Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

castor 

všechny recenze uživatele

Ještě, než Tom McCarthy sledoval pozadí vzniku budoucí zpravodajské konzervativní bašty s démonickým Russellem Crowem v čele (The Loudest Voice) a než nám předložil ušlechtilé drama o jednom investigativního týmu (Spotlight), napsal a natočil civilní příběh z amerického zapadákova, ve kterém se toho příliš nestane, přesto si svého diváka najde. Ledový samotář Peter Dinklage zvláštně přitahuje své okolí a otevírá v druhých jejich třinácté komnaty a „pomáhá“ jim, jak se záklopkou naložit. Ve výsledku potěší mile zvláštní atmosféra a několik hereckých pokladů amerického (nejen) nezávislého filmu. Na skákání do vzduchu to ale zase určitě není, navíc se na něj docela rychle zapomene. ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Velmi pohodovy filmik...ktorý ma bavil jednoduchosťou,úprimnosťou,a čarom...ktoré vzniklo...vlastne ani neviem ako vzniklo.Prosťe prišlo samé, a ja bol z neho o to viac prekvapený. Presne toto je ten typ filmikov, ked sa potrebujete vypnúť, na nič nemysliet...len pozerať a nechať sa uniesť. Práve toto na mňa spravil The Station Agent. Vytknúť mu len možem scénku v bare, kde Fin trošku viac popil...Len toto sa mi tam nehodilo...ale inak SUPER.Velké plus aj za výkon malého Petera Dinklagea,kto filmík videl,určite vie, o čom hovorím.Celkovo film u mňa určite päť čísel... ()

Reklama

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Hezky se čtou komentáře, které hlásají, že Přednosta má v sobě špetku optimismu a vaše problémy se při sledování zmenší na velikost broučího bobečku... Věřte, že jsem rád za tyto pozitivně myšlené věci, vždyť i já sám je vyhledávám víc než hojně, ale zkrátka McCarthyho malý Přednosta na mě zapůsobil podobně jako víkendový výlet na venkov. Je obyčejný, hezky zpracovaný a zahraný, ale nakonec si budete pamatovat jen scénu, kdy Peter Dinklage jde po cestičce zpět domů a za ním se na nebi rozprostírají červánky. Podobně jako na zmiňovaný výlet, tak i na Přednostu budete vzpomínat s úctou, ale až dojde na film, který bude mít podobný koncept, budete si říkat: "Krucifix, něco mi to připomíná! Nějakej film. A týkal se vlaků.....". Z hlavy vám, bohužel, vymaže Přednostu něco jiného, nepodstatného. I když se budete bránit zuby nehty... ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jeden z najkrajších filmov o každodennom živote. O nenápadnom, často skrytom, až neviditeľnom v našom existovaní. O tom, čo hľadáme, po čom túžime a čo každého priemerne citlivého "human being" v živote obohacuje. FRIENDShip. Zdanlivo nedbalo sa odvíjajúci príbeh Fina, Olivie a Joeho stojí vďaka perfektnému scenáru a geniálnym hercom pevne na zemi, skvele strieda vážne a komické polohy a vo mne každým ďalším pozretím vykúzli pocit dokonalého uspokojenia. Pan McCarthy je borec. Ako herca som ho v žiadnom filme neidentifikoval, ako režiséra ho (po dvoch filmoch) milujem! Prototyp pomenovania "nezávislý" = JEDINEČNÝ. A navyše výnimočný i tým, ako mi záleží, aby komentár k nemu stál za to..(prepísané dňa 10/08/09).. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Další film ze série, jíž Česká televize označuje za Americké nezávislé léto. A další úchvatný film, kterému dávám maximální hodnocení. Příjemný, milý, úchvatně lidský příběh o člověku, jež vybočuje z řady, ale přesto má rád život, má svoje zájmy a sny, má svoje touhy a má city a srdce. Nemohu jinak, než vyslovit poklonu všem, kdo se na filmu podíleli, protože takovýhle milý laskavý snímek se hned tak nevidí. Úchvatné herecké výkony, které hereckým představitelům snadno uvěříte, perfektní scénář, bezchybná a příjemně lidská režie, nemám prostě filmu co vytknout. Je vidět, že představitel hlavní role, Peter Dinklage, vložil do své role všechny své pocity a skoro bych uvěřil, že tohle je opravdu jeho život. Tak věrohodné to bylo. Na tenhle snímek budu ještě velmi dlouho vzpomínat, protože to je snímek, který by rozhodně neměl zapadnout, a to ani v paměti těch, kteří ho viděli. Pět hvězdiček plných až po okraj dávám tomuto snímku, protože je jedním z nejlepších, které jsem kdy viděl. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (11)

  • Distribuční práva získala Miramax za částku kolem 1,5 milionu dolarů (Kulmon)
  • Vlakové nádraží, kde se natáčelo se, nachází v Newfoundland v New Jersey v USA. Dále se filmovalo v lokalitách Lake Hopatcong, Dover, Hibernia, Rockaway Township, Rockaway Borough nebo Hoboken v Pennsylvanii. (Terva)
  • Film měl soutěžní premiéru na filmovém festivalu Sundance 2003. Získal hlavní ceny za dramatizaci, scénář a Cenu diváků. Po celém světa pak získal 30 cen a dalších 26 nominací. (Terva)

Reklama

Reklama