Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Faraday (Jeff Bridges) je univerzitním profesorem historie a specialistou na problematiku terorismu. Se svým desetiletým synkem žije v domě na předměstí Washingtonu D.C. a jen těžko se vyrovnává s nedávnou ztrátou manželky, agentky FBI, která zahynula při výkonu služby. Nové světlo do jeho rozvráceného života vnese sympatická rodina Langových. Stoprocentní Američan Oliver (Tim Robbins) se s manželkou a dvěma dětmi přistěhoval teprve nedávno a zdá se, že zdvořilostní vztah mezi sousedy brzy přeroste v přátelské pouto. Pak ale Michael přistihne nového známého několikrát při lži a vypraví se po stopách jeho minulosti. Odhalí šokující fakta úzce související s jeho specializací - Oliver Lang je totiž s největší pravděpodobností nebezpečný terorista, který se do Washingtonu přistěhoval v rámci příprav nové akce. Dokáže odborník na otázky terorismu osvědčit své znalosti v praxi a zhatit dokonale promyšlený plán teroristů? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (262)

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak žiadne terno to nebolo, ale má to zmysluplný dej, na pohľad príjemnú deväťdesiatkovú atmosféru a hlavne nečakané a výborne premyslené finále. Z hercov sa mi najviac pozdával Tim Robbins. Síce ho mám radšej v kladnej postave, ale tu ukázal, že ani záporák mu nie je cudzí. Slabý nadpriemer. 70/100 ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Vytříbený thriller graduje zejména z pozice scénáře a postupného odkrývání matic příběhu. Mark Perlinkton diváka neustále udržuje v pocitu, že mezi rutinním (zpočátku tak trochu "levným") vyprávěním cosi chystá a připravuje hezky vedle nenápadnou postavu, která zasáhne do děje... Jenže opak jest pravdou, ony důležité prvky, které se ke konci filmu scelí v obrovské překvapivé finále jsou před divákem mistrně maskovány a při sledování nekladou žádný důležitý význam, přitom však jejich důležitost při dokreslování charakterů divákovi dochází až při závěrečných titulkách. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Téměř hororové úvodní titulky mě navnadily na tento pro mě hodně originální film. I když si čtete zdejší komentáře a myslíte si, že ten konec tak drtivý nebude, mýlíte se. Absolutně vás rozseká. Snadno bych si dovedla hlavní hrdiny představit v opačných rolích, ale uznávám, že Robbinsův přátelský obličej s duší teroristy nemá chybu. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Snímku dominují kvalitní výkony Jeffa Bridgese a Tima Robbise. to ostatní mě nechalo poněkud v rozpacích... nebylo mi jasné, zda se tvůrci snaží upřednostnit jakousi výkladovou stránku děje - tedy povídání o tom, že žijeme v době terorismu atp. nebo zda jim jde o akční, thrillerovou stránku, která rozhodně převládne na konci. Ta filmová, ve které se naplno mohou projevit výkony obou představitelů, je skoro nadprůměrná. Bohužel ji ředí chvíle nudy, kdy posloucháme hrdinovi výklady studentům. Taky těch náhod tu na mě bylo trochu moc - hrdinové se různě potkávají - asi nejdivnější mi připadalo jak bridgesova milá zahlédne a nějakém podzemním parkoviště Robbinse, jak předává někomu podezřelý kufřík... No, celkový rozpačitý dojem určitě zachránilo finále, o němž se nemá cenu rozepisovat, protože se musí vidět... ....Jeff Bridges tu hraje totálně zmateného člověka a stejně tak zmateni budete i vy.... i když s mnohem větším zadostiučiněním :-) , protože vidět to rozhodně stojí za to. ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný thriller, kterému dominují Jeff Bridges a Tim Robbins. Scénář se řadí mezi ty povedenější a Mark Pellington zvládl svou práci na výbornou, krom několika momentů ze začátku kdy mi to přišlo trošicko nudné, ale i tak je to hodně dobrý film. Konec se povedl a myslím, že je hodně uvěřitelný.... edit 6.4.2012: Po více než čtyřech letech, kdy jsem tento snímek viděl poprvé, měním dnes po několikaterých shlédnutí své hodnocení. Zpětně, s vyhlídkou, že jsem věděl jak film dopadne, jsem si to užil daleko více než při první podívané. A pokud jsem psal výše, že se scénář řadí mezi ty povedenější, tak teď bych ho měl asi vychvalovat daleko s větší kadencí, protože jsem zjistil, že mnou zmiňovaná nuda má svoje opodstatnění hlavně v opakovaných shlédnutí tohoto filmu, kdy jsem si s vědomím už známého konce daleko více užil tento výborný snímek. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (3)

  • Scenárista Ehren Kruger se zjevně nechal inspirovat bombovým útokem na Federální budovu Alfreda P. Murraha v Oklahoma City z 19. 4. 1995. (Dinsberg)

Reklama

Reklama