Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Válka o fazolové pole, v režii ROBERTA REDFORDA, vás zavede do komického a zároveň kouzelného údolí Milagro, kde se fantazie prolíná s realitou a kde se může stát cokoliv. Film, natočený podle knihy Johna Nicholse, vypráví příběh Joe Mondragona (CHICK VENNERA), samotářského všeuměla, který protizákonně zavlažuje své vyprahlé fazolové políčko vodou vyhrazenou pro velký stavební projekt. Tento bezvýznamný akt spustí lavinu událostí, které mají zásadní následky pro Joea i lidi z jeho města. RUBEN BLADES hraje šerifa Bernabe Montoyu. SONIA BRAGA představuje Ruby Archuletu, krásnou majitelku autoopravny v Milagro, a CHRISTOPHER WALKEN si zahrál tajného agenta státní policie. Válka o fazolové pole je příběhem skupiny lidí, kteří, každý po svém, bojují za zachování vlastního způsobu života. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Jeden by neřekl, jaké pozdvižení dokáže nadělat jedna zasetá myšlenka resp. klíčící fazolka. Umlčet resp. udržet obyčejné lidi v nevědomosti, není zase takový problém. Ten nastává až v okamžiku, když se proti vám postaví samotný duch (patron) vesnice. Potom stačí fouknout a ......než se jeden naděje, v místním koloniálu jsou jednoznačným hitem sezony patrony a místní sveřepý businessman zavile vyje do krajiny a rozkopává plaketu s golfovým hřištěm. Místní usedlíci mají totiž tuze tuhej kořínek a ikdyž to z počátku tak nevypadá, dokážou držet zatraceně při sobě. Tendenční a romantizující resp.idealizující? Zcela určitě. Na čí straně jsou sympatie R. Redforda, není potřeba dodávat. Na druhou stranu, jak bychom mluvili, být v kůži místních starousedlíků. Pokud se vám podaří přenést přes tu jistou předpojatost, dostane se vám příjemně lidského, poeticko-mystického příběhu, o svérázných lidičkách jedné zapadlé mexické vesničky, kde zákony fungují poněkud jinak, než je měšťák navyklý. To není zase tak málo. Málem bych zapomněl. Pár užitečných rad, pokud byste náhodou, někdy v budoucnu, zamířili do Milagra resp. se ubytovali v přepychovém vzdušném apartmánu u J. Mondragona. Pište si. Pokud budete potřebovat nějakou ojetinu, „značka spěchá“, řekněte si Ch. Walkenovi. Nespěte v posteli s hlavou na západ, pokud tedy nechcete dostat žaludeční potíže. Schovat boty, pokud nestojíte o přítulné škorpióny. Venku v kadibudce se nenaklánět dozadu, pokud tedy netoužíte potom, aby se vám varlata skřípla pod prkýnko. Máte to? Neděkujte! Znáte to, od té doby, co jsou peníze....[To golfista: čekal bych, že budeš kopat za druhou stranu. Každý další golfový plácek se přecí hodí (a)nebo ne? :-)]. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Redford jako nenapravitelný sentimentální romantik. Pohlednicovka z Nového Mexika s překrásnými záběry přírody. Když už po někom střílet, tak ale s dobrým srdcem, úmyslem i výsledkem. Máte rádi vepřový? Nechte si zajít chuť a raději si sežeňte skvělý dabing, ve kterém nemůžu nezmínit Otu Sklenčku a Ilju Racka čili místního podivína a jeho ještě podivnější zjevení, anděla. Walken jako drsoň, co umí uznat porážku. Pomalejší tempo. ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Další z povedených filmů režiséra Redforda. Velmi hezký příběh , dobře natočený , dobře odvyprávěný. Vzpoura Joe Mondragona, jenž jednou vzteky nakopne potrubí s vodou, kterou nesmí používat a ono praskne a začne zavlažovat fazolové políčko po tátovi a to všechno spustí malou revoluci v jednom idylickém městečku, kde si boháči chtějí postavit golfové hřiště. Množství postaviček s velmi dobrými hereckými výkony (především parta staříků se mi moc líbila) a všudypřítomný jemný humor dělá z tohotu celkem obyčejného příběhu nadprůměrný. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Nenápadný film, který mísí pohádkové s klasickým příběhem o jednotlivci, jenž se vzbouří proti nespravedlnosti. Robert Redford zřejmě nečekal, že Válkou o fazolové pole vzbudí nějaké pozdvižení, ale natočil si ji pro radost, která je cítit z každého okénka... a Christopher Walken je v hlavní záporné roli prostě skvělý. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

I když jde o „zájmy lidu“, nemusí se ještě nutně jednat o levicové dílo. Příběh spíše dýchá jakousi donquijotskou sentimentalitou. --- V jednom z projevů to film říká skoro polopatě. Ony jsou dva druhy chudoby. Jedna je ta tradiční, daná nízkou úrovní polytechnického vzdělání, investic a inovací. Je to stagnace, která nepostrádá jistého prvku stability a starosvětského šarmu. Druhý typ chudoby nastává, když se do starého světa vřítí ten moderní, s technologiemi, investicemi a přistěhovalci, a původní obyvatelé do toho vlaku neumějí dost zdatně nastoupit. Když se to stane Indiánům, Palestincům nebo jihoafrickým černochům, které nemáme denně na očích, uroníme slzičku. Když cikánům, které arci na očích máme, máme je za parazitní a zdegenerovanou chátru. --- Ostrůvek starobylého hispánského osídlení a kultury v Novém Mexiku stojí tak někde uprostřed; jeho bilingualita je charakteristická. Obyvatelům svérázné a pitoreskní vesnice Milagro hrozí semletí modernitou a Redford nám jejich příběh líčí s neskrývanými sympatiemi a notnou dávkou mystické poezie mizejících časů. --- Film je tendenční a svým způsobem idealizující (on ten pokrok do Milagro nakonec dorazí, nedělejme si iluze), na druhou stranu je příjemně zdrženlivý. Snadno by se mohl zvrhnout v obdobu laciných westernů, kdy mocný rančer terorizuje chudé sousedy, ale tuhle mez příběh nepřekročil. Až tak divoký Západ už není. Při vší naivitě ukryté v pozadí si můžeme užít hezký příběh, rázovité charaktery a folklór, nepřecukrovaný happy-end. Má to tuzemskou obdobu ve Vesničce střediskové, ale tenhle Redfordův opus je neporovnatelně hlubší, stylovější a méně lže. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (3)

  • Společnost politického filmu udělila snímku svou hlavní cenu pro nejlepší politický film za rok 1988. (Terva)
  • Film je natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal John Nichols. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v lokalitě Trucha v Novém Mexiku. (Terva)

Reklama

Reklama