Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 12 (2010) (série)


Vražda v Orient expresu (S12E03)

(epizoda)
  • Velká Británie Murder on the Orient Express (více)

Orient expres, luxusní vlak, projíždějící celou Evropou, se jedné mrazivé noci stává dějištěm případu, k jehož vyřešení musí Hercule Poirot, který se čirou náhodou ocitl mezi jeho pasažéry, zapojit veškerý svůj důvtip a genialitu. Má k tomu dostatek času, protože vlaku, uvězněnému sněhovou kalamitou kdesi v srbském vnitrozemí, nezbývá než trpělivě čekat na vysvobození ze závějí. A zatím se tedy slavný belgický detektiv pokouší vypátrat, kdo je pachatelem neobvyklé vraždy amerického obchodníka a jaký byl její motiv. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (207)

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Morálně nejsilnější a nejtíživější poirotovka, kterou jsem (zatím) viděl. Nad slavnou a hvězdně obsazenou verzí ze 70. let tato vítězí především dokonale vyhroceným závěrem, jenž vás opravdu donutí zamyslet se nad podstatou spravedlnosti a toho, kam až by měla mít "civilizovaná" společnost právo zajít v rámci jejího naplnění. Vidět (obvykle zcela sebejistého) geniálního detektiva takto vnitřně rozpolceného a nuceného volit mezi dvěma "zly" je zážitek v podstatě nezapomenutelný... 90 % ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od začátku této úžasně adaptované krimi není prostor pro jakékoli uvolněné dialogy či snad humor. Hned od úvodu je kažná minuta protkána napětím, které by se dalo krájet. Od začátku je Poirot nezvykle smutný, nad přemíru přemýšlivý a silně rozrušený. Samotné pátrání a rozluštění záhady vraždy o 12ti bodných ranách není tak dlouhé a komplikované, jak bývá zvykem. Naopak velká část závěru filmu je věnována Poirotově morálnímu dilematu zda udat či neudat pachatele. Nebývale smutný, ale o to zajímavější Poirot v opět geniálním podání Davida Sucheta. Hudba: Christian Henson PS: snad jediný ze Suchetovských Poirotů, kde se ani na okamžik nezasměje!!! ()

Reklama

VenDulin85 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Edit. 6/2/2022 Za celou sérii byla Vražda v Orient expresu jediným příběhem, který mi s bravurním Davidem Suchetem přišel tak zbrklý, že jsem ho ohodnotila pouhými 2* (2011). Mrzelo mě to, protože jsem tehdy měla velká očekávání, Orient expres je zkrátka top Agathy. A není právě v tomto zakopán pes? Po všech těch čtyř až pětihvězdičkových filmech najednou propad? Rozhodla jsem se toho psa vykopat a oprášit. Při srovnání s řvavou verzí z roku 1974 působí až civilně, ale co tu máme dál? V roce 2017 se Branagh našel v postavě malého kulatého detektiva s vejčitou hlavou a nejkrásnějším knírkem (yes, tohle je ironie, adeptem na tuto roli by byl až na sedm set padesátém devátém místě)... našel, vzhlédl a bohužel mu to nikdo nevymluvil, navzdory tomu film dopadl solidně. Za těch deset let jsem toho poměrně dost přečetla, nakoukla pod pokličku Agathiny tvorby, šla více do hloubky. Takže držet se původní kritiky, že je najednou Poirot tak zbožný, by bylo hloupé. On byl hluboce věřící a právě proto bojoval sám se sebou při rozřešení vraždy člověka, který před lety unikl trestu a našel smrt v rychlíku z Istanbulu do Calais. Luxusní vlak plný cestujících z různých zemí a odlišného postavení, jedna mrtvola, dvanáct bodných ran a sněhová vánice, která zhatila plány této dokonalé vraždě. Nejlepší detektivka (nejen) své doby a já dnes využívám možnosti opustit původní názor, který expiroval. Věřím, že postupem času, jak bude sentiment přibývat, to navýším na plný počet. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi vrcholný případ Hecula Poiorata. Tento podle mě vystupuje z řady mnoha jiných detektivek. Zápletka není ani tak složitá, ale o to zajímavější. Ano, tomuto případu velmi pomoha náhoda. Ale zpět k provedení. U Sucheta je již poznat přibývající věk, což nemůže změnit nic na tom, že zde hrál skvěle. Jen mi trochu vadila zmínka o Bismarcku, ta trochu časově předchází. I přes tuto drobnou chybičku musím říct, že pro mě se jedná o nejlepší film s Poirotem. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirota tu lze vidět jako zlomeného člověka. ČLOVĚKA. Pořád mu fungují šedé buňky mozkové, ale jeho neotřesná víra, se kterou soudil všechny zločince, byla narušena, a proto je pro mě tohle zpracování nejlepší ze všech, nemluvě o tom, že předčilo i knižní předlohu. Velmi zdařilé, nemluvě o perfektní zápletce a výbornému vyvrcholení. A samozřejmě skvělých hereckých výkonech, protože bez nich by to bylo polovičaté. I přestože Vraždu v Orient expresu znám jako své boty, koukala jsem na to pomalu s pocitem, že absolutně nevím, co se bude dít - prostě jsem si to nefalšovaně užila. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Námět románu se zrodil v roce 1931 během návratu autorky novely z Ninive domů na Vánoce. Někteří zajímavý spolucestující se tak stali předlohou pro literární postavy. (annes)
  • Väčšina filmu bola natočená v štúdiách Pinewood v Buckinghamshire (Anglicko), kde bola vybudovaná verná replika vagónu Orient Express. (Petulinecko)
  • Pro natáčení exteriérů scén, odehrávajích se v Istanbulu, posloužila Valletta, hlavní město Malty. (a.kopecka)

Reklama

Reklama