Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (331)

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Skutečně div, že v hloubi stalinismu a době budovatelských filmů vznikla tato pohádková satira o lakotě, poctivosti i životním optimismu (byť se symptomy zmíněného žánru), s bravurním Peškem v hlavní roli. ~ ~ Proč jsou lidi tak zlí? / Vidíš, vidíš. S každým nevyjdeš po dobrém. Někdo rozumí vlídnému slovu, na jiného platí jen obušek. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejmilejších a zároveň nejlepších českých pohádek, která kdy vznikla. Zlidovělá písnička, vykoukaný hostinský Pečínka, dary od kouzelného dědečka i špetka toho obyčejného lidství, to vše tady máme. Nejvíc se vždy těším na závěrečný výprask obuškem a především na scénu, kde dobrácký muzikant Ladislav Pešek baští neviditelnou jitrnici. V tu chvíli na ni vždycky dostanu chuť... ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Mám tuhle pohádku prostě rád. Do jisté míry za to může Ladislav Pešek, který je tu výborný, ale hlavně je to naivita toho krásného souboje dobra se zlem, kde má zoo dlouho navrch, ale pak stejně zvítězí to dobro. Josef Beyvl a animátoři pak v sekvenci výprasku předvádějí něco skutečně parádního a ukazují, že animace a hraní mohou být uvěřitelně propojeny. ()

Adman 

všechny recenze uživatele

Opravdová pohádka, kde vítězí dobro nad zlem, láska nad nenávistí a pravda nad lží. Zlý okrást i nejchudčího na světě schopný hostinský, tlustý až hanba, si troufá na nevinného vandráka... ale "obušek" hostinskému ukáže zač je toho loket!!! Inu hlášky jako "oslíčku otřes se", nebo "obušku z pytle ven!", považuji opravdu za nezapomenutelné... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle je jedna z tech pohadek, ktery davaj porad, ale da se na ni vzdy kouknout a neleze na nervy. Pribeh je pekelne jednoduchej, ale vubec to nevadi a navic ma film smesnejch 70 minut. Musim pochvalit na dobu vzniku slusny triky v cele s obuskem, kterej vypada jak Mr. Hankey a hlavne herce. Pesek je fajn, ale daleko lepsi je Josef Beyvl, to je naprostej mega prasak, ze se to jen tak nevidi. Fajn pohadka. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Scéna výprasku byla hodně kritizována. Novinářům vadilo, že je tak krutá a naturalistická. (Sinecod)
  • Chleba „u jitrnice, jakou svět neviděl“, v jednotlivých záběrech mění svojí velikost a tvar. (Beo.wulf)
  • Původně měl film trvat jenom půl hodiny. Scénárista Jiří Brdečka nedokázal skrýt svůj údiv a rozhořčení, když se dozvěděl, že film má 70 minut. Jaromír Pleskot nevymyslel nové scény, jen je hodně natáhl. (Sinecod)

Reklama

Reklama