Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Eva Duarte se narodila jako nemanželské dítě v rodině chudých farmářů. V patnácti letech přesvědčila zpěváka a svého milence Agustína Magaldiho, aby ji odvezl do Buenos Aires. Chtěla se stát herečkou. Ze začátku šlo všechno podle plánu, Magaldi se o ni staral, ale brzy se rozešli a ona se v šestnácti musela postavit na vlastní nohy. Stala se modelkou, herečkou a účinkovala v rozhlase. Evita se díky své vnitřní síle a ctižádosti brzy vyšplhala po společenském žebříčku až na výsluní. Vdala se za generála Juana Peróna, kterému s obrovským nasazením pomohla vyhrát prezidentské volby. V době zvolení Peróna prezidentem bylo Evě pouhých dvacet šest let. Jako první dáma se stala ochránkyní utlačovaného lidu a nositelkou změn v celé společnosti. Její tragická a předčasná smrt ponořila Argentinu do smutku. Nesmrtelnou se stala díky obrovské popularitě u svého lidu, který v ní viděl světici. (TV Nova)

(více)

Recenze (187)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Výtečný muzikál, kde opravdu nečekaně dobře hraje Madonna (ano, je to až k nevíře), skvěle zpívá a hraje i Antonio Banderas. Naprosto perfektní písně z pera Andrew Lloyd Webbera jsou vkusně zakomponované do děje. Jako adaptace Broadwayského muzikálu se mi jeví tenhle film jako jeden z těch vydařenějších. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

-----"Když vystoupíš na vrchol, máš pod sebou jen oblaka." ----- Emocemi nabitý příběh, který se nechává volně unášet vlnami tónů v moři hudby ... nevšedně koncipované drama, v němž dominují dva rovnocenní protihráči: Madonna jako Eva Duarte a Antonio Banderas jako její věrný, leč nevěřící souputník, který ji sleduje zpovzdálí a přitom ustavičně zpochybňuje čistotu jejích úmyslů - a skutků, přesto se před ní v závěru sklání .... i kdyby byla "jen" prodavačkou snů a iluzí, dala lidu Argentiny NADĚJI ... 4,5*. ----- "Utiš se již, Argentino, zůstanu navždy s tebou ..." ----- ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

María Eva Duarte de Perón,t.j Eva Ibarguren,či skôr EVITA je argentínska osobnosť,krásna to žena,manželka argentínskeho prezidenta Juana Dominga Peróna,ktorá znamená pre domácich argentíčanov uctievanú MODLU! Tvorcovia chceli previesť muzikálovú podobu na čele s režisérom Alanom Parkerom,ktorý mal na starosti scenár spolu s OLIVEROM STONEOM,do hlavných úloh obsadili Madonna Louise Veronica Cicconeová Ritchieová,známa po celom svete ako mega úspešná speváčka MADONNA a herec ANTONIO BANDERAS.Technické zložky filmu ako kamera,zvuk,hudba,strih a výprava je príznačné pre muzikály.Andrew Lloyd Webber zaobstaral veľkolepú HUDBU! Madonna je pre mňa nespochybniteľnou kvalitnou speváčkou,ktorá naozaj niečo dokázala+škandáliky sa taktiež vyskytli.Ako herečka už taká úspešná nie je,okrem EVITY,ktorá je pre ňu životnou rolou,vyspievala si za tento výkon GOLDEN GLOBE,a podotýkam,že zaslúžene! Film na začiatku sleduje veľkolepý pohreb Evy Duarte,ktorá zomrela 26.7.1952 v Buenos Aires,kde práve v hlavnom meste Argentíny chcela zotrvať a pôsobiť.Klasicky cez retrospektívu sa vraciam do minulosti a vidím cez SPEV,čo robila,s kým to robila,ako to robila,ako žila,ako zomrela,čo znamenala pre svet...Fyzická podobnosť so skutočnou Evitou je u Madonny dobrým castingom,kde si vybrala úlohu,do ktorej sa ponorila spevom,lebo nemyslím si,že by mohla stvárniť túto osobnosť len klasickým hraním bez spevu,snaží sa,čo jej sily stačia,ALE film ako celok nedisponuje tým,čo majú v sebe klasické muzikály.Vidieť ako Madonna vstupuje s citom a s plnými dúškami do hrania je fascinujúce,ale stále niečo tomu chýba.Antonio sa myslím sem nehodí.4 hviezdičky dávam kvôli životnému výkonu Madonny+technická stránka filmu ako Nominácie na kameru,výpravu,strih a zvuk.Myslím,že také ušaté štyri hviezdičky si tento nedocenený muzikál zaslúži?!EXOTICKÝ,ATYPICKÝ muzikál z Argentíny,ktorý nemá dokonalú choreografiu ako notoricky známe muzikály,pričom s touto absenciou sa môže divák pobiť takým spôsobom,že cez zvuk a výkon Madonny zabudne na tieto nedostatky a ponorí sa do životopisu EVITY.Tvorcovia sa snažili a povedal by som,že hanbiť sa nemusia. ()

Alf 

všechny recenze uživatele

zatím mě snad každý muzikál příjemně překvapil, Evita naopak, porušení klasického schématu dialog - píseň mě vůbec nenadchnulo, připadá mi, že uškodilo jak ději, který byť i vážný tak působil trochu jako opereta, tak hudební stránce, kdy převážná část je vlastně ne moc stravitelným recitativem. P.S. kdepak jsou ty doby, kdy v takovém muzikálu bylo hned několik evergreenů (My Fair Lady,Mary Poppins, West Side Story apod.), dnes stačí složit jedinou silnější píseň, tu použít v několika variacích a doplnit řadou banálních popěvků, ne-li přímo už zmíněnými recitativy... ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film podle mě stojí na velmi dobrém výběru ústřední milenecké a následně manželské dvojice (prostě jim to spolu sedlo), neotřelém nápadu zařadit postavu ztvárněnou Antoniem Banderasem, která je účastníkem a zároveň komentátorem dění, no a hlavně na skvělé hudbě. Ačkoliv úplně nemusím Madonnu a dokázala bych si asi představit příjemnější hlas, který by mě provedl životem Evy Perónové, ty písně, které ona i její kolegové interpretují (vůbec nejvíce se mi líbil pěvecký výkon Banderase), jsou prostě nesmrtelné, krásné. Neříkám, že všechny, to by asi na dvouhodinový muzikál, kde se skutečně celé dvě hodiny jen zpívá, byl trochu malý zázrak. Jsou tam pro mě i hlušší místa, která mě tolik nebaví a ať již hudebně nebo podáním děje mi nepřijdou až tak zajímavá, ale bohatě to vynahrazují místa jiná, ve kterých se člověku nad tím, jak jsou zazpívaná, zahraná, procítěná skoro až tají dech. 80%. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (22)

  • K zemětřesení v městě San Juan, zmíněné ve filmu, došlo 15. ledna roku 1944 a mělo sílu 7,4 stupně Richterovy stupnice. Zemřelo asi deset tisíc lidí a město bylo téměř zbořeno. Mezi budovami, které zůstaly stát, byla nemocnice a klášter Santo Domingo. (VMa)
  • Během premiérového měsíce vidělo film v českých kinech 48 753 diváků, což znamenalo tržbu 3 745 746 Kč. Snímek se tak stal 3. nejnavštěvovanějším filmem měsíce ledna 1997. (cinema_cz)
  • Producent filmu Vajna v rozhovoru v souvislosti s filmem uvedl: "Film Evita začal režisér, na jehož jméno si po těch letech už ani nevzpomínám. Pak to vzal Oliver Stone, ale také se mu to nepovedlo. Poté jsem si vzal projekt na sebe a oslovil režiséra Alana Parkera, protože jsem ho považoval za nejlepšího režiséra filmů hudební tematikou. Pak jsme začali hledat herečku do hlavní roli. Oslovila nás snad každá, ale my jsme si vybrali Madonnu, protože mohla poskytnout nejzajímavější charakter. Hodně jsme ale přemýšleli, protože všeobecně ti, co mají rádi Madonnu, nemusí Evitu, a naopak. Myslím si, že Madonna byla nejlepší volbou. Za rok a půl nechyběla na natáčení ani minutu a vložila do něj všechno." (Courtemanche)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Remake Federica Felliniho!

Remake Federica Felliniho!

23.07.2007

Kdopak že si to troufnul sáhnout na jednu z největších legend světové kinematografie? Tím pohanem je Rob Marshall (režisér veleúspěšného Chicaga) a abychom byli spravedliví, tak se jedná o remake z… (více)

Reklama

Reklama