Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektiv Mark McPherson vyšetřuje vraždu Laury Huntové, jejíž tělo bylo nalezeno u ní v bytě. Tato krásná, úspěšná mladá žena nejspíše zemřela v pátek v noci za velmi podivných okolností. Podezřelými jsou její bývalý milenec, arogantní novinář Waldo Lydecker, současný snoubenec a playboy Shelby Carpenter a přítelkyně Ann Treadwellová. Všichni k Lauře shlížejí s neskrývaným obdivem, přesto musí McPherson z každého stále doslova "dolovat" nové důležité informace...

Film patřící mezi nejlepší tituly žánru noir (takzvaného černého filmu) natočil hollywoodský režisér Otto Preminger podle úspěšného kriminálního románu spisovatelky Very Casparyové. Téma posedlosti krásou podpořil jakousi chladnou elegancí, temným laděním, stíny a častým deštěm. Vedle svižných dialogů, v nichž nechybí cynický humor, pomáhá atmosféru napětí působivě dotvářet černobílá kamera (za níž stál Joseph LaShelle) oceněná Oscarem. Krásou oslňující Lauru ztělesnila herečka Gene Tierneyová (Láska není hřích, Noc a město, Smrtelný hřích), Marka McPhersona ztvárnil Dana Andrews (Jízda do Ox-Bow, Nejlepší léta našeho života). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (103)

Gianni_B 

všechny recenze uživatele

NOIR FILM KOKOŘÍN 2013. Existuje několik filmů-noir, které bych pustil někomu, kdo by se chtěl dozvědět, co že to ten noir vlastně je. Laura mezi ně určitě patří. Způsob vyprávění se navíc nedrží žádných zažitých schémat, tím spíš je Laura mezi filmy svého druhu opravdovým klenotem. A to takovým klenotem, že se stal zřejmou inspirací (tedy jednou z inspirací) pro seriál Twin Peaks. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Clifton Webb to zahrál skvěle. Ten jeho egoistický samolibý postoj, pocit vlastní neomylnosti. To bylo něco úžasného. Na tom chlapíkovi vám hned přijde něco divného. Film je jako detektivní příběh ucházející, potěší několika překvapivými zvraty. Poněkud méně temný než třeba Maltézský sokol , ale psychologicky zvládnutější. Já jsem spokojen. A to oblečení Andrewse. Košile zapasovaná a kalhoty vytažený skoro až k prsům. Přesně tak to nosil můj děda. Teď už alespoň vím, proč se tak oblíkal. 76% ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Jedna z noiroviek, ktorú zhltnete s ľahkosťou a veľkým potešením. Snímok ponúka príjemne zamotaný dej, prekvapivý a napínavý záver, typickú potemnelú atmosféru a v neposlednom rade aj výborné herecké výkony. Od najlepších filmov tohto žánru ani nečakám nič iné. Veľká spokojnosť, môžem len odporučiť. Silný nadpriemer. 85/100 ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobré, ale nie som z toho unesený. Prvá tretina je až príliš poplatná dobe svojho vzniku a nevedel som sa do filmu dlho dostať. Takisto Andrews mi prišiel na drsného detektíva príliš vyžehlený ( kde je Bogart keď ho človek potrebuje?). Na druhej strane - atmosféra funguje výborne, hlavná hrdinka je skvelá ( a originálne postavená) femme fatale a takisto ďalšie postavy a vzťahy medzi nimi sú veľmi dobre rozohrané ( medzi nimi mladý Vincent Price(!) ) a hlavne scenár je vynikajúci, plný falošných stôp a ....ale to by som už spoileroval. V rámci dopĺňania treba vidieť ale netreba mať prehnané očakávania. 8/10 ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Tak bohužel z této noirovky jsem až tak nadšená nebyla. Detektivní zápletka je až příliš jednoduchá, herci sice hrají celkem slušně, ale nemají dostatečné charisma a ten naivní závěr na mně v jednu chvíli působil jako nechtěná parodie sebe sama. Možná je to tím, že jsem v poslední době viděla více filmů od Hitchcocka a proto jsou má očekávání až příliš vysoká, ale zkrátka nedá se svítit, tentokrát pouze průměr. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (12)

  • Snímek je známý i díky ústřední melodii. Na dotaz, proč odmítla roli Laury, Hedy Lamarr odpověděla: "Poslali mi scénář, ne soundtrack." (IQ Tiqe)
  • Původně začal snímek točit režisér Rouben Mamoulian, vystřídal ho ale Otto Preminger, který zničil všechny do té doby natočené scény. (Epistemolog)
  • Portrét Laury (Gene Tierney) v jejím bytě je ve skutečnosti fotografie přemalovaná olejovou malbou. (IQ Tiqe)

Reklama

Reklama