Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (331)

Adman 

všechny recenze uživatele

Opravdová pohádka, kde vítězí dobro nad zlem, láska nad nenávistí a pravda nad lží. Zlý okrást i nejchudčího na světě schopný hostinský, tlustý až hanba, si troufá na nevinného vandráka... ale "obušek" hostinskému ukáže zač je toho loket!!! Inu hlášky jako "oslíčku otřes se", nebo "obušku z pytle ven!", považuji opravdu za nezapomenutelné... ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„S písničkou jedu jako ptáček, hyjé, hyjé oslíčku. Už mě domů veze můj ušáček, pospěšme si trošičku.“ Starodávna rozprávka so skvelým hercom v hlavnej úlohe – pánom Ladislavom Peškom. Škoda, ale nikdy som si k nej nenašla vzťah. Pesničky boli pre mňa nepríjemne jednoduché a atmosféra okolo tancujúcich dedinčanov prehnane budovateľská. Ak si uvedomíme, kedy film vznikol, klobúk dole za dnes už úsmevné filmové triky (obušok, či lietajúci dáždnik). ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

V mládí se mi film moc nelíbil, protože mi jako pohádka přišel zvláštní a pomalý. Myslím, že pohádka byla a je určena spíše dospělým, nakolik to zní divně. Je v ní radost ze života, kterou dokáže člověk ocenit, až když stojí na vlastních nohách, je v ní ono zasuté vědomí, že dobro by mělo mít na konci vždy navrch, je v tom jistá míra imaginace, a líbí se mi, že ani kladná postava není tak kladná, protože nesplní slib a musí se omlouvat. František Smolík jako Pán Bůh je kouzelný a jeho pohádkovou postel a pejska Voříška jsem mu záviděl. Myslím, že Beyvl zbytečně přehrává (jako vždycky, a to i když jako mladší hrál brněnského policistu) a ta kreslená animace mi sem moc nesedí, možná to šlo vyřešit i obyčejnými triky. Ale celkově je to jistá forma pohlazení a oslavy určitého svobodného a nesvázaného způsobu života. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

U této populární pohádky mi nikdy spousta věcí neseděla. Hlavní hrdina vypadá jako padesátník s kupou malých dětí, a to je v příběhu vlastně nejmladší postavou (kompars nepočítám). Je tu spousta záběrů na roztomilá živá zvířátka, ale díky nim ještě vynikne ateliérovost většiny filmu. A tomu nakonec napomáhá i barevný obraz. Triková úroveň odpovídá době vzniku, rozhodnutí udělat obušek animovaný bylo každopádně rozumné. Na to, jak málo je tu děje, je pohádka vlastně docela dlouhá. Takže to zachraňuje jen jedna zlidovělá písnička. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Obušku, z pytle ven! je klasickou filmovou pohádkou s jednoznačně laskavým tónem. Kostýmy a kulisy jsou výrazně osobité a jedinečně dokreslují zvolenou náladu. Komornější příběh pro tři herce se může sebejistě opřít o dominující herecké výkony. Boj dobra se zlem je nesmrtelný, nastolení spravedlnosti je žádoucí ve výchovném poslání a sociální spravedlnost byla v tehdejší době proklamovanou prioritou. Optimismus a hravost hladí po duši a uspokojuje svým rozuzlením. Hlavní postavou erbenovské pohádky je chudý potulný muzikant (skvělý Ladislav Pešek). Dobrou náladu a víru v lidskost neztrácí ani tváří v tvář zlomyslnému bezpráví. S důvtipnou elegancí obrací ústrky ve svá drobná vítězství, drnká do strun a bezelstně pěje o životě a radosti. Skromnost a dobrota je po zásluze odměněna a blahobyt se stává symbolem nové spravedlivější doby. Na druhé straně života stojí hostinský (vynikající Josef Beyvl), lakotný bohatec. Chudoba a skromnost jsou prostředkem k cynickému veselí, touha po bohatství dodává odvahu k troufalým činům bezpráví k utužení třídního rozdělení společnosti. Užívá si svou převahu moci a bohatství se škodolibou úskočností. Ochráncem utlačovaného prostého lidu je kouzelný dědeček (dobrý František Smolík), vševědoucí moudrá nadpřirozená síla. Ochrana se nedává bez zásluhy a vstřícnosti, je odměnou za dobromyslnost a morální ctnost. Je symbolem nadějné budoucnosti s rovnoprávným sociálním postavením. Animační trik s obuškem je vkusný a dostatečný, laskavá forma optimistické nálady převládá a herecké koncerty opakovaně nadchnou a pobaví. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Nůž, kterým si Muzikant (Ladislav Pešek) krájí „jitrnici jakou svět neviděl“, je známá Rybička od firmy Mikov. (koca999)
  • Nejdříve měl být obušek malý a chytrý trpaslík. Nakonec se od toho ustoupilo, Karel Mann, fázař a animátor od Jiřího Trnky vytvořil obušek, jak ho známe, kde je zřetelnější mimika a grimasy, které jsou vidět hlavně ve scéně, kdy trestá zloděje krčmáře. (Sinecod)
  • Píseň, kterou zpívá Ladislav Pešek v hospodě, je básnička od F. L. Čelakovského - Pocestný. (Hromino)

Reklama

Reklama