foto

Miloš Forman

  • nar. 18.2.1932 (84 let)
    Čáslav, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Miloš Forman se narodil 18. 2. 1932 v Čáslavi. Rodiče zahynuli v koncentračním táboře, on sám vyrůstal v domově mládeže a internátní škole pro oběti 2. světové války v Poděbradech, kde se setkal např. s Ivanem Passerem, či s budoucím polským režisérem Jerzym Skolimowským. Nepřijali ho na studium DAMU, proto odešel na FAMU studovat obor scénáristika a dramaturgie. Ve filmu STŘÍBRNÝ VÍTR si zahrál vedlejší roli vojáka, před ukončením studia spolupracoval s Martinem Fričem na veselohře NECHTE TO NA MNĚ (1955). Po absolutoriu krátce pracoval pro televizi, spolupodílel se na scénáři filmu ŠTĚŇATA (1957) a na režii filmu Alfréda Radoka DĚDEČEK AUTOMOBIL (1957)l, ve kterém hrál i vedlejší roli. S tímto režisérem spolupracoval na prvních programech Laterny Magiky.

Samostatně režíroval až v roce 1963 svůj debut, který se uvádí pod souhrnným názvem Konkurs, a tvoří jej dvě povídky: „Konkurs“ a „Kdyby ty muziky nebyly“. Prvním celovečerním filmem je pak ČERNÝ PETR (1963), jenž získal mnohá zahraniční ocenění. Následoval snímek LÁSKY JEDNÉ PLAVOVLÁSKY (1965) o nezodpovědných slibech nezodpovědné mládeže a prvních životních prohrách. Roku 1967 vznikl jeho snad nejznámější český film HOŘÍ MÁ PANENKO (anglicky Firemen's Ball - Hasičský ples), kde jsou na půdorysu hasičského bálu zpodobeny nešvary české společnosti.

Po srpnu roku 1968 odchází Forman do USA. Zde na sebe poprvé upozorní komedií TAKING OFF (Odcházím). Za něj získal ocenění britské akademie BAFTA za nejlepší režii a cenu MFF v Cannes za nejlepší film. Následoval dokument VIDĚNO OSMI z roku 1973 pojednávající o olympijských hrách v Mnichově. V roce 1975 přichází Formanův asi nejlepší snímek PŘELET NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM. Film o americkém trestanci (Jack Nicholson), který se chce vyhnout vězení, a proto předstírá šílence, mu vynesl Oscara za nejlepší režii. Dále film získal Oscary za nejlepší film, hlavního herce, hlavní herečku a scénář a dalších pět nominací. Přelet získal i 4 Zlaté glóby a Forman dostal Cenu amerických kritiků za nejlepší režii i Cenu L.A: Director Guild Award, udělovanou nejlepším světovým režisérům. Přidal i Cenu britské filmové akademie.

V roce 1979 natočil muzikál VLASY (Hair), kultovní, nicméně trochu nedoceněné dílo. Za film RAGTIME o rasové nenávisti z roku 1981 si vysloužil nominaci na Zlatý Globus. V roce 1985 přišel se snímkem AMADEUS pojednávajícím o dvorním skladateli Vídeňského dvora Salierim, který se snaží všemi možnými způsoby zničit nováčka Amadea Mozarta. Film, který získal 13 nominací na Oscara, z nichž 8 bylo proměněno ve zlatou sošku, mu přinesl druhého Oscara za režii. Forman si za režii odnesl ještě Zlatý Globus, Cenu britské i francouzské filmové akademie a již podruhé L.A. Director Guild Award. O rok později natočil VALMONTA, což je podle kritiky jediný vysloveně špatný Formanův film. Po tomto neúspěchu chtěl s filmováním skončit.

V roce 1996, však po sedmi letech přece jen přišel s novým filmem. Delší přestávka mu jistě prospěla k tomu, aby mohl natočit dobrý film. LID VS. LARRY FLINT je snímek o nekonečném boji porno magnáta Larryho Flinta za svobodu projevu. Forman za něj získal další Zlatý Globus, na Oscara ale už nedosáhl a musel se spokojit s pouhou nominací. Vyhrál i hlavní cenu na MFF v Berlíně. V roce 1999 natočil drama MUŽ NA MĚSÍCI, s Jimem Carreym a Dannym de Vitem v hlavních rolích, které je vlastně biografií neúspěšného amerického komika Andyho Kaufmana. Za něj si odnesl již druhou cenu z MFF v Berlíně. V roce 2001 si po dlouhé době vyzkoušel úlohu herce. Vytvořil roli v romantické komedii RABÍN, KNĚZ A KRÁSNÁ BLONDÝNKA. Od října 2003 začíná Forman natáčet historické drama EMBERS s Klausem Mariem Brandeurem a Winonou Ryder v hlavních rolích.

Miloš Forman je potřetí ženatý. Má celkem čtyři syny, dvojčata Matěje a Petra se zpěvačkou Věrou Křesadlovou, narozené roku 1968. Z posledního manželství s Martinou Zbořilovou (svatba 1999) má Andrewa a Jamese. Ač Miloš Forman není rodilý Američan a ve Spojených státech začal tvořit až téměř ve čtyřiceti letech, patří jistě mezi nejlepší americké tvůrce novodobé historie, jehož osamocení rebelové bojující za své názory dokáží oslovit snad každého diváka.

ČSFD.cz

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

2011 Milovaní
2009 Peklo s princeznou
2000 Rabín, kněz a krásná blondýna
1995 Kresleno z paměti
1989 Novoroční večírek
1986 Hořkost
1962 Tam za lesem
1961 Strop (studentský film)
1956 Dědeček automobil
1954 Stříbrný vítr
1952 Slovo dělá ženu

Dokumentární

2014 Československý filmový zázrak (TV seriál)
Chaplin bez masky (TV film)
Olga - a.z.
2012 Tvoje slza, můj déšť: Přítomnost Arnošta Lustiga
2011 Bohdalka je NAŠE (TV film)
Byl jednou jeden film: Přelet nad kukaččím hnízdem (TV film)
Carriére, 250 metros
Hořelo, má panenko (TV film)
Miloš Forman - americká léta (TV film)
Můj otec George Voskovec
2010 Miloš Forman
Sodankylä ikuisesti (TV seriál)
25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna
2009 Miloš Forman (TV film)
Miloš Forman: Co tě nezabije…
Nejlepší hollywoodští režiséři (TV seriál)
Předčasná úmrtí: Ecce homo Šebánek (TV film)
Uuden aallon jäljillä (TV film)
Zlatá šedesátá (TV seriál)
2008 Générations 68
Chelsea on the Rocks
2007 Dobře placená procházka '07 (TV film)
2005 Filmaři proti magnátům
2004 Příběhy slavných: Klaunova antická tragédie (TV film)
Řekni jim, kdo jsi
2003 Decade Under the Influence, A
Charlie: Život a dílo Charlese Chaplina
Il était une fois... (TV seriál)
Pokoj nedaleko (TV film)
2002 Hollywood Rocks the Movies: The 1970s (TV film)
Making of 'Amadeus', The
Making of 'One Flew Over the Cuckoo's Nest', The
2000 Beatles Revolution, The (TV film)
In the Shadow of Hollywood
Laterna magika - život se snem (TV film)
Man on the Moon: Behind the Moonlight
Milos Forman: Kino ist Wahrheit (TV film)
1999 The Directors (TV seriál)
1998 Prostory Theodora Pištěka
Studená válka (TV seriál)
V centru filmu - v teple domova (TV film)
1997 Cannes... les 400 coups (TV film)
1996 Chuť slávy
Who Is Henry Jaglom?
1992 Envers du décor: Portrait de Pierre Guffroy, L'
1991 Proč Havel?
The Republic Pictures Story (TV film)
1990 Drž se toho snu (TV film)
1989 Milos Forman: Portrait (TV film)
1985 Milos Forman - Das Kuckucksei (TV film)
Statue of Liberty, The
1982 Before the Nickelodeon: The Cinema of Edwin S. Porter
1981 Chytilová Versus Forman (TV film)
James Cagney: That Yankee Doodle Dandy (TV film)
1966 Příležitost promluvit

TV pořady

2013 60 pečetí (TV pořad)
2010 Show Jana Krause (TV pořad)
2009 Na slovíčko (TV pořad)
2008 Čtenářský deník (TV pořad)
2003 AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(11 787)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace