Reklama

Reklama

Jak jsem se stal gangsterem

  • Polsko Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa (více)
Trailer

VOD (1)

Ctižádostivý gangster si klestí cestu vzhůru varšavským podsvětím, až se nakonec pokusí dobýt nejvyšší metu. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

janesX 

všechny recenze uživatele

Bohužial sa mi práve pri tejto gangsterke stalo, že mi nesadla táto sebavedomá, pozitívna, až veselá atmosféra a hlavné postavy márne usilovali o moje sympatie a nefandil som im, akokoľvek zlý a neetický, ale za to groteskný bol ich skutok. Jasné, že aj extrémny život skutočných gangstrov pozostáva hlavne zo zábavy, no komédia toto nakoniec tiež nebola. Viac by sa mi tu hodil konvenčnejší formát, keďže sú to predsa len vážne veci. Koniec bol ale výborný a dotiahol to na 70%. A to je už myslím za štyri. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Řekl jsem to stokrát a řeknu to znova - Polsko je co se týče tohohle žánru úplně, ale úplně jinde než celý zbytek světa a zas a znova dokazujou, že i takhle malá a "nevýrazná" země se dokáže ve filmovém odvětví prosadit ve světové kvalitě. How I Became a Gangster je precizně a poutavě odvyprávěná cesta gangstera z jeho vlastní role jakožto vypravěče, která kombinuje dynamicky natočený příběh, výborné zpracování a audiovizálně dravý styl na pozadí true-based story o vzestupu bosse od dob, kdy byl ještě dítě, až po jeho zavření do tmavé cely. Dojde na akci, na krev, na gangsterské intriky a podvody a hlavně charakterová stránka hlavní postavy je vtahující a takhle charismatický týpek budící respekt vyvolává hrůzu i přes obrazovku. Na Polsko bych řekl až nečekaně vysokorozpočtové a po vizuální stránce by se člověk až divil, jak "dobře" film vypadá a řekl bych, že je právem jeden z nejlépe hodnocených kousků. Polština je opět brutální a zvedá hodnocení ještě o hvězdu výše, protože slovo kurwa bude v divákovi rezonovat ještě pěkný týden po skončení a sice to nedosahuje průraznosti jako loňská Furioza (která byla žánrem ale přece jen úplně jinde), ale na poměry filmů poslední doby je tohle jako blesk z čistého nebe. No ja pierdole dobra rozrywka! ()

Reklama

Renfield 

všechny recenze uživatele

Trocha Scorseseho, trocha Ritchieho, opravdu hodně adrenalinu a to všechno pěkně po polski! Sice bych si tím termínem historia prawdziwa nebyl až tak jistý, ale o to vlastně vůbec nejde. Bezejmennému hrdinovi by těch jmen sedlo a to včetně těch nám dobře známých. Jeho příběhu nechybí přehlednost, což se ne vždy podaří, když film sype informace, postavy a navíc kráčí přes desetiletí. Nepostrádá dynamiku podpořenou velmi pestrým soundtrackem a samozřejmě kamerou, střihem... Takový kostel nabízí mnoho využití a co když se svatba s popravou vhodně prostříhají. Nechybí řada výborných dialogů, které díky polštině působí ještě úderněji a postavám vyloženě sednou. Z těch samozřejmě musí zaujmout hlavní hrdina, ale i jeho "syn" Walden, v jehož roli je Tomasz Włosok fantastický a čím blíže závěru, tím více. Právě díky výbornému závěru budiž odpuštěna lehká ztráta tempa přibližně uprostřed filmu a Magda, jejíž naivita působí občas hodně neuvěřitelně. 80% ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

"Včerajší vlci sú dnes ovce." Ok, ten výrok v rámci mafie a iných odvetví kvitujem už dávno. A ten ma dostal na plný počet, lebo vystihuje celý film. A film je dobrý, aj keď trochu chaotický a dlhý. Veci, situácie a zväzky (akékoľvek) sú relatívne. Vlastne všetko je relatívne. Nemyslím si, že ľudia žijúci v rodinnom prosredí typu: matka, otec a dieťa, by mali byť príkladom spoločnosti. Som za to, že človek má v slobodnej krajine žiť ako chce. Aj keď bude mať vyložené nohy, fajčiť cigary a chľastať, je to jeho vec. Keby som sa narodila v prostredí prominentov, v terajšom zmýšľaní by som asi tolerovala všetko, čo mi predkladajú, lebo to je záruka, že sa budem mať dobre (aj na úkor iných). Ale ako tínedžerka by som sa pravdepodobne búrila, a zhadzovala ich postoje, ktoré mi boli predsúvané odmalička - a to by by bola asi tá správna cesta k spravodlivosti. Lenže spravodlivosť, život a zákon sú, žiaľ, rozdielne veci. Preto nebudem nikoho v tomto filme zhadzovať v rámci morálky... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Poliaci opäť potvrdili, že vedia, pričom čo scéna, čo slovo, to všetko malo a má hlavu aj pätu. Samotný príbeh je podaný takmer “biograficky”, pričom divák sleduje osud “chlopaka”, ktorý viac ako “zloté” či kurvy, miloval ADRENALÍN. 90 roky a mafia v Poľsce, to jest “Historia prawdziwa”. Dobrý film .. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Když je hlavní protagonista (Marcin Kowalczyk) v knihovně, prohlédne si knížku „ZŁY“ od Leopolda Tyrmanda. Jedná se o odkaz na začátkem filmu, kde si do stejné knížky hrdina vkládal první „vydělané“ peníze z pouličních rvaček. Kniha je krimi odehrávající se ve stejné době, ve které začíná děj filmu. (Karlosik_4)
  • Když hlavnímu protagonistovi (Marcin Kowalczyk) nasedne do taxi kněz, pronese k němu větu: „Nikomu to neříkej.“ Tuto větu pedofilní duchovní nejčastěji adresují sexuálně zneužitým dětem. (Punisher)
  • Ve filmu ani jednou nezazní jméno hlavního protagonisty (Marcin Kowalczyk). V závěrečných titulcích je pak označen jako „bohater“, v překladu „hrdina“. (Punisher)

Reklama

Reklama