Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (331)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě krása a klasika, ale hlavně nestárnoucí originální pohádka. Kromě vynikajícího Peška ale musim uřednostnit ještě lepší hereckej výkon hostinskyho v podání Josefa Beyvla - takovej hereckej koncert by si zasloužil i něco víc, než Oscara. Ten celej zážitek povyšuje na mnohem vyšší úroveň. Hlavně když se směje. Je to prostě štramák. Jinak hláškuje se tam o 106 a s písničkou jako ptáček, to je taky nezapomenutelná melodie, že. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„S písničkou jedu jako ptáček, hyjé, hyjé oslíčku. Už mě domů veze můj ušáček, pospěšme si trošičku.“ Starodávna rozprávka so skvelým hercom v hlavnej úlohe – pánom Ladislavom Peškom. Škoda, ale nikdy som si k nej nenašla vzťah. Pesničky boli pre mňa nepríjemne jednoduché a atmosféra okolo tancujúcich dedinčanov prehnane budovateľská. Ak si uvedomíme, kedy film vznikol, klobúk dole za dnes už úsmevné filmové triky (obušok, či lietajúci dáždnik). ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Postarší a v posteli dříve neobyčejně činný muzikant (nyní ovdovělý, což vede člověka okamžitě k myšlence, zda jeho žena nezemřela sexuálním vyčerpáním) nuzného zevnějšku se vydal do světa. Po herecké stránce tato pohádka neobyčejně vyniká nad ostatními. Ústřední trio je fantastické. Příběh má taktéž cosi do sebe a připravuje děti na střet s krutou realitou, kde mnohdy dobré srdce nestačí. Chudák Láďa Pešek je v této pohádce neobyčejně ošklivý. Alespoň, že hraje a zpívá celkem pěkně. O humor se zde stará hospodský Beyvl a dost se mu to daří. Často stačí sledovat jen mimiku jeho tváře a člověk se baví. Osobně pohádky nemám příliš v oblibě a sleduji je výhradně na Vánoce, což je jediné období v roce, kam se opravdu hodí, proto jsem musel tuhle výzvu malinko uspěchat. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka harfuska. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Dnes už víceméně legendární ale stále neokoukatelná vánoční pohádková klasika, ale s pěknými hereckými výkony.František Smolík jako laskavý a kouzelný stařeček namaskovaný téměř k nepoznání neměl chybu. Vždy se mi líbil nejvíce. Ladislav Pešek exceloval zejména ve scéně s neviditelnou jitrnicí, to co tam předvedl bylo výtečné ekvilibristické číslo alá Burian z filmu Přednosta stanice. Josef Beyvl jako starý ale o to více prohnaný lakota byl občas k sežráni, ale jako malý jsem ho nemohl ani cejtit. Ale ve scéně kdy seděl ve škopku obsypaný peřím a namočený v medu mi ho bylo přeci jenom trochu líto. Takže za všechny tři tyto hlavní herce které jsem vyjmenoval, a kteří táhli vlastně děj celého filmu takřka sami, potom za nějaké ty parádní triky ( smějící a mračící se obušek) a za pěknou dnes už zlidovělou titulní píseň dávám za 4*. Všechny ty dnešní nepoctivci by si měli vzít z této pohádky příklad, protože se tam určitě vesměs všichni vidí! Alá třeba zrovna někteří dnešní páni podnikatelé či politici..že? Velice výchovná pohádka jen co je pravda. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh o soubojï dobra a zla. Čistota potulného muzikanta se střetává s vypočítavostí hostinského. Parádní je souznění scén s hudbou Jana F. Fischera – hlavně při kvapíku, v němž „skotačí“ obušek a hostinský. Na svou dobu povedená animace – obušek poletuje jako skutečný. Nezapomenutelná je scéna s neviditelnou jitrnicí. A František Smolík je opravdu kouzelně pohádkový dědeček. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Ve Sněžném došlo i k jedné velké nepříjemnosti. Filmový osel byl uvázaný v kůlně, v jejíž blízkosti byl ustájený pár koní. A to bylo špatně. Osla totiž jednou v noci přemohly choutky, utrhl se a běžel ke kobylce. Druhý kůň se kvůli tomu splašil, a když se vzepjal, napíchl se na železnou tyč. Utrpěl natolik vážné zranění, že musel být druhý den utracen. (ČSFD)
  • Původně měl film trvat jenom půl hodiny. Scénárista Jiří Brdečka nedokázal skrýt svůj údiv a rozhořčení, když se dozvěděl, že film má 70 minut. Jaromír Pleskot nevymyslel nové scény, jen je hodně natáhl. (Sinecod)
  • Když dostane muzikant (Ladislav Pešek) „jitrnici, jakou svět neviděl“, lze si všimnout v pravém rohu mikrofonu. (Beo.wulf)

Reklama

Reklama