foto

Břetislav Pojar

  • nar. 7.10.1923
    Sušice, Československo
  • zem. 12.10.2012 (89 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rodák ze Sušice, který vždy tíhnul k filmu a výtvarnému umění, studoval na AVU a na Vysoké Škole Architektury. Nic z toho ovšem nedokončil a už za války poprvé přičichnul k oběma svým láskám. Začínal totiž jako kreslíř a fázař v Ateliéru filmových triků. Jako animátor stál u zrodu proslulého studia Bratři v triku a nakonec se stal na čtyřicet let předním animátorem a režisérem Studia Jiřího Trnky.

Jako režisér debutoval začátkem padesátých let loutkovou pohádkou PERNÍKOVÁ CHALOUPKA. Krátká moralita O SKLENIČKU VÍC se setkala s velkým mezinárodním ohlasem a jeho další tvorba byla tudíž sledována se zvýšenou pozorností. Pojar nezklamal. Film LEV A PÍSNIČKA získal Grand Prix na prvním ročníku festivalu animovaného filmu v Annecy. Léta poté spolupracoval s kanadskou společností National Film Board, točil filmy na objednávku OSN a nadále sklízel ceny na nejrůznějších festivalech.

Největší popularitu na domácí půdě sklidila jeho série grotesek se dvěma "vypečenými" medvědy, započatá filmem POTKALI SE U KOLÍNA. Malé i velké diváky si získala bohatou imaginací, smyslem pro vizuální gag i vtipným doprovodným textem v podání Rudolfa Deyla mladšího, později Františka Filipovského.

Sluší se připomenout oblíbený Večerníček DÁŠEŇKA podle literární předlohy Karla Čapka a proslulé filmové zpracování Trnkovy dětské knížky ZAHRADA. V červnu 2003 na filmovém festivalu ve Zlíně byl Břetislav Pojar odměněn cenou za celoživotní přínos filmu pro děti a mládež. Dne 28. října 2008 bylo profesoru Břetislavu Pojarovi uděleno státní vyznamenání Medaile Za zásluhy II. stupně z rukou prezidenta republiky Václava Klause a to "za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění". Ocenění hradem odůvodněno slovy "Přináší poselství hlubokého humanismu a porozumění".

Stuart "Oskar" Hample

Režijní filmografie

2015 Putování Toma Palečka
2011 Autopohádky
2009 Psí historie
2006 Fimfárum 2
2004 Hiroshi
2003 Winter Days
1997 Narkoblues
1995 Proč?
1994 Myšologie
1990 Motýlí čas
1987 Od kroku k pokroku
1986 Jája a Pája (TV seriál)
Romance z temnot
1985 Aby všechny děti světa...
1984 Pohádky pro benjamínky silničního provozu (TV seriál)
1981 'E'
Kdyby
1979 Bum
Dášeňka (TV seriál)
Proč má člověk psa
1977 O myších ve staniolu
Velryba - Abyrlev
1976 Jak ulovit tygra
1975 O té velké mlze
1974 Milovník zvířat
Zahrada (TV seriál)
1973 Jabloňová panna
Nazdar, kedlubny!
Smolíček
1972 A neříkej mi Vašíku
Balablok
1971 Psí kusy
1970 Co to bouchlo?
O pardálu, který voněl
1969 Darwin Antidarwin aneb Co žížala netušila
Ilusologie
Vidět či nevidět
1968 Fanfarón, malý klaun
1967 Jak šli spát
1966 Držte si klobouk
Jak jedli vtipnou kaši
1965 Jak jeli k vodě
K princeznám se nečuchá
Pojďte pane, budeme si hrát (TV seriál)
Potkali se u Kolína
1964 Ideál
1962 Biliár
Romance
Úvodní slovo pronese
1961 Attenzione: guerra!
Kočičí škola
1960 Kočičí slovo
Malování pro kočku
Půlnoční příhoda
1959 Bombománie
Jak si zařídit byt
Lev a písnička
Sláva
1957 Paraplíčko
1956 Spejbl na stopě
1955 Dobrodružství na Zlaté zátoce
1953 O skleničku víc
Veselý kolotoč
1951 Perníková chaloupka
1944 Svatba v korálovém moři

Dokumentární

1956 Sváteční den
1952 Josef Mánes II.
1951 Josef Mánes

Hudební videoklipy

1962 Jiří Suchý: Malé kotě (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Dokumentární

2010 Čarovný svet animovaného filmu (TV seriál)
2008 Anatomie gagu (studentský film)
1986 František Braun

TV pořady

2006 Čétéčko (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
1999 Noc s Andělem (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)

Střihačská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(51)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace