Reklama

Reklama

Jednorozený

(festivalový název)
  • USA Begotten
Fantasy / Horor / Experimentální
USA, 1990, 78 min

Obsahy(1)

Begotten jako lyrická báseň a zároveň brutální obraz zavede diváka daleko za hranice vkusu. Perverznost a brutalita filmu si steží hledá sobě rovného. Jaký osud potká Matku přírodu a jejího syna v této černobílé ďábelké hře? Záběry z filmu byly použity i v písni "Cryptorchid" od Marilyna Mansona. (raffspIn)

Recenze (163)

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle šlo úplně mimo mě. Celá ta kamerová stylizace, která působí jako němý filmy z počátku 20týho století dělá film sice nesmírně zajímavým a tak trošku realisticky působícím, ale na druhou stranu dělá filmu i trošku medvědí službu, protože ta špatná viditelnost, která s tou stylizací jednoznačně jde ruku v ruce a ještě podporovaný faktem, že to je bez dialogů, bez vysvětlování a je to neuvěřitelně špatně pochopitelný, to způsobí, že se divák ocitne úplně mimo děj filmu, kterej už je i tak dost pochybně vymyšlenej a sledování nějakých na první pohled úchylně vypadajících scén se stává celkem nudnou záležitostí a pak už se jedná jen o to přežít to do konce Ale i přes tu všechnu kritiku, je to film, kterej díky svýmu stylu natočení a působením, určitě stojí za skouknutí, podobně jako Tetsuo, ale podle mě je u tohohle filmu základ vědět o čem to je a co by to mělo představovat, protože pokud na to někdo půjde jen tak, tak je tak 95% pravděpodobnost, že celej film nebude chápat, co se tam děje a následně si přes značnej pocit nudy nebude všímat detailů, stejně jako se to stalo mně. ()

Danny F. odpad!

všechny recenze uživatele

Upřímně nevím co to je za slátaninu, ale je to nevkusně úchylné a brutální. Teda co jsem mohl v té černobílé patlanině stěží rozpoznat. Opravdu něco pro úchyláky a narušené. Není v tomto případě co hodnotit. Někdo by se měl nad sebou zamyslet! Sám režisér vypadá jako... Souhlasím s uživatelem ''gumolit''. ()

Reklama

Filmmaniak odpad!

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný film, originální a unikátní. Je zajímavé, jak nutí diváka představovat si věci mnohem zvrácenější, než jaké se v něm ve skutečnosti odehrávají (protože kvůli příšerné kvalitě obrazu často není poznat, co se v něm vlastně děje). Jeho technické zpracování je ale odpudivé a činí film téměř nekoukatelným. Jistě šlo o režisérův záměr, ale je to záměr, který se absolutně neshoduje s tím, co já vyžaduji od filmu. Úvodní scéna sebevraždy je velmi působivá, avšak zbytek je jen abstraktní, surrealistický a zmatený avantgardní patvar. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

"Language bearers, photographers, diary makers. You with your memory are dead, frozen. Lost in a present that never stops passing. Here lives the incantation of matter. A language forever. Like a flame burning away the darkness, life is flesh on bone convulsing above the ground." David Lynch approves. Ako William Blake a Werner Herzog dokážu ovplyvniť iných. Návod na to, ako sa už svojou prvotinou zapísať do povedomia divákov. Zaujímavé, surrealistické poňatie o stvorení sveta s bizarnými nechutnými výjavmi brutality. Vizuál ako z 19. storočia pripomínajúci aj animácie, doplnený zvukmi cikád a pazvukov či absencia dialógov pochopenie filmu neuľahčuje, ale našťastie sa dá zistiť odlišnosť medzi divákovým poňatím a autorovým vyjadrením. Forma opäť predčila obsah, ktorý nemá komplexné postavy. Dej síce strhne (vďaka forme), ale dal by sa skrátiť a pri zdôrazňovaní zdá sa opakovaných scén začne aj nudiť. ()

POciSEM 

všechny recenze uživatele

Stylizace filmu je naprosto fantasticka. Kdybych byl reziser hororu urcite bych se alespon trochu inspiroval u tohodle snimku protoze to vypada opravdu depresivne a spinave. Hodilo by se nejaky surrealisticky zrychlovani ale to uz bych asi chtel moc. Lehce sem nepobiral pribeh i kdyz uz sem dopredu vedel o cem to je ale mozna to bylo tim ze nektery zabery byly az neskutecne natahovany a chvilema sem myslel ze budu pretacet. Proto nedam plnej pocet. Kazdopadne kdo ma chut se podivat na kvalitne vypadajici horurek kterej mozna nepochopi,begotten je jasna volba ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Takmer celý film je tvorený z fotografii, kamera sa využívala len výnimočne. (Merv)
  • Vyprodukovat jednu minutu filmu trvalo 8-10 hodin optických úprav, zahrnujících filtry, vizualizace atd. Celkově trvala postprodukce 8 měsíců. (Cheeker)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno