Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Po dlouhých letech jsem se vrátil k tomuto snímku, při jehož sledování by nejeden fanoušek akčního žánru obrostl mechem, a k mému vlastnímu překvapení jsem si na druhý pokus užil jak děj, postrádající větší výkyvy, tak i tempo, které by hanebně prohrálo i závod s dýchavičnou želvou, ještě více než poprvé. Peter Dinklage je sice od seriálu Hra o trůny známý jako nejukecanější výhonek rodu Lannisterů, ale musím říct, že mě jeho Finbar, který někdy pronese i tři věty za den, bavil mnohem víc. Pokud se někdo nechal ke sledování zlákat pro termín komedie v žánru, byl pravděpodobně zklamán. Za mě šlo spíše o drama s občasnými úsměvnými momenty. Nikdy jsem nechápal a stále nechápu, proč lidi tak fascinují výraznější fyzické odlišnosti. Tipuji, že když se někdo vymyká svým vzhledem (a chováním) ze zbytku stáda, stádo ho buď vyštve, nebo ušlape. No, buď jak buď, Finbar byl pro mě v tomto případě tou nejméně zvláštní (pro mladší ročníky speciální) postavou. Jak jsem už naznačil, film mě při dnešní repríze ještě více oslovil a jeden z jeho nejlepších momentů přišel s otázkou: "Máte vy, lidi, nějaké kluby?" To byla paráda. Jiní už by rabovali. Fajn film o lidech pro lidi. / Poučení: Jsi malý? Alespoň máš možnost vidět svět z jiné perspektivy než ostatní. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Naprosto pohodový nezávislák, jemuž vévodí skvělé obsazení. V podání P. Dinklage je zábavné i jindy nudné nakupování či vyplňování formuláře v knihovně, B. Cannavale představuje ukecaného vtíravého nadšeného Itala, kterého bych chtěl za kámoše a P. Clarkson je zase roztomile roztržitá, jak si příběh vyžaduje. Padnoucí hudba a hlavně ta příjemná atmosféra dělají z téhle komedie kousek, který si milerád opět někdy zkouknu. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Ještě, než Tom McCarthy sledoval pozadí vzniku budoucí zpravodajské konzervativní bašty s démonickým Russellem Crowem v čele (The Loudest Voice) a než nám předložil ušlechtilé drama o jednom investigativního týmu (Spotlight), napsal a natočil civilní příběh z amerického zapadákova, ve kterém se toho příliš nestane, přesto si svého diváka najde. Ledový samotář Peter Dinklage zvláštně přitahuje své okolí a otevírá v druhých jejich třinácté komnaty a „pomáhá“ jim, jak se záklopkou naložit. Ve výsledku potěší mile zvláštní atmosféra a několik hereckých pokladů amerického (nejen) nezávislého filmu. Na skákání do vzduchu to ale zase určitě není, navíc se na něj docela rychle zapomene. ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

Problém tohoto filmu je podle mě v konci... ani se nenadějete, a už jsou titulky... což se mi vůbec nelíbilo, protože film, respektive snad každou scénu, jsem si užíval skoro až s labužnickým pomláskáváním. Jen mi to přišlo tak nějak useklé, ale ono vlastně ani nebylo co víc říct... Takže... co víc říct? lepší 4* ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Příběh o trojici lidí, kteří se navzdory svým rozdílným povahám, názorům a zvykům dají dohromady a vytvoří si mezi sebou pouto přátelství. Mile natočený, ale zároveň trpký film, který mi na tváři vyvolal jak vroucí úsměv, tak i hluboké dojetí. Všichni tři herci byli ve svých rolích úžasní a skvěle odpovídali svým charakterům. Film na zpříjemnění večera, ve kterém je účelně a chytře smíchané drama s komedií. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (10)

  • Kniha, kterou Joe čte, je Na západní frontě klid od Remarqua. (Kulmon)
  • Všechny výtvarné práce, které jsou v Oliviině domě byly namalovány a poskytnuty herečkou Jessalyn Gilsig, přítelkyní režiséra McCartyho (Kulmon)
  • Rozpočet: 500,000 dolarů. (Saku)

Reklama

Reklama