foto

Lena Olin

  • nar. 22.3.1955 (63 let)
    Stockholm, Švédsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Nebyť Ingmara Bergmana, mohla sa stať doktorkou a herecká komunita by bola ochudobnená o jednu nesporne zaujímavú osobnosť. Ale nepredbiehajme...

Lena Olin sa narodila v roku 1956 známemu švédskemu hercovi Stigovi Olinovi a herečke Britte Holmberg. Má dve deti, jej druhým manželom je švédsky režisér Lasse Hallström (ČO ŽERIE GILBERTA GRAPEA, PRAVIDLÁ MUŠTÁRNE, ČOKOLÁDA), s ktorým žije v USA.

Lena nedostala do vienku len tvár na okúzľovanie, ale aj mozog na závidenie. Na prestížnu štokholmskú National Theatre Academy sa ale napriek tomu neprebila bez prekážok: dvakrát za sebou neuspela v záverečných testoch, a tak sa pustila do štúdia medicíny. Táto predstava sa ale nepozdávala Ingmarovi Bergmanovi (jej otca režíroval vo viacerých filmoch a videl Lenu amatérsky hrať divadlo). Ten ju presvedčil, aby sa ešte raz ponaťahovala s osudom. Na tretí raz tak bola v roku 1976 konečne prijatá na National Theatre Academy a vzdala sa lekárskej kariéry.

Po štúdiu sa stala členkou Royal Dramatic Theatre, na ktorého scéne slávila úspechy v zlatých klasikách. Bergman ju obsadil do snímok TVÁROU V TVÁR či FANNY A ALEXANDER a stihol si ju už natoľko obľúbiť, že pre ňu napísal postavu vo svojom komornom TV filme PO SKÚŠKE (Efter repetitionen).

Americkým debutom bola NEZNESITEĽNÁ ĽAHKOSŤ BYTIA Philipa Kaufmana, kde sa stala milenkou Daniela Day-Lewisa. Najvýraznejšou premenou prešla ako zúfalá Máša v SOKYNIACH (Enemies: A Love Story). Oscarová nominácia a cena newyorkských filmových kritikov pre najlepšiu herečku vo vrecku. Lena, absolútne spokojná so svojím telom, sa v oboch posledných filmoch ukázala bez šiat a po týchto skúsenostiach sa nechala počuť: „Nahota je len ďalším kostýmom.“

Diabolskú femme fatale pozoruhodne stvárnila po boku Garyho Oldmana v krimi thrilleri ROMEO KRVÁCA. Horká rola týranej ženy v sladkej ČOKOLÁDE (v réžii manžela) jej vyniesla 3 nominácie, vrátane tej na BAFTA. Svojimi schopnosťami sa opäť oháňala ako matka Jennifer Garner v preslávenom seriáli ALIAS (okrem iného nominovaná na Emmy Awards).

murakamigirl

Herecká filmografie

Filmy

2018 The 11th
2017 Empire of the Heart
Maya Dardel
2013 Noční vlak do Lisabonu
Quad
The Devil You Know
2012 Hypnotizér
2010 Nezapomeň na mě
2008 Předčítač
2007 Probuzení
2005 Bang Bang Orangutang
Casanova
2003 Detektivové z Hollywoodu
Svět podle Lelanda
2002 Královna prokletých
Temnota
2001 Hamilton (TV film)
Start v ohrožení
2000 Čokoláda
1999 Devátá brána
Mystery Men
1998 Hamilton
Polská svatba
1996 Soumrak nad Manhattanem
1994 The Night and the Moment
1993 Mr. Jones
Romeo krvácí
1990 Havana
Hebriana (TV film)
1989 Nepřátelé: Příběh lásky
S/Y Glädjen
1988 Friends
Nesnesitelná lehkost bytí
1987 Komedianter (TV film)
1986 Glasmästarna (TV film)
Pako pohjoiseen
På liv och död
1985 Wallenberg: A Hero's Story (TV film)
1984 Po zkoušce (TV film)
1982 Fanny a Alexandr
Gräsänklingar
1980 Kärleken
1978 Picassova dobrodružství
1977 Friaren som inte ville gifta sig (TV film)
Tabu
1976 Tváří v tvář

TV seriály

2017 Mindhunter (TV seriál)
Epizoda 6 (S01E06)
Riviera (TV seriál)
À la vue de tous (E10)
OEil pour oeil (E09)
La Clé (E08)
další epizody (10)
2016 Spark (TV seriál)
Vinyl (TV seriál)
Král a já (E07)
He in Racist Fire (E05)
Šeptaná tajemství (E03)
2014 Welcome to Sweden (TV seriál)
2010 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Confidential (S11E15)
2006 Alias (TV seriál)
Všechen čas světa (S05E17)
Mateřský instinkt (S05E11)
2005 Alias (TV seriál)
Horizont (S05E09)
Před potopou (S04E22)
Záchranná operace (S04E21)
2004 Alias (TV seriál) - a.z.
Odhalení (S03E11) - a.z.
2003 Alias (TV seriál)
Odhalení (S02E22)
Druhý dvojitý agent (S02E21)
Koncovka (S02E19)
další epizody (8)
2002 Alias (TV seriál)
Únos (S02E10)
Sbližování 2. část (S02E09)
Sbližování 1. část (S02E08)
další epizody (8)

Dokumentární

1995 Lumière & spol.

TV pořady

1992 Gomorron (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace