Reklama

Reklama

Jednorozený

(festivalový název)
  • USA Begotten
Fantasy / Horor / Experimentální
USA, 1990, 78 min

Obsahy(1)

Begotten jako lyrická báseň a zároveň brutální obraz zavede diváka daleko za hranice vkusu. Perverznost a brutalita filmu si steží hledá sobě rovného. Jaký osud potká Matku přírodu a jejího syna v této černobílé ďábelké hře? Záběry z filmu byly použity i v písni "Cryptorchid" od Marilyna Mansona. (raffspIn)

Recenze (163)

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Ono vám taky červeňounké jablíčko visící na stromě života v zahradě rajské přijde zajimavější než zbylé. Krása a art může mít spoustu podob a je to věc velmi subjektivní - jsou totiž jedinci jenž ono jablíčko uvidí mnohem raději v plísni a hnilobě na kompostu, kde nad ním hodují všelijací tvorečkové, a kde na to vše samozřejmě dopadá moč zvrácené úchyláka. Kdo chce hledat v tomto filmě něco to nalezne vždycky, otázka ale je, je to tam? ... já vám nevím ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Tohle se vazne nevidi kazdy den. Begotten je po dlouhe dobe jediny snimek, ktery jsem si sel hned po skonceni pustit znovu. Na poprve jste sice ohromeni hypnoticky avantgardni a sebeznicujici uvodni scenou, ktera je vyborna a slibuje nezvykly brutalni zazitek, ale zbylou hodinu uz jen nevericne cumite, nudite se a premyslite, proc sakra kult jeskynnich lidi celou hodinu vlaci po horach nejakeho mutanta na provazu a mlati mu drevenymy kuly do prirozeni. Potom se ale dostavi zaverecne titulky, ktere lecco vysvetli a nabidnou skutecne zajimavou interpretaci vsech casti filmu, s jejiz vedomim se vyplati videt to cele znovu pro lepsi doceneni a pochopeni tohoto extremne unikatniho, lec vizualne hnusneho, chaotickeho a diky pretahle stopazi casto nudneho experimentu. "Like a flame burning away the darkness. Life is flesh on bone convulsing above the ground." 7/10 ()

Reklama

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Je to něco jako dát si na snídani olivy s jogurtem, přikusovat k tomu sladký rohlík namazaný paříšským sálátem a zapíjet to slivovicí. Výrazná a originální snídaně na kterou sice jen tak nezapomenete, to bezpochyby, ale že se z toho poseru není důvod proč bych měl hodnotit nadprůměrně. Nechutnalo a hotovo! ()

POciSEM 

všechny recenze uživatele

Stylizace filmu je naprosto fantasticka. Kdybych byl reziser hororu urcite bych se alespon trochu inspiroval u tohodle snimku protoze to vypada opravdu depresivne a spinave. Hodilo by se nejaky surrealisticky zrychlovani ale to uz bych asi chtel moc. Lehce sem nepobiral pribeh i kdyz uz sem dopredu vedel o cem to je ale mozna to bylo tim ze nektery zabery byly az neskutecne natahovany a chvilema sem myslel ze budu pretacet. Proto nedam plnej pocet. Kazdopadne kdo ma chut se podivat na kvalitne vypadajici horurek kterej mozna nepochopi,begotten je jasna volba ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Režisér E. Elias Merhige prezradil, že sa nechal inšpirovať zážitkom “blízko smrti“ (NDE- Near Death Experience), ktorý prežil pri autonehode, keď mal 19 rokov. (Merv)
  • Takmer celý film je tvorený z fotografii, kamera sa využívala len výnimočne. (Merv)
  • Záběry z filmu byly použity i v písni "Cryptorchid" od Marilyna Mansona nebo v klipu ke skladbě "Sterile Nails and Thunderbowels" od švédské depressive black metalové kapely Silencer. (Eldrick)

Reklama

Reklama