Hrabství York, Anglie, Velká Británie
  • zem. 27.7.1984 (75 let)
    Lausanne, Švýcarsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

James Mason, celým jménem James Neville Mason se narodil 15. května 1909 v Huddersfieldu ( Západní Yorkshire ) jako třetí syn do rodiny zámožného obchodníka. Podle přání otce se měl stát architektem a James také začal architekturu studoval, ale díky divadelnímu kroužku na fakultě se proti vůli otce stal hercem. Nejprve divadelním, později i filmovým. V prvních letech své kariéry vystupoval na scéně slavného divadla Old Vic v Londýně a v Gate Teatre v Dublinu. Tyto prestižní divadelní scény střídal se scénami kočovných společností.

V roce 1933 Jamese objevil pro film slavná režisér Alexander Korda, když si ho "vyhlídl" na divadle. Nabídl mu roli ve svém filmu POSLEDNÍ LASKY DONA JUANA, ale spolupráce v ateliéru skončila již po čtyřech dnech, pravděpodobně pro neshody. Takže na filmovém plátně debutoval až v roce 1935 ve snímku Alberta Parkera LATE EXTRA. V dalších letech natočil několik filmů a stal se hvězdou anglického filmu. Ovšem jeho prchlivá povaha a neshody s producenty vyústily v odchod z Anglii a od začátku druhé poloviny 40. let působil v Hollywoodu.

Jeho prvním zámořským filmem je snímek Maxe Ophülse CAUGHT (Chycený) z roku 1949. V dalších letech natočil bezpočet filmů a často ve svých rolích ztělesňoval skutečné historické postavy, například : nacistického generála Rommela ve filmech LIŠKA POUŠTĚ (1951) a KRYSY POUŠTĚ (1953), postavu Bruta v historickém dramatu JULIUS CAESAR (1953), nebo císaře Františka Josefa ve snímku MAYERLING (1968). Za svou dlouholetou kariéru hrál ve více jak sto filmech. Byl třikrát nominován na Oscara, ale ani jednou ho nezískal.

James Mason byl dvakrát ženatý. Se svou první ženou Pamelou se oženil v roce 1941. Měli spolu dvě děti, dceru Portland (1948-2004) a syna Morgana (narozen 1955). Manželství po stále častějších hádkách a neshodách skončilo rozvodem v roce 1964. Jeho druhou ženou se stala australská herečka Clarissa Kaye, kterou si vzal v roce 1971 a manželství trvalo až do Masonovy smrti. Zemřel na infarkt 27. července 1984 v Lausanne (Švýcarsko). Místem jeho posledního odpočinku je městečko Vevey ve Švýcarsku, kde je pohřben také slavný komik a jeho dlouholetý přítel Charlie Chaplin.

James Mason byl také velkým milovníkem zvířat a to hlavně koček. Se svou první ženou Pamelou společně napsali knihu The Cats in Our Lives, která vyšla v roce 1949. V roce 1981 vyšla Masonova autobiografie pod názvem Before I Forget.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

2010 Star Is Born: Special Features, A - a.z.
1985 Assisi Underground, The
Dr. Fischer of Geneva (TV film)
The Shooting Party
1983 Alexandre
Žlutovous
1982 Ivanhoe (TV film)
Rozsudek
Zlo pod sluncem
1981 Dangerous Summer, A
1979 Ffolkes
Pokrevní příbuzní
Prokletí Salemu (TV film)
Štvanci
Vražda na úrovni
1978 Hoši z Brazílie
Nebe může počkat
Vodní děti
1977 Ježíš Nazaretský (TV film)
Železný kříž
1976 Bananas Boat, The
Paura in città
Pouť zatracených
1975 Autobiografie princezny
La città sconvolta: caccia spietata ai rapitori
Mandingo
Polizia interviene: ordine di uccidere, La
Úctyhodní lidé
Zlatá lest
1974 Marseillská smlouva
Nadějné vyhlídky (TV film)
11 Harrowhouse
1973 Frankenstein: The True Story (TV film)
Konec Sheily
Mackintoshův člověk
1972 Child's Play
1971 Hombre de Río Malo, El
Kill!
1970 Jaro a portské víno
Studený pot
The Yin and the Yang of Mr. Go
1969 Setkání s múzou
Tall, Stalwart Lancer, A (TV film)
1968 Duffy
Legend of Silent Night, The (TV film)
Mayerling
The Sea Gull
Vienna: The Years Remembered
1967 London Nobody Knows, The
Stranger in the House
1966 Dare I Weep, Dare I Mourn (TV film)
Dívka Georgy
Modrý Max
Smrtelný případ
Tormentors, The (TV film)
1965 Čingischán
Lord Jim
Pianos mecánicos, Los
1964 Pád říše římské
The Pumpkin Eater
1963 Beta Som
1962 Hrdinův ostrov
Lolita
Rebecca (TV film)
Tiara Tahiti
Útěk ze Zahrainu
1961 The Marriage-Go-Round
1960 John Brown's Raid (TV film)
Soudní procesy s Oscarem Wildem
1959 A Touch of Larceny
Cesta do středu Země
Na sever severozápadní linkou
1958 Cry Terror!
The Decks Ran Red
1957 Island in the Sun
1956 Forever, Darling
Silnější než život
1954 Charade
Princ Valiant
Zrodila se hvězda
20 000 mil pod mořem
1953 Botany Bay
Julius Caesar
Krysy pouště
Příběh tří lásek
The Man Between
Zrádné srdce
1952 Face to Face
Lady Possessed
Zajatec ze Zendy
5 Fingers
1951 Liška pouště
Pandora and the Flying Dutchman
1950 One Way Street
1949 East Side, West Side
Lehkovážný okamžik
Madame Bovary
V pasti
1947 Dokonalý zločin
Štvanec
1945 A Place of One's Own
Sedmý závoj
Sličná vražedkyně
3 sestry
1944 Fanny by Gaslight
Hotel Reserve
Setkání v Alžíru
1943 Londýn v plamenech
Muž v šedém
Setkání ve tmě
1942 Alibi
Hatter's Castle
Night Has Eyes, The
Tajné poslání
Thunder Rock
1941 The Patient Vanishes
1939 Bees on the Boat-Deck (TV film)
I Met a Murderer
L'avare (TV film)
The Circle (TV film)
1938 Cyrano de Bergerac (TV film)
1937 Catch As Catch Can
Požár nad Anglií
The High Command
The Mill on the Floss
The Return of the Scarlet Pimpernel
1936 Blind Man's Bluff
Prison Breaker
Secret of Stamboul
Troubled Waters
Twice Branded
1935 Late Extra

TV seriály

1985 Léta Páně (TV seriál)
1984 George Washington (TV seriál)
1981 The Search for Alexander the Great (TV seriál) - vyp.
1976 Alle origini della mafia (TV seriál)
1971 Search for the Nile, The (TV seriál)
1961 Dr. Kildare (TV seriál)
Theatre '62 (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)
1956 The James Mason Show (TV seriál)
1950 Lux Video Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2012 Pokoj 237
2008 Kam se hrabe Hollywood
2003 The Making of '20000 Leagues Under the Sea' - a.z.
1983 Group Madness
Neznámý Chaplin (TV film)
1982 Making of Agatha Christie's 'Evil Under the Sun', The (TV film)
1980 Bob Hope's Overseas Christmas Tours: Around the World with the Troops - 1941-1972 (TV film)
Film o filmu Osvícení (TV film)
Hollywood (TV seriál)
1977 Homage to Chagall: The Colours of Love
1976 People of the Wind
1965 Verifica incerta - Disperse Exclamatory Phase - a.z.

TV pořady

1984 TV's Funniest Game Show Moments (TV pořad)
1983 Cadence 3 (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1979 Royal Variety Performance 1979, The (TV pořad)
1970 The Virginia Graham Show (TV pořad)
1969 Della (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1950 The Frank Sinatra Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Filmy

1954 The Child
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace