Reklama

Reklama

Stvořeni pro lásku

  • Hongkong Hua yang nian hua (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v šedesátých letech, kdy se do hongkongského bytu nezávisle na sobě stěhují dva manželké páry: novinář Chow se svojí ženou a krásná sekretářka Li-zhen s manželem. Jejich protějšky tráví mnoho času na cestách a tak si Chow a Li-zhen společně zkracují osamělé večery. Dokud se neobjeví podezření na mimomanželské aktivity jejich partnerů. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (242)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vizuálně úchvatná a emocionálně velice silná romance. Wong Kar-wai je mistr stylizace a tady je vše laděné do tmavých barev, doplněno ošuntělými ulicemi, deštěm a tmavými interiéry. V tom všem vypadá Maggie Cheung ve svých mnoha květinových šatech obzvlášť nádherně a Tony Leung je jí rovnoceným hereckým protějškem. Nesmím zapomenout na parádní hlavní hudební motiv a jemnou přísadu humoru. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Wong Kar-wai ve vrcholné formě. Chápu, že na někoho může ta ryzí artovost (jako např. všechny ty zpomalené záběry cigaretového kouře nebo kráčejících postav na pozadí oprýskaných omítek, podbarvené stále stejnou melodií) působit poněkud afektovaně, případně že ten film může někoho nudit, ale osobně mám tenhle typ filmů, kde vítězí forma nad obsahem, hodně v oblibě. A zrovna formální stránka je zde dovedena téměř k dokonalosti - hlavní role jsou obsazeny velmi "fotogenickými" herci (zmínit je nutno i fantastické kostýmy, především v případě šatů Maggie Cheung, které jsou skutečně překrásné), s dialogy se zde nakládá velmi úsporně a všechny postavy se chovají neobyčejně kultivovaně a zdvořile (s výjimkou buranského kolegy z práce), každý záběr je nápaditý, krásný a velmi pečlivě komponován, herci jsou většinou snímáni v detailu či polodetailu (přičemž postavy manželských protějšků Chow a Li-zhen zde překvapivě nemají nikdy zabranou tvář), celé je to velmi efektně sestříháno, a skoro celou dobu k tomu hraje absolutně bezchybný soundtrack - hudební stránka zde dokonale doplňuje tu obrazovou a tvoří nerozlučný celek. Když ale přijde řeč na to, oč v tom filmu skutečně jde, nastává trochu problém. Ten film nevypráví žádný originální příběh, který by člověka vtáhnul do sebe, je to spíše o subtilních náznacích, pocitech, atmosféře, a pokud se člověk na tempo toho filmu a jeho specifickou poetiku nenaladí, tak se tam může vkrádat jistá nuda. Navíc od 75. minuty, kdy se děj přesune do Singapuru a na další místa, jsem se v tom bohužel už poněkud ztratil (a třeba tu vsuvku s De Gaullem jsem asi vůbec nepochopil), a když tam v závěru naskočí následující text - Vzpomínat na ta zmizelá léta je pro něj jako dívat se ven skrz zaprášenou okenní tabulku. Uplynulou dobu sice vidí, ale dotknout se jí nemůže, navíc vše, co se mu daří zahlédnout, je rozmazané a nezřetelné. - nemohl jsem se ubránit dojmu, že je to zoufale banální, ale možná také křehce krásné, a záleží čistě na individuálním diváckém naladění, ke které interpretaci se člověk přikloní - na třetí zhlédnutí se spíše začínám klonit k té první variantě. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Stvorený pre lásku je komorný príbeh o nenaplnenej láske. Wong Kar - Wai minimalisticky nasnímal a vyrozprával príbeh dvoch ľudí, ktorých nevera ich polovičiek zblížila a pomohla im pochopiť, čo sa za slovíčkom láska skrýva. Film som videl kedysi veľmi dávno a dodnes si pamätám rozpravy v daždi a rozpačité dotyky. Tým, že som sa k filmu vrátil som si pripomenul jeho silu. Je pomalý. Neukazuje absolútne nič iné ako polodetaily postáv, v miestnostiach alebo v uzatvorených uličkách, kedy si vymieňajú, nie len slová ale aj pohľady. Tony Leung predvádza ďalší zo svojich absolútne dokonalých hereckých prejavov. V rovnakej miere mu sekunduje filmová veteránka a kráska Maggie Cheung. Iskrý to medzi nimi a okrem lásky z nich cítiť aj bolesť. Film je plný drobných detailov, ktoré na prvé pozretie divák nie je schopný postrehnúť. Snaha nezachytiť širší priestor ako je nutné, robí z filmu prehliadku emocionálnych, statických a chladných detailov, ktoré dotvárajú nie len vonkajší, ale aj vnútorný svet hrdinov. Aj keby sme filmu mohli vytknúť dynamiku, aj napriek faktu že v hojnej miere využíva strih a zatmievačky, je to film o vnímaní vnútorných aspektov filmu, emócií ukrytých za tým čo vidíme. Wong kar - Wai natočil nezabudnuteľný film, ktorý nie je pre každého. Predsa len je minimalistický. Ale tomu, kto ho precíti a uchopí - sa dostane nezabudnuteľný emocionálny zážiťok, na ktorý sa nezabúda. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Esteticky krásný a smutně poetický film o lidech, kteří neumí, nechtějí nebo se bojí vyjádřit své city a pocity, a proto se spolu stále míjejí, ačkoliv žijí třeba vedle sebe. Výborný Tony Leung a velkolepá Maggie Cheung, která jako by byla pro tuhle roli stvořena. A přehlídka jejích mnoha krásných a stylových šatů. A krásná hudba. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Po formálnej stránke výborne natočené a s vycibrenými filmárskymi prostriedkami, ktoré miestami dokázali pekne vystihnúť "silu okamžiku". Po obsahovej stránke sa mi to ale vôbec nepáčilo. Príbeh o nenaplnenej láske je veľmi slabý, nudný, iritujúci a postavený na princípoch, ktoré idú mimo mňa. Dokázal však aspoň navodiť zaujímavú otázku - Je správne za každú cenu zostávať korektným voči tým, ktorí nám ubližujú a ktorí o nás už nestoja? To nech si už každý rozhodne sám, podľa seba a svojho uváženia. Čo sa mňa týka, videl by som aj lepšie riešenia nepríjemnej situácie oboch zaľúbencov, ako sa potom na konci vyplakávať a objímať s dierou v strome. Mne v podstate film nič nedal. 60/100 ()

Galerie (97)

Zajímavosti (35)

  • Kar Wai Wong točil poslední scény a prováděl závěrečné úpravy necelý týden před ohlášenou premiérou v Cannes. (Morien)
  • Natáčení trvalo 15 měsíců. (Morien)
  • Natáčanie sa presunulo z Pekingu do Macaa po tom, čo čínske úrady požadovali vidieť dokončený scenár. Režisér Kar-Wai Wong nikdy nepoužil scenáre. (Pat.Ko)

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Reklama

Reklama