Reklama

Reklama

Forman vs. Forman

Trailer
Česko / Francie, 2019, 78 min (Televizní verze: 55 min)

Obsahy(1)

Snímek, který vznikl v česko-francouzské koprodukci společností Negativ, Alegria, České televize a ARTE, je uceleným životním portrétem jednoho z předních českých režisérů Miloše Formana, sumarizuje jeho životní cestu, na níž se prolíná přízeň s ranami osudu, osobní pátrání i tápání. Snímek je koláží často neviděných soukromých oficiálních archivů i autobiografického vzpomínání, které namluvil režisérův syn Petr. (Negativ Film Productions)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

Nach 

všechny recenze uživatele

Výborný dokumentární obšírný přehled o kinematografii a názorech zesnulého Miloše Formana. Byla opravdu slast to vidět, a to i přes to, že řada zajímavostí nebyla zmíněna a vše spíše než o kvalitativní stránku jednotlivých projektů, se jede o kvantitativní souhrn všeho podstatného. Což samozřejmě není špatně. Jako úvod k tvůrci jménem Forman je to pro neznalé ideální. Pro ty ostatní by se musel z tohoto počinu stát seriál v němž by každý díl obsahoval jedno konkrétní dílo. Každé totiž má svůj specifický osobitý příběh, jak ohledně realizace, tak ohledně životní etapy Miloše Formana. 80% ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že část již jsem viděla v dokumentu Chytilová versus Forman, nicméně stejně si stojím za tím, že velmi vydařené. Moc pěkný průřez jeho filmovou tvorbou i soukromým životem od velmi těžkého dětství, přes začátky v USA až po 2 Oscary a druhý pár kluků dvojčat. 😉 S Mistrem se celkem ztotožňuji, jediné z filmu v čem se rozcházíme je, že já si naopak myslím, že film by měl určitým nenásilným způsobem vzdělávat, vést k zamyšlení, předhazovat důležitá témata a tím posouvat společnost dál k větší vyzrálosti i vést a ukazovat světlo na konci tunelu. "Já vím na papíře je tam demokracie (svoboda). Ale bude trvat než se lidé osvobodí vnitřně!" ()

Reklama

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Pro mě ve filmu nezaznělo nic nového, Formanův život znám. Ale chápu, že pro nezasvěceného diváka budou informace velmi zajímavé. Dokument je citlivým a uceleným pohledem na Formanův osobní i profesní život. Vše komentuje sám Forman sestříhaným materiálem z archivu. Autorka jeho vyprávění doplňuje záběry z filmů, předávání oskarů a Formanova soukromého archivu. Z natočených filmů jsou zmiňovány opravdu pouze ty nejstěžejnější, takže divák není zahlcen. Dokument je půl na půl v angličtině a češtině. Na konci zazní něco jako poselství. Povedené. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Každých pár let se objeví nový dokument o Formanovi a co si pamatuju, tak všechny mají stejnou struktury, postupná rekapitulace díla. Stejnak je tomu i v tomto dokumentu, ale nijak mě to nepohoršuje. Je pravda, že snad téměř vše jsem již někde slyšel a ani strukturou není dílo nijak inovativní, nicméně postava Formana je tak výjimečná, že film nenudí. Co se týče záběrů, tak ty mi naopak přišly nové, které jsem zatím nikde neviděl, nejzajímavější je část než se Forman dostal do USA (rozhovory z Cannes, New Yorku, atd.). ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Tento dokument si nezaslouží nízké hodnocení, pravdou je, že spoustu informací již známe z obsáhlého dokumentu Co tě nezabije..., ale i zde je mnoho věcí nových a hlavně, poslouchat Miloše Formana je vždy zajímavé a poučné a sledovat jeho cestu životem je vždy pro mě ohromující a jsem ráda, že zde jsem to viděla zase z trochu jiného pohledu. Jsem dojatá a opět jsem si uvědomila, jak moc filmu Miloš Forman bude chybět, zanechal tu nesmrtelné dílo. ()

Galerie (9)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama