Reklama

Reklama

Démon zatracení

  • USA The Wretched (více)
Trailer 1

Z lesa se mezi lidi vplížilo starobylé zlo, čerstvé kytky v záhonech záhadně vadnou a umírají, místo dítěte najde matka v postýlce několik svázaných suchých větví. Tisíc let stará čarodějnice vylezla ze své skrýše v kořenech stromu. Těžko ji poznáte, může žít v kůži někoho jiného. A živí se výhradně dětmi.
Teenager Ben je po rozvodu rodičů trochu divoký a tak ho matka pošle zklidnit se na léto do malého města ke svému tátovi. Najde si brigádu, nudí se a má čas pozorovat. Všimne si proto menšího kluka ze sousedství, který si hraje v okolí, všimne si taky, když zmizí a nikdo ho nehledá, všimne si seschlých úplně čerstvých kytek v okolí, všimne si, že máma toho menšího kluka se chová hodně podivně. A nemůže si nevšimnout, že táta toho menšího kluka tvrdí, že žádného syna nemá. Vypadá to, že je jediný, kdo si kluka ze sousedství pamatuje a rozhodne se přijít věci na kloub. Ve sklepě u sousedů objeví strašlivé tajemství a od té chvíle mu půjde o život, stejně jako půjde o život dalších dětí z okolí. Tisíc let stará čarodějnice, mytický démon zapomnění a zatracení, je strašlivý protivník. Přestala se skrývat v okolních lesích a má hlad. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (165)

Marze 

všechny recenze uživatele

Film vypráví o temné nestvůře z kořenů stromů, jež se přestala skrývat v lesích. Vychází z pohádek o zlých čarodějnicích. Natočili ho bratři Brett a Drew T. Pierceoví. Hlavní roli přisoudili teen. Film lámal rekordy návštěvnosti v autokinech USA. Kina byla zavřená kvůli koronavirové pandemii. Jedná se o horor s prvky rodinného dramatu. Horor slušně odsýpá a zdárně kombinuje motivy z více žánrů. Převážně se vyhýbá grafickému znázornění násilí nebo nadpřirozenu a raději po hitchcockovsku buduje napětí, když v hrdinovi postupně narůstá šílenství. "Tenhle horor není nejchytřejší ani nejsofistikovanější, ani se tak ale netváří," dodává britský deník Guardian, podle nějž ve prospěch Démona zatracení hraje, že má přiměřené ambice, využívá tradičnějších postupů k vystrašení diváka a na plátně představuje neokoukané tváře. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tématicky někde mezi The Hallow (2015) a Chůvou (1990). Zdejší Temná matka žije v lese, obývá rozsochatý strom a bere si ty, na něž druzí zapomněli. Oceňuji, že na místo počítačových efektů převažují masky a poctivá ruční práce, že místo trapných lekaček se autoři snaží budovat atmosféru. Pěkné scénky jsou i ty, kde se Matka přemisťuje z dočasných hostitelů. Ovšem Ben sympatiemi nehýřil, navíc se často choval jako pablb, což mi vadilo. Úplný konec očekávaný - nepřekvapil. Jako celek solidní za 3,5* ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

O lesní babizně s death metalovou vizáží, co pase po dětech, jejich opatrovníkům maže vzpomínky na ně, cizopasí pod kůží, prezentuje se (téměř) vaginální symbolikou a pohádkám z mechu a kapradí dává nový rozměr. V prvé řadě by chtělo tenhle počin od hororových bratrů triku lépe produkčně ošetřit, když už má putovat do kin. Přece jen celková úroveň zpracování inklinuje k velmi levným béčkovým produkcím, což v tomto případě působí rušivě, zvláště když je zaděláno na působivého a skutečně strašidelného démona. Babizna vypadá vizuálně nadmíru skvěle a většinu skromného rozpočtu spolkly technicky velmi obstojně vyvedené speciální efekty, kdy se z pod kůže klube na svět, případně svým cizopasením působí chátrání tělesné schránky hostitele. Film ovšem nemá nikterak závratné tempo, docela trvá, než se vyjeví typické hororové dusno. Na scéně pobývá mladík, co pobývá dočasně u táty, který už brousí čoko šťabajznu, neb rozvodové papíry na stole a nerasistické smýšlení mu to umožňuje. Kluk střídavě vypomáhá tátovi v přístavu, až jednoho dne se v sousedství začnou dít nezvyklé věci. Kupodivu tvůrci nevsadili na lepost nějaké menstruační pipiny, takže v hlavní roli je buk jménem John-Paul Howard, je překvapivě heterosexuálně orientován, neb vydatně začne kamarádit s opačným pohlavím jménem Piper Curda, které zrovna příliš velkých půvabů nepobralo. Vůbec většina žen v tomto filmu se nedá zařadit do kolonky krasavice, sice jsou zde k vidění dva pěkně tvarované a víceméně spoře zahalené zadečky, nicméně ta přitažlivost vázla. Průběh byl zpočátku pomalejší, postupně události nabíraly spád a od finálového střetu jsem si sliboval nejvíc. Závěrečná fáze obsahuje jeden menší finální dějový zvrat, lesní finále nebylo rozhodně tak třeskuté, jak jsem předpokládal. Utnout to v nejlepším rozjetí, co mělo originální rozměr, docela naštvalo, podezřívám, že možná na vině bylo předčasné vyčerpání finančních zdrojů. Takže mínusem je pro mě pomalejší rozjezd, na kino produkci je to levné až běda, neučaroval střih, škaredé herečky, urychlené finále a závěrečná béčková scéna, kdy Zlo ještě vegetuje. Druhý celovečerní režijní počin bratrů Piercových jim dává šanci, že jejich případný třetí hororový výlet bude už produkčně po všech potřebných stránkách lépe zvládnutý. Talentem a nápady disponují, tak hlavně neusnout na vavřínech. 7/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

No... nie je to bohužiaľ žiadny hororový klenot. Pritom atmosféra naozaj vôbec nie je zlá, kasting je fajn, prostredie lesov asi ešte nikdy v živote žiadnemu hororu neublížilo (skôr naopak) a niektoré scény sú fakt nepríjemné, mrazivé a bez debaty vydarené. Ale postavy sú neviditeľné, dosť často sa objavuje nuda a naťahované tempo a celý scenár, hoci sám osebe nie je žiadny zázrak, je nejako divne vystavaný a ťažšie pochopiteľný. Menej ako 3* si to ale nezaslúži. ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem trochu něco jiného. Myslel jsem si, že Démon zatracení bude temným hororem ve stylu V zajetí démonů nebo Insidious, ale místo toho se jedná spíše o teen horor. To však není vyloženě špatně. Jedná se spíše o lehčí horor, ale v rámci srovnání s podobnými filmy, je tento povedený a přece jenom brutálnější a temnější. Chybělo opravdu málo, abych se přiklonil k vyššímu hodnocení. Herci byli fajn, zápletka byla zajímavá a samotné monstrum je opravdu děsivé. Ja jsem uvedl, tak asi ve mě v tuto chvíli převládá to zklamání z očekávání jiného druhu hororu. Musím se jednou k tomuto filmu vrátit a možná, že uznám, že si zaslouží lepší hodnocení. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (5)

  • Jedna zo scén filmu zo strašidelnej pivnice sa nakrucala v rodinom dome bratov Piercovcov, kde ako deti vyrastali. (Kwaichi)
  • Snímka sa držala 6 týždňov na čele rebríčka návštevnosti v amerických kinách. Zhodou okolností k tomu prispela koronakríza a zatvorenie kín. Film bol premietaný prevažne v autokinách, ktorých ostalo počas izolácie v USA otvorených okolo 300. (Kwaichi)
  • Ve filmu se neobjeví jeho název. (Duoscop)

Reklama

Reklama