Reklama

Reklama

Půlnoční příhoda

Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Rodinný
Československo, 1960, 13 min

Obsahy(1)

Starý dřevěný vláček umí spoustu kousků, jezdí nahoru, dolů, svým komínem vyhazuje kostky do vzduchu a staví z nich mosty a budovy. Pak však přijdou Vánoce a pod stromečkem se objeví nový vláček, celý září, okna mu svítí do dálky a jeho trať se blýská novotou. Výpravčí, který miloval starý dřevěný vláček, je z nového vláčku celý unešený, zálibně na něj kouká, při každém průjezdu mu v pozoru salutuje a stále mu dává zelenou. Starý vláček to sleduje s nelibostí a snaží se svého soka vystrnadit. (Snorlax)

(více)

Recenze (13)

LadyEsik 

všechny recenze uživatele

Tento příběh je krásný především svým koncem a celkovým provedením animace, jinak příběh až tak originální není. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jak to vypadalo, když se Břetislav Pojar osamostatnil. Je to další příjemná variace na Vzpouru hraček, tentokráte v barvě pod vánočním stromečkem s dramatickou kolizí v samém závěru. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

I když vím, jaké naši filmaři a výtvarníci uměli vytvořit skvosty, stejně vždycky znovu žasnu, když na některý z nich narazím. Z Půlnoční příhody na mě dýchla kouzelná atmosféra Vánoc mého dětství a vláček, ten jsem si taky přála dostat pod stromeček. Potěšila mě pohádkově hravá animace, milý, zábavný a zároveň i poučný příběh, jaký udělá radost malým, ale i těm hodně odrostlejším dětičkám. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je krásná nostalgie. Když jsem tam viděl tu stavebnici Merkur, z které jsem sám také stavěl a která se navíc vrací a je možné ji znovu koupit, prostě jsem si uvědomil, že to dětství je sice pryč, ale pořád je možné si ho připomínat. Břetislav Pojar tak učinil v krásně napínavém a akčním snímku, který hýří nápady. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, který jasně dokazuje, na co má být naše země hrdá. Tak dokonalá práce s loutkami nebyla nikde jinde, jen zde k vidění. Tleskám! 80% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Půlnoční příhoda je krátkým animovaným příběhem Břetislava Pojara (byl scénáristou a režisérem), Jiří Trnka připravil výtvarné návrhy loutek (a možná přispěl i radou). Jen podotknu, že starý vláček se nepokouší vystrnadit vláček nový, pouze smutně usiluje o pozornost, a ten nový nemyslí jen na sebe, nemá to v popisu práce. Je to příjemný animovaný filmeček pro děti, je o vyrůstání a nových potřebách s tím spojených a je o přátelství, neboť to skutečné se rozezná právě v nouzi. Je to milé a nápadité, poučné a nevtíravě výchovné. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s tlampatchem, že jde o krásnou českou poetiku... Vánoční noc, jeden starý vláček, jeden nový vláček a jeden nádražák nadšený pro novinky. Krásné využití různých hraček v krátkém filmu s pěkným příběhem. Víc asi není potřeba dodávat... ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Filmeček s jednoduchým dějem a strašně dojemný. Ukázalo se že dřevěný vláček má mnohem vyšší hodnotu než nějáký na elektrický pohon který myslí jen sám na sebe. ()

Reklama

Reklama