foto

Thomas Newman

  • nar. 20.10.1955 (60 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Thomas Montgomery Newman se narodil 20. října 1955 v Los Angeles v americké Kalifornii matce Martha Louise a otci, slavnému skladateli, Alfredu (známému například díky znělce studia 20th Century Fox). Vzdělání získal na univerzitě Yale a v roce 1984 se začal naplno věnovat skládání filmové hudby svým debutem LEHKOMYSLNÍ.

Až do roku 1994 však nebyl obecně známý, což změnily až dvě nominace na Oscara za snímky MALÉ ŽENY a VYKOUPENÍ Z VĚZNICE SHAWSHANK. Třetí nominací pro něj bylo drama Diane Keaton HRDINOVÉ MÉHO DĚTSTVÍ v roce 1996. Roku 1999 složil hudbu k filmu AMERICKÁ KRÁSA, kde použil v hlavní roli perkusní nástroje, čímž se snažil odlehčit, jak sám uvádí, morální nevhodnost filmu. Za ni pak byl nominován počtvrté. Tímto se však stal dvorním skladatelem režiséra Sama Mendese a pátou nominaci mu tak přinesl Mendesův snímek CESTA DO ZATRACENÍ v roce 2002. Šestou a sedmou nominací se staly filmy HLEDÁ SE NEMO roku 2003 a LEMONY SNICKET: ŘADA NEŠŤASTNÝCH PŘÍHOD v roce 2004.

Poosmé byl nominován za hudbu k Soderberghovu BERLÍNSKÉMU SPIKNUTÍ v roce 2006, kdy také během úvodního ceremoniálu udělování Oscarů řekl režisér Errol Morris, že Newman byl nominován osmkrát a nikdy Oscara nezískal. Thomas odpověděl, že to bylo pouze sedmkrát, ale dnes je to poosmé. A tak se i skutečně stalo, když zvítězil soundtrack Gustava Santaolally k filmu Babel.

Po dvouleté pauze složil hudební doprovod k filmu WALL-E (2008) režiséra Andrewa Stantona, za nějž byl nominován nejen za nejlepší hudbu k filmu, ale také za nejlepší filmovou píseň. Obě nominace opět neproměnil a stal se tak nejneúspěšnějším žijícím skladatelským kandidátem na Oscara.

Své Oscarové statistiky komentuje slovy: "Prohry vás zocelují. Líbí se mi být smolařem."

Jirka "Broxigar" Havlíček

Skladatelská filmografie

2016 Hledá se Dory
2015 Druhý báječný hotel Marigold
Most špiónů
Spectre
2014 Get On Up - Příběh Jamese Browna
Soudce
2013 Vedlejší účinky
Zachraňte pana Bankse
2012 Lauren (TV seriál)
Newsroom (TV seriál)
Skyfall
2011 Báječný hotel Marigold
Černobílý svět
Správci osudu
Železná lady
2010 Dluh
2009 Bratři
2008 Nouzový východ
VALL-I
2007 Důvěrnosti
2006 Berlínské spiknutí
Jako malé děti
2005 Mariňák
Těžká váha
2004 Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod
2003 Andělé v Americe (TV seriál)
Hledá se Nemo
2002 Bílý oleandr
Road to Perdition
Salton Sea
2001 Odpočívej v pokoji (TV seriál)
V ložnici
2000 Erin Brockovich
Pošli to dál
1999 Americká krása
Zelená míle
1998 Seznamte se, Joe Black
Zaříkávač koní
1997 Město šílenců
Oscar a Lucinda
Rudý labyrint
1996 Fenomén
Intimní detaily
Jak ukrást bizona
Lid versus Larry Flynt
1995 Co si ušít do výbavy
Hrdinové mého dětství
1994 Favorit
Malé ženy
Strom snů
Švédská trojka
Vykoupení z věznice Shawshank
1993 Josh a S.A.M.
Kost a kůže
1992 Citizen Cohn (TV film)
Hráč
Šepoty ve tmě
Those Secrets (TV film)
Vůně ženy
1991 Extáze
Hledám místo
Podvedená
Smažená zelená rajčata
Velká sázka
1990 Against the Law (TV seriál)
Horká vlna (TV film)
Chlapi neutíkají
Nahé tango
Vítej doma, Roxy Carmichaelová
1989 Cookie
1988 Báječná dovolená
Princ z Pensylvánie
1987 Feťáci
Světlo mého dne
Ztracení chlapci
1986 Hurá!
Jumpin' Jack Flash
1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
Hledám Susan. Zn.: Zoufale
Holky se chtějí bavit taky
Muž s červenou botou
Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Skutečný genius
1984 Grandview USA
Lehkomyslní
Pomsta šprtů
Seduction of Gina, The (TV film)

Dokumentární

2015 Dal mi jméno Malála
2000 My Khmer Heart
Walking the Mile

Hudební videoklipy

1989 Rhythm Nation 1814 (hudební videoklip)

Herecká filmografie

TV pořady

2009 81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 79. Annual Academy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(3 155)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace