Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Faraday (Jeff Bridges) je univerzitním profesorem historie a specialistou na problematiku terorismu. Se svým desetiletým synkem žije v domě na předměstí Washingtonu D.C. a jen těžko se vyrovnává s nedávnou ztrátou manželky, agentky FBI, která zahynula při výkonu služby. Nové světlo do jeho rozvráceného života vnese sympatická rodina Langových. Stoprocentní Američan Oliver (Tim Robbins) se s manželkou a dvěma dětmi přistěhoval teprve nedávno a zdá se, že zdvořilostní vztah mezi sousedy brzy přeroste v přátelské pouto. Pak ale Michael přistihne nového známého několikrát při lži a vypraví se po stopách jeho minulosti. Odhalí šokující fakta úzce související s jeho specializací - Oliver Lang je totiž s největší pravděpodobností nebezpečný terorista, který se do Washingtonu přistěhoval v rámci příprav nové akce. Dokáže odborník na otázky terorismu osvědčit své znalosti v praxi a zhatit dokonale promyšlený plán teroristů? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (262)

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Udělej ze mě blázna, ať to odnese co největší počet diváků. Propaganda? Ne, záměr! Překvapivě našlápnutý thriller stavící diváka do role ústa nezavírajícího pozorovatele, jenž se snaží proniknout do neproniknutelného děje. Hlavní devizou jsou skvělé herecké výkony obou hlavních protagonistů, ze kterých i mě začínalo chvilkama přeskakovat v bedně. Jeff Bridges a jeho vlastenecký soused Tim Robbins tvoří kompaktní dvojici a ač záměrově rozdílní ve svých rolích oba brilantní. I přes všechna superlativy se ale Arlington Road tváří dosti lacině a to nakonec ubírá jednu hvězdičku. Ovšem má antiteroristická film milující buňka dává hvězdičky čtyři a to hlavně za ten šokantní a nečekaný konec, který dokonale obrací světlo věci na úplně jinou stránku v knize příběhu. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hodně opomíjený snímek, který svým finále musí uzemnit každého. Přestože jsem byl připraven na jakýkoli konec a v duchu jsem si říkal snad všechny možné i nemožné varianty. Tak nakonec film vyústí, pro mě naprosto nečekaným finále, které mě naprosto semlelo. Neuvěřitelné překvapení. Tim Robbins v jedné ze svých nejvýraznějších rolí. Film prakticky neustále graduje a posledních asi 30 minut to už je jen jedna velká jízda. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zkrácení tak o dvacet minut by filmu prospělo a stejně tak bych se obešel bezblábolení dotýkajícího se amerických hodnot. Ale to je asi u podobných záležitostí nutnost a je fakt, že pokud by se točilo po 9/11, bylo by to ještě horší. Problém jsem měl i s tím, jak hlavní hrdina získal podezření. Ze zběžného mrknutí do plánů mi to přišlo zcela nedostatečné a spíš to vypadalo, že se tu jedná o paranoika. A tomu i odpovídaly občasné hysterické výlevy, které mi byly z duše protivné, což nemohl zachránit i jinak velmi dobrý Bridges. Ovšem tím, jak příběh nabíral tempo, se dalo ledacos odpustit a hlavně jsem se bavil pokaždé, když se v záběru objevi lRobbins užívající si záporáckou roli. Ze všeho nejvíc mě ale potěšil konec, který jsem vůbec nečekal a který mě nakonec přesvědčil k přehoupnutí se do lepšího průměru. 60% ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný thriller, kterému dominují Jeff Bridges a Tim Robbins. Scénář se řadí mezi ty povedenější a Mark Pellington zvládl svou práci na výbornou, krom několika momentů ze začátku kdy mi to přišlo trošicko nudné, ale i tak je to hodně dobrý film. Konec se povedl a myslím, že je hodně uvěřitelný.... edit 6.4.2012: Po více než čtyřech letech, kdy jsem tento snímek viděl poprvé, měním dnes po několikaterých shlédnutí své hodnocení. Zpětně, s vyhlídkou, že jsem věděl jak film dopadne, jsem si to užil daleko více než při první podívané. A pokud jsem psal výše, že se scénář řadí mezi ty povedenější, tak teď bych ho měl asi vychvalovat daleko s větší kadencí, protože jsem zjistil, že mnou zmiňovaná nuda má svoje opodstatnění hlavně v opakovaných shlédnutí tohoto filmu, kdy jsem si s vědomím už známého konce daleko více užil tento výborný snímek. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Miluj bližního svého je rozporuplný film, který svým námětem vychází z pro Ameriku navýsost traumatických událostí kolem atentátu na budovu Federálního úřadu ve městě Oklahoma City v polovině 90. let. Má velmi slušné herecké obsazení a takový ten typicky hollywoodský scénář s několika šokujícími odhaleními a obraty v ději. Tady se skrývá první zádrhel, protože scénář je trochu překombinovaný. Na první pohled velmi efektní komplot je totiž až příliš závislý na předpokládaném jednání oběti a stačil by malý zádrhel, aby se plán zhatil. Skutečná spiknutí mají jednodušší půdorys. Druhý problém je v samotném jádru filmu - spekulativně se předpokládá existence hluboce zakonspirované a velmi dobře pracující teroristické skupiny, která spáchá hrůzný atentát. Takový film jakoby vznikl na objednávku šéfa nějaké policejní složky nebo tajné služby s cílem navýšit rozpočet svého úřadu. Vyvolává to jen psychózu, vyšší počet kamer v ulicích, větší pravomoci při špehování a ztrátu soukromí. Skutečný atentát v Oklahoma City byl vlastně amatérskou akcí, která uspěla díky trestuhodnému podcenění bezpečnostních opatření a rizik ze strany krajně pravičáckých skupin. Celkový dojem: 55 %. Nejsilnější scénou snímku je vlastně samotný úvod, kdy těžce raněný chlapec klopýtá opuštěnou ulicí... ()

Galerie (33)

Zajímavosti (3)

  • Scenárista Ehren Kruger se zjevně nechal inspirovat bombovým útokem na Federální budovu Alfreda P. Murraha v Oklahoma City z 19. 4. 1995. (Dinsberg)

Reklama

Reklama