Reklama

Reklama

Pink Floyd: The Wall

  • Velká Británie Pink Floyd: The Wall (více)
Trailer

Je zamčený v pokoji jakéhosi losangelského hotelu a hlavou mu táhnou klíčové okamžiky jeho života. Rocková hvězda Pink, na jehož koncert se už možná kdesi venku scházejí tisíce fanoušků. Sedí tu a utápí se v děsivých představách a vizích. Scény represí a lidské agresivity se střídají s frustrujícími vzpomínkami na dětství bez otce, zato s přehnaně ochranitelskou matkou, na školu, pokoušející se všechny semlít do jedné beztvaré, nemyslící masy, na ženu, která jej zradila. Sedí tu, obehnán pomyslnou ochrannou zdí, kterou si kolem sebe kdysi vybudoval, a neví jak dál.
Kultovní snímek "Pink Floyd: The Wall" je jedním z mála filmových děl, experimentujících s ryze hudební látkou. Po úspěchu jevištního zpracování dvojalba populární skupiny Pink Floyd se režie celovečerního filmu ujal Alan Parker (Sláva, Hořící Mississippi, Evita atd.), který se tu poetice hudebního tvaru přiblížil v kinematografických dějinách zcela ojedinělým způsobem. Podle scénáře vůdčího ducha skupiny Rogera Waterse vznikl film, jenž je tříští symbolických obrazů a animovaných sekvencí, volně spojených písněmi a situací fiktivní hlavní postavy. Film, který je nadčasovým vyprávěním o osamělosti člověka i o nejrůznějších zdech, jež si kolem sebe stavíme. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (583)

Jinny 

všechny recenze uživatele

"We don't need no education. We don't need no though control. No dark sarcasm in the classroom. Hey, Teacher, leave those kids alone! All in all you're just another brick in the wall." Povinnost pro všechny filmaře, co se pokouší něco říct obrazem a hudbou. Kde jsou ty časy, kdy se ještě takoví tvůrci neutápěli v nudě a alegoriích o "majáku a díře"? ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Upřímně bych tenhle film označila jako extrémně psychický náročný. To mu ovšem na kouzle neubírá, spíš nutí člověka fascinovaně zírat na tu přehlídku témat, obrazů a myšlenek, přičemž si ani při těch morbidnějších scénách oči zakrývat nebudete. Je až nepochopitelné, kolik symbolů ve filmu najdete – politických, hudebních i spojených s obyčejným životem. Čím víckrát film vidíte, tím více ho nejspíš chápete a tím více symbolů rozluštíte. Vždyť sama ‚zeď‘ toho může přece tolik ukrývat. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasná záležitost ve vemi ohromujícím a ochromujícím zpracování. Až na pár songů byla tahle skupina přede mnou totálně utajována. Mám tedy rozhodně co doposlouchávat, protože jejich hudba je skvělá. Akorát nemohu stále pochopit proč jsem téměř ve všech animacích viděl mužskou či ženskou chloubu, okrasu, ozdobu, neštěstí, či jak to vůbec nazýváte. To je ale taková odbočka. Já prostě nevím, co tomuhle filmu vytknout. Po zhlédnutí většíny filmů mám nápady, jak by se dal každý z filmů vylepšit tak, aby byl z mého pohledu bezchybný. U tohoto filmu mě však nic nenapadá. Z toho plyne, že bezchybný asi je. Nikdy dříve by mě nenapadlo, že sled videoklipů na mě dokáže takhle zapůsobit. Vlastně ani nevím proč nedávám plný počet. 4* jsou však povinností. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

"Ty malej sráči, jsi v tom až po krk!" Divný citát z filmu, ale jak jinak popsat surrealistický 95 minutový videoklip s naprosto úžasnou muzikou z jedné z nejlepších desek Floydů. Film o fiktivním rockerovi Pinkovi na turné, který bilancuje všechny své životní prohry (všechny semílající škola, otec zabit ve válce, rozpad manželství), bere drogy a trpí duševními problémy. Na pódiu se z něj však stává totalitní "vůdce" následovaný věrnými posluchači kamkoliv. Vyznění filmu je protimilitaristické (např. dítě hledí na těla rozkládajících se mrtvých v zákopech, lidé na nádraží volají unisono o vracení chlapců domů), přestože Pink a jeho věrní používají vojenské a ultrapravicové symboly zkřížených kladiv podobných svastice či srpokladivu, zkřížených pěstí a fanatického zdravení (odkaz na film 1984), symboly kukel a masek kukluxklanu... A do toho jde melodie s textem: "Chcete vidět, jak Británie zase vládne? Stačí, když budeš následovat červy." Trailer: http://www.csfd.cz/film/7123-pink-floyd-the-wall-pink-floyd-the-wall/videa/ ()

Superpero

všechny recenze uživatele

Fakt nevím jak hodnotit, je to totiž tak JINÉ. V podstatě se jedná o hodinu a půl trvající videoklip (dost hutný videoklip). Hudba je samozřejmě výborná, ale zase si nemyslím že by The Wall bylo nejlepší album od Floydů (takové Animals si to s tím může v klidu rozdat), ale to je samozřejmě pouze můj názor. Co se týče obrazové části, tak musím říct že animované sekvence jsou GENIÁLNÍ a patří asi k tomu nejpůsobivějšímu animovanému materiálu co jsem kdy měl možnost vidět. Chvílema mě ten film naprosto strhnul a jen jsem lapal po dechu, zato jiné části mě zas tak nezaujaly. Samozřejmě, že na "The Wall" se člověk musí umět koukat a jedno shlédnutí určitě nestačí. Myslím si že kdybych se na to kouknul v té správné Pink Floydovské depkoidní náladě, tak bych pro tento film byl ochoten zabíjet. Dojem to na mě zanechalo příznivý, ale s hodnocením počkám pár desítek let až se mi to pěkně uleží v hlavě :-) Samozřejmě nelze jinak, než doporučit. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (43)

  • Autor filmových animací Gerald Scarfe je také předním britským karikaturistou - vytvořil například úvodní titulky britských seriálů Jistě, pane ministře (od r. 1980) a Jistě, pane premiére (od r. 1986). Se skupinou Pink Floyd spolupracoval od roku 1975 a režíroval dokument Pink Floyd: Welcome To The Machine, zachycující jejich turné In The Flesh (1977). (mcleod)
  • Na premiéru snímku byl pozván i režisér Steven Spielberg. Po představení se otočil na bubeníka skupiny Pink Floyd Nicka Masona, jenž vzniklou situaci popsal slovy: "Tak divně se na mě podíval, potom pokrčil rameny ve stylu »Co to, sakra, bylo?« a odešel ze sálu." (Beckett51)
  • Roger Waters byl připraven roli Pinka odehrát sám, ale po prvních kamerových zkouškách mu režisér Alan Parker sdělil, že je jako herec absolutně neschopný. (Zeebonk)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama