Reklama

Reklama

Devátá brána

  • Španělsko La novena puerta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dean Corso je expert na staré bibliofilie, specializuje se na zjišťování pravosti a oceňování hodnoty starých knih pro významné sběratele. Je najat bohatým podivínem Borisem Balkanem, aby si prohlédl a prověřil kopii knihy "Devět bran do Království Stínů" jejímž autorem je sám Satan. Má to být jedna ze tří existujících kopií, z nichž pouze jedna je ta pravá a tu je třeba označit. Balkan posílá Corsa do Evropy, aby tam vyhledal zbylé dva tisky a porovnal je s už dostupným originálem. Ten brzy přijde na to, že kniha, kterou vlastní Balkan je ze sbírky Andrewa Telfera, který se za záhadných okolností oběsil. Na cestě plné tajemných i erotických kontaktů a záhad se Corso střetne s vdovou po Telferovi a také s bezejmennou, krásnou francouzskou dívkou, svým andělem strážným... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (610)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Rezie Polanski, v hlavni roli Johnny Depp, takze jsem cekal nejakou skutecnou lahudku, Depp nezklamal, ale Polanski bohuzel ano. Film, ktery neprinasi do zanru nic noveho, chvily pusobi jako komedie, chvily jako horor, nejak zvlast napinave to neni, a cele to zachranuje jen par scen a vyborny Depp. Atmosfera taky nijak hutna neni. Porad jsem cekal, na nejakej hustej zaver, protoze mi bylo jasny, ze nakonec dojde na vyvolavani Satana, jenze to vyvolavani pusobilo spis smesne nez nejak hrozive. I kdyz jsem se u filmu nejak zvlast nenudil, na vic nez na 3* to nebude. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Pokaždé, když na Devátou bránu koukám, říkám si, jaká je to škoda, že ve své druhé polovině sklouzla do tak trapného satanského horroru. Ta první, ve které naprosto vynikající Depp pátrá po tajemných knihách, napsaných samotným Luciferem, je totiž dokonalá. Každý, kdo měl někdy doma byť jen pár starých knih a uctivě si v nich tu a tam listoval dobře chápe posedlost sběratelů a jejich touhu vlastnit "jediný originál". Bohužel, když dojde na vyvolávání čertíka jde většina atmosféry do hajzlu a zůstává jen mnohokrát provařená nuda. Škoda, velká škoda. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Podle mého se jedná o jednu z nejlepších mystických detektvivek, ne-li vůbce nejlepší . Řekl bych, že je dost nedoceněná. Jednak film stojí na skvělém příběhu. Polanski vypráví pozvolna a srozumitelně. Nepředbíhá, nesnaží se vše vychrlit v pár dialozích a také se vyhýbá zbytečným akcím. Tím je film sympaticky neamerický. Ačkoliv předlohu neznám, adaptace do scénáře se vydařila na výbornou. Hudba je také špičková a skvěle podbarvuje zlověstnou atmosféru. Všechny role jsou osbazeny skvěle, od neznámých herců až po Johnyho Deppa jsou veškeré postavy výborně zahrány. A stejně tak režisér nezapře, že je mistr svého řemesla. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv film v zásadě nepřináší do žánru nic nového, svou atmosférou a stylem natočení si zaslouží podle mě čtyři hvězdičky. Trochu mě dostal ten "otevřený" konec, ale proč každý film polopatisticky uzavírat, když je možné nechat něco i na fantazii diváka, že? Jen doufám, že se toho nějaké studio nechytne a nenatočí aktivně Devátou bránu 2, v níž detailně rozeberou, "co bylo pak". Co se týká herců, tak Johnny Depp byl jako vždy bravurní, Emmanuelle Seigner snad nestárne, Frank Langella byl více "na telefonu", než v obraze, jen Lena Olin na mě působila trochu "utahaně". ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na druhý, tretí krát som si tento Polanskeho mysteriózny úlet vychutnal omnoho viac. Na prvý krát vás môže trochu brzdiť téma, ktorá je uchopená akýmsi satirickým podtónom a zámerne tlmeným Deppovým výkonom. O tom, že nás na konci nečaká žiadne racionálne vysvetlenie, dostávame signály v priebehu filmu a je to dobre. Pointa tým pádom výborne funguje, nie je podaná polopaticky a má svoju logiku. Podstatná je ale temná atmosféra, ktorá občas trochu uberie plyn. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (31)

  • Film je adaptací románu Artura Péreze-Reverta "Dumasův klub", ve kterém se umně mísí reálné s fikcí. Například tiskař Aristide Torchia je fiktivní, ačkoli je citován i v "Maxi Payneovi". (NinadeL)
  • V 85. minúte je pri porovnávaní rytín jasne vidieť, že sa nelíšia len počtom vežičiek, ale aj nápisom pod obrázkom, no nikto to nespomenie. (tXtX)
  • Cigarety, které kouří Liana Telfer (Lena Olin), jsou pojmenovány Black Devils. (ČSFD)

Související novinky

Johnnyho Božská komedie

Johnnyho Božská komedie

04.12.2008

Johnny Depp už jednou pravost starého rukopisu ověřoval – vzpomínáte na Devátou bránu? Zdá se, že bude opět listovat „v knihááách vázaných v kůži“. A co je v nich „napsáááno“? Danteho Božská komedie.… (více)

Reklama

Reklama