Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 13 (2013) (série)


Opona - Poirotův poslední případ (S13E05)

(epizoda)
TV spot

Všechno krásné jednou končí. Kapitán Hastings se po dlouhých letech vrací na zámek Styles, kde před lety s Poirotem vyřešili svůj první společný případ. Nyní se opět jedná o vraždu, vlastně o několik vražd, páchaných tak rafinovaně a skrytě, že sám velký detektiv v jednu chvíli říká, že se s tak obratným zločincem dosud nesetkal. Hastings, kromě upřímné snahy pomoci svému churavějícímu příteli v nesnadném pátrání, musí také řešit komplikovaný vztah k dceři Judith, která na zámku rovněž pobývá. A přestože Hercula Poirota trápí rychle se zhoršující zdravotní stav, jeho malé šedé buňky jsou stále dostatečně čilé a bystré, aby dokázal i svého posledního vraha přivést k zaslouženému trestu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

KafuR 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kde jinde zakončit jednu éru než na úplném začátku, na zámku, který sice svou krásou díru do světa neudělá, ale který představuje tak inspirativní materiál pro stárnoucího a poněkud zchřadlého detektiva. Ví co chce, nikam nepospíchá a kam se nevleze vozíček, tam nastrčí Hastingse, takže ke spokojenosti mu chybí jenom pořádná vražda, která sice v kontextu již vyřešených způsobů zabití nějak neohromí, o to více ale překvapí rozuzlení, po jehož zhlédnutí jsem si říkal, že být vrahem v Poirotově v blízkosti není asi nic moc, obzvlášť, pokud máte rádi horkou čokoládu před spaním. ()

piranha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Achjo, tohle přece vůbec nedýchá tou pravou poirotovskou atmosférou! Dívat se na teatrálně dramatický skon slavného detektiva a pochybné příbuzenské rozepře roztomilého Hastingse mi nečinilo vůbec žádné potěšení. Jen trochu toho pátracího napětí tam nechali, ale ten zbytek mi připadal jako totální znesvěcení předchozích dílů. ()

Reklama

rekurseman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot a vrah? Sice to zní šíleně, ale je to tak. Vykonal vraždu pro dobro společnosti. Poslední díl plný mystiky a napětí. Poirot se tváří, že je opravdu na tom špatně, uvěří mu i jeho kolea Hastings, který dojede na panství s ním prožít poslední chvilky jeho života. Poirot však je stále schopen čistého rozumu, a i když má umělý knír a už se nepohybuje nejrychleji, rozehraje životní roli, ve které se ocitl prvně, prvně na druhé straně řeky. Kdo má rád Poirota, určitě musí zkouknout poslední díl, jistě mu vyhrkne slza.... ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bezkonkurenční zakončení jedné velké legendy. Hercule Poirot prošel od samého začátku série vskutku dechberoucí transformací, ale přiznejme si, že notnou dávkou mu k tomu dopomohl nejen jeho představitel, David Suchet, ale také jednotliví filmaři, kteří vždy ke knižní předloze přidali také kousek své vlastní kreace, v menší či větší míře. Jak se celá série chýlila ke konci, na Poirotově čele přibývalo vrásek, lehký úsměv se vytrácel, aby jej nahradil smířlivější výraz. Nyní je před námi zcela jiný člověk, ve svém nitru pokornější s překvapivou oddaností jakési vyšší instanci, ve své mysli však zůstává zapřísáhlým ochráncem pravdy a neúnavným bojovníkem proti bezpráví. Je jasné, že tentokrát stane belgický detektiv před svým nejtěžším rozhodnutím. A jak zde již zaznělo, v tomto filmu se všechen zbytečný sentiment rozplynul, aby divák ani na samém konci série neztratil iluze o tom, jaký byl život Hercula Poirota - největšího detektiva ze všech. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

SPOILER: Když Poirot napsal ve svém posledním dopise Hastingsovi, že to co se dozví ho bude skutečně bolet, na mysl mi přišlo několik možných scénářů, myslel jsem hlavně, že půjde o Hastingsovu dceru, že ji Poirot kvůli Hastingosovi ochránil od oprátky. Pravda je mnohem horší. Z Poirota je vrah a Hastings má na triku pokus o vraždu! Teď si pomyslíte, že k tomu určitě oba měli oba velmi závažné důvody. Přece by nevraždili jen tak kvůli malichernosti. Omyl. Hastings se rozhodne pro vraždu, protože nechce, aby si jeho dcera vzala jistého muže, o kterém se tento zpravidla mýlící se génius domnívá, že je vrah. A Poirot zase bere "spravedlnost" do vlastních rukou. Proč "spravedlnost" v uvozovkách? On totiž "vrah", kterého Poirot zavraždí není skutečný vrah, ale jen obyčejná pavlačová drbna. A ostatní kvůli jeho drbům začnou lidé v jeho okolí vraždit. On je nenavádí k vraždě, jen jim podsouvá nepravdy. Neuvěřitelně stupidní zápletka. Starý dobrý Poirot by se leda zamračil, pohrdal onou osobou a řekl, že takové jednání není trestné a kdyby mělo být, pak by polovina Anglie musela být popravena. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • David Suchet (Hercule Poirot) pred filmovaním držal 9 mesiacov diétu a prvýkrát počas filmovania nemal pod oblekom žiadne vypchávky. (Poirotek)
  • Předlohou byl poslední román Agathy Christie, ve kterém se objevil belgický detektiv Hercule Poirot. Christie jej napsala již v roce 1940, ale vyšel až v roce 1975. (Rembrant)
  • Suchet v souvislosti s 13. řadou uvedl: "Jsem více než potěšen, že si mohu zopakovat svou roli Poirota. Je to moje celoživotní ambice přinést tento úžasný kánon děl až do konce. "Poirot je brilantní a hluboce komplikovaný charakter a já jsem vždy miloval, hrát ho." (v.indruchova)

Reklama

Reklama