Reklama

Reklama

O makové panence

(seriál)
  • angličtina Poppy-seed Girl and Butterfly Emanuel (festivalový název) (více)
Animovaný / Pohádka
Československo, 1972, 1 h 43 min (Minutáž: 7–8 min)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Panenka v červené sukýnce z pole plného rozkvetlých makových květů a motýl Emanuel s černým kloboukem, to jsou dva hlavní hrdinové seriálu, který vznikl podle námětu známého spisovatele Václava Čtvrtka. (Česká televize)

Recenze (69)

giaruj 

všechny recenze uživatele

V slovenskom znení: Jozef Króner. Dievčatko Makovička kedysi bolo v móde. Poháre, puzzle, leporelá. S odstupom času je nepochopiteľné ako mohla mať taký úspech. Azda pre krásnu postavičku Makovičky s indiánskymi očami a hustými vláskami. Pri postavičke sme s kvalitou začali, ale aj skončili Jedna z nezreštaurovaných častí má dokonca zlú korekciu hlasu s časom... Na digitálnu verziu tohot "kultu" budeme čakať, zdá sa, dlho. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z těch případů, kdy něco, co je označováno za klasiku, mě fakt nebere. Už jako malá jsem neměla tenhle večerníček moc v lásce, což je asi u pořadu zaměřeného na dětské publikum docela zásadní chyba. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Galadriel to napsala za mě. Nevím v čem je problém, ale prostě se na tenhle večerníček nedokážu dívat. A to je to jeden z počinů velikána Václava Bedřicha, čtený Vlastimilem Brodským, s hudbou od Jaroslava Celby. A to je bez debat sestava par excellence. Bohužel si jaksi nikdo z těch věhlasných pánů nevšiml, že z hlediska příběhového se jim pod rukama odehrávají strašlivé náznaky čehosi, které nemají pointu a často ani nedávají smysl. No vida, a konečně máme viníka:) 50% ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Lehce podprůměrný večerníček od jinak mimořádně úspěšného dětského animovaného scénáristy a režiséra. Nevím, ale nikdy mě moc tyto příběhy Makové panenky v červené sukénce tančící mezi květy vlčího máku společně s motýlem Emanuelem nezaujali (možná to bylo jen tím že jsem byl přeci jenom kluk, nebo jsem byl prostě na tyto a jimi podobné příběhy už tenkrát moc duševně a psychicky vyspělí). Připadá mi, jako by byl tento večerníček valnou vetšinou lidí tak trochu možná neprávem opomíjen a zapomenut, ale na druhou stranu si říkám, co by za tento nápad dnešní scénáristé vůbec dali. Netřeba o tom více mluvit, sami víme co poslední dobou vzniká za skvosty a následně běží v naší televizi. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Makový závin, makové koláče, makové buchty a nudle s mákem mají svou Bohyni. Miluju cokoliv s mákem. Maková panenka byla pravou patronkou makoveho pole. Není divu, že se Emanuel tak snažil a na rukou ji nosil. Hlas pana Brodského byl stvořen pro dětské usínání. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malý, tento večerníček se mi z kvanta tehdy vysílaných líbil asi nejméně... Holt kritik od narození. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Opiová panenka mi vždy byla u (plínce stěží odrostlé) prdýlky, Motýl Onanuel byl moje první láska a společně s přívětivým dabingem pana Brodského to stačí na třetí jiskřičku. Přesto jde o jeden z těch méně oblíbených večerníčků mého útlého... *pohled na starou fotku*... oprava - baculatého dětství. 55% ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Emanuel je opravdu strašný tragéd, což je ještě podtrženo tím, že skoro ve všech dílech je problém s nějakou další mužskou postavou motající se kolem té jeho bezstarostné černovlasé tanečnice v červené sukýnce. V díle s konkurenčním motýlem je to trochu přes čáru, ale dobře mu tak. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Jako dítě mě hodně vystrašil díl o dvou Emanuelech. Dodnes si živě pamatuju, jak mi do mého dětského světa naprosto nečekaně vletěl, jako příšerná noční můra, ten druhý Emanuel a jako motýl-buldozer mi rozjezdil všechny bábovičky. Moje představy o čisté a silné lásce, kterou nějaká maková panenka zahoří jednou i ke mě. A už nás nikdy nic než smrt nerozdělí... A pak mi na dveře dětského pokojíčku zaklepal hůlkou ten dvojník a zblbnul mi mojí panenku, syčák! Moje dětská hlavička prostě nepobrala, jak je to možné... Najednou má ta moje káča pitomá oči jen pro toho floutka! A na mě, na svoji velkou lásku, naprosto... dlabe. Byla to prostě taková první pořádná facka od života, jako záloha na všechny ty další, které už na mě natěšeně čekají někde za rohem. A ještě ke všemu se ten ňouma (ten pravý) Emanuel neuměl s nastalou situací chlapsky vypořádat, třísknout dveřma a letět opylovat jinej kvítek ze širé a nekonečné louky života. Jen jsem tenkrát nevěděl, jak to jeho chování nějak trefně a erudovaně popsat. Tak už to vím. Jak se vzácně shodli akisha a prvosenka od vedle : "Emanuel byl opravdu neskutečný tragéd" :-) ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Ach, jak je to dávno. Bohužel mi to zkazilo na dlouho vztah k přírodopisu, ale méně, než učitelé, co mě ho učily, a neuměli to. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ako dieťa som túto rozprávku miloval, maková panenka bola symbolom krásy. Rozprávka Václava Čtvrtka mala 13 večerníčkových rozprávok. ()

Reklama

Reklama