Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtrnáctiletá Grace MacLean se svou kamarádkou Judith se vydaly na projížďku na koních. Cestou do příkrého kopce však Judithin kůň uklouzne, splaší se a vláčí dívku, která se neudržela v sedle, za sebou. Grace se kamarádce marně snaží pomoci. Na silnici se proti nim vyřítí kamion, který nestačí zabrzdit a narazí do nich. V nemocnici se Robert a Annie MacLeanovi dozvědí, že Judith zemřela a jejich dceři musela být amputována noha u kolena. Veterinářka na místě nehody najde těžce zraněného a polekaného koně Pilgrima, který patří Grace. Žádá Annie, aby dovolila trpícího koně utratit, ta to však odmítne. Čas běží a rodina se jen obtížně vyrovnává s prožitou tragédií. Vše stěžuje setkání Grace, která se nedokáže se svým zraněním vyrovnat, s Pilgrimem, znetvořeným četnými ranami, který nesnese přítomnost lidí. Zoufalá Annie objeví v časopise článek o Tomu Bookerovi, který dokáže svým neobvyklým nadáním léčit zvířata. Zavolá mu, on však odmítne přijet do New Yorku. Annie se nevzdává a přes odpor dcery i manžela se rozhodne odjet s koněm i s dcerou na Bookerův ranč do Montany. (TV Nova)

(více)

Recenze (313)

swamp 

všechny recenze uživatele

Pozvolna vyprávěný dramatický příběh o neštěstí dívky Grace (hraje ji třináctiletá Scarlett Johansson) při vyjížďce na koních se svou kamarádkou a následném vypořádáváním se s traumaty (jak dívky, tak koně). A pomoci může jedině Robert Redford, který však zamotá hlavu matce Grace (Kristin Scott Thomas), čímž se žánr drama pozvolna přesune do romantické roviny. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Dlouho, předlouho léčil Redfordův kovboj nemocné duše žáby, koně a ženy... Líčil mi krásy montanské přírody, sepětí kovbojů se zvířaty, idylu mimoměstského života, který je naplněn harmonií natankovanou z nekonečné zeleně... Lidé si tam povídají tak nějak upřímně, přírozeně a přece moudře, vznešeně a bez povyšování. Či spíše uměle, podezřele, nedůvěryhodně, plytce... Hlavně, že si povídají o životě a objevují "pravdy", které každý pochopí. Spějí od ničeho k ničemu, ale aspoň ty rány na duši se jim zacelují. Zacelují se, mimo jiné, i časem. Asi proto je ten film tak nesnesitelně dlouhý. A být já cynik, tak něco řeknu... A k čertu, vždyť já jsem cynik, tak to řeknu: "Zaříkavač koní vypráví o tom, jak je fixace na jednu jedinou kamarádku a koně nebezpečná, aniž by o tom věděl." Slabé ***. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Film o tom, ako môže jedna nešťastná udalosť zmeniť život. A tiež o tom, že by sme potom mali bojovať a nevzdávať sa. Veď nikto nevie, čo nás na konci tej tŕnistej cesty čaká, možno konečne aj zaslúžené šťastie. Film som si opätovne pozrel po mnohých rokoch a môžem len konštatovať, že svoj príjemný a pozitívny účinok na diváka si stále uchováva, aj keď by sa tam možno našlo trocha účelovej romantiky. Tiež by nezaškodilo film trochu skrátiť a vynechať pár zbytočných scén. 75/100 ()

Melies 

všechny recenze uživatele

8 / 10 Krásny film so silným príbehom odohrávajúcim sa uprostred panensky čistej prírody kdesi v Montane nemusí nutne osloviť každého, ale kto je ochotný mu načúvať, určite neoľutuje - treba byť však skutočne veľmi, veľmi potichu, pretože jeho hlas je tichý ako šepot zaklínača koní. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Nádherné. Film má poměrně dlouhou stopáž, což spoustě lidem nemusí přijít vhod, ale já se během celé té doby ani jednou nenudila a neměla jsem potřebu se každou chvíli dívat na hodiny, přičemž takové nutkání často mívám i u filmů s průměrnou délkou. Naopak. Celý děj jsem doslova hltala a těšila se na každou další scénu, záběr a herecké koncerty hlavních představitelů. Robert Redford, spolu s Kristin Scott Thomas, dokázali vytvořit krásnou, přirozenou a dechberoucí linii jejich sílejícího vztahu. Během spousty scén mezi hlavními aktéry (společný tanec, jízda na koních, pohledy očí, které se od sebe nedokážou odvrátit) se projevil Redfordův úžasný cit pro detail. Společně s krásnou přírodou, koňmi a excelentní hudbou se tímto podařilo natočit vskutku nezapomenutelný film. A ještě nesmím zapomenout na okouzlující mladinkou Scarlett Johansson. Chvílemi mi snímek, zvláště díky dlouhým záběrům přírody a koní, připomínal Zkrocenou horu. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (25)

  • Knižní předloha byla inspirována autobiografií Monty Robertse „Muž, který naslouchá koním“, i když sám Monty prohlásil, že se „zaříkáváním“ nemá film nic společného, zejména ta násilná scéna v kruhové ohradě. (Nalien)
  • V knize je Pilgrim hnědák. (Karlos80)

Reklama

Reklama