Reklama

Reklama

Noví sousedé

(seriál)
  • Nizozemsko De Nieuwe Buur (více)
Česko / Nizozemsko / Chorvatsko / Portugalsko / Slovinsko / Španělsko / Francie / Itálie / Německo / Belgie, (2018–2020), 5 h 52 min (Minutáž: 24–26 min)

Série(2) / Epizody(14)

Obsahy(1)

Projekt, který vzniká v rámci EBU, nahlíží aktuální téma postoje k uprchlíkům a soužití s menšinami očima filmařů z různých zemí. Jak žijeme s novými sousedy? V čem se pohled Evropanů potkává a v čem liší? (Česká televize)

Recenze (2)

Piri 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvalitný projekt EBU. Jednoduchý a faktický. Cigáni v Portugalsku rovnako drzí ako u nás. Len s menšími výnimkami. A zas je to o tom, čo mnohí poznajú, aby sa tí "domorodci" odsťahovali a nie tí problémoví. Je až "záhadou", že až do ich príchodu tam bol kľud. Prečo rovnaké problémy nemáme s Aziatmi a inými cudzincami na Slovensku? Tu sú dve problémové skupiny, a to Cigáni a slovenskí Maďari. Vtipné, že oni sa považujú za Portugalcov a nie Cigánov. Naši Cigáni nepovedia, že sú Slováci. Cigán kľudne zmláti svoje decko, ak chce závadzať "gadžovské" zvyky. Oni nás inak ako gadžovia nenazvú, ale chcú, aby sme my ich volali Rómovia. Vtipné na tom ešte bolo, že má údajne portugalskú národnosť napísanú v občianskom preukaze. V žiadnom ID nie je napísaná národnosť, to demokratickú republiku nezaujíma, čo ste alebo za čo sa vy považujete, buď ste občan alebo nie. Mali by sme si robiť príklad z tých štátov, kde pojem menšina, utečenec a podobné neexistuje a keď tam niekto chce byť, musí sa prispôsobiť a robiť to čo ostatní, lebo ak by sa robili výnimky, tak tí bežní občania (väčšinou majorita) boli apriori diskriminovaní, lebo člen menšiny alebo nejakej zvýhodnenej skupiny, má okrem občianskych práv, aj svoje nadpráva, a to je zhuba demokracie. Demokracia je o tom, že zákony platia pre všetkých rovnako a nemá existovať žiadny právny separatizmus, to je čistý mor. V prvom rade som občan. Každý má dve identity, národnú (kultúrnu) a štátnu. Multikulturalizmus funguje iba tam, kde každý dodržiava čo má a správa sa slušne. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jen dva filmy z cyklu a vzhledem k tomu, že vznikají v různých zemích a natáčejí je různí režiséři, neodvažuji se vztahovat své hodnocení k celém projektu. Téma migrace vyvolává podezření, že půjde o zapálenou ideologickou agitku, která bude diváky školit v poučkách multikulturalismu, což se naštěstí nepotvrdilo. Na druhou stranu projekt výrazně ovlivňuje veřejnoprávní opatrnost. Schází tomu drajv, schopnost přimět zpovídané k větší otevřenosti, dostat se za fasádu postojů a chování "na kameru". Přesto to nějakým způsobem, řekl bych, bezděčně o migraci do Evropy leccos vypovídá. Například když Pákinstánka ve Španělsku vzpomíná na dobu příjezdu do nové vlasti, kdy měla potřebu se začlenit a přizpůsobit okolí. Jak se rychlým tempem pákinstánská komunita rozšiřovala, onu potřebu ztrácela a dnes už ví, že se okolí bude přizpůsobovat jí. Žije, myslí a jedná tak, jako by Pákistán neopustila. On se totiž přistěhoval s ní. Celkový dojem: 50 %. ()

Reklama

Galerie (112)

Zajímavosti (1)

  • V domácnosti Romů se malý chlapec pokouší tancovat dle rytmu tuniského rappera jménem Balti, jehož skladba „Ya Lili“ zrovna hraje v TV. (ČSFD)

Reklama

Reklama