Reklama

Reklama

Rapa Nui - střed světa

Trailer

Obsahy(1)

Když v 18. století na Velikonoční neděli objevili holandští mořeplavci nejodlehlejší místo na Zemi, našli zde několik znepřátelených klanů bojujících proti sobě a domnívajících se, že jsou jedinými lidmi na světě. Společnost rozdělená na dvě kasty - dlouhouší a krátkouší, měla přísná pravidla a tabu stanovená hlavním kněžím. Dva muži, člen vládnoucího rodu Noro (Jason Scott Lee) a kameník Make (Esai Morales) bojují v závodu o titul Ptačího muže. Během příprav vyvrcholí dlouho trvající konflikty rozdělující společnost a závěrečné boje ji rozdělí definitivně. (ArnoldJ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (34)

majo25 

všechny recenze uživatele

Velmi príjemné prekvapenie. Nádherný dobrodružný film o domorodom kmeni z Veľkonočného ostrova. Snahou autorov bolo serióznou cestou odhaliť tajomstvo tohoto záhadného ostrova. A musím povedať, že sa im to nadmieru podarilo, celé to pôsobí veľmi vierohodne. Skvelý námet, rýchle tempo a výborne spravené akcie vám nedovolia odísť od filmu. Nie je núdza ani o napätie, ani o humor, ani o vygradovaný záver. Postavy sú sympaticky, aj keď charakterovo nie zložité. Mužskému oku dobre padnú polonahé domorodky. V niektorých veciach to pripomína Gibsonove Apocalypto, aj keď záver dopadol možno inak, ako väčšina divákov očakáva. Hodnotenie: 90% ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Rapu Nui (Velikonoční ostrov) - střed světa je příjemná dobrodružná oddychovka. Největším kladem je samozřejmě zajímavé prostředí a lehká snaha znázornit historii, neboť život na ostrově, působení klanů, stavba soch a kult ptačího muže je ve filmu zobrazeno dosti věrohodně. Sice příběh o milostném trojúhelníku spadá do označení "cliche", ale herci se do svých rolí poměrně hodí, tak ještě zůstanu u 4 hvězd, neboť to znázornění historického tématu zvedá film o jeden stupeň (protože takové filmy se netočí každý den). ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně kýčovitá volovina.. To nejblbější ze slabomyslné romantiky devadesátých let.. Tváří se to exoticky, ale ona exotika klouže jen po povrchu (fasádě/designu). Scénáristi se ani nesnažili vnést exotiku do jednání postav.. Jasně, je to fabulace. Já ani nečekal historickou autenticitu.. Ale když se tady všichni chovají jako by vypadly do tohoto velikonočního světa z nějaké pokřivené britské variace venezuelských telenovel, člověk prostě vnímá, že tady něco zásadně nesedí.. Dvě hvězdy, asi z jakéhosi sentimentu .. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Zánik rajského ostrova, ktorý v skutočnosti vôbec nemusel byť rajský, je sám osebe zaujímavý a dráždivý. Súperenie domorodých klanov, šialené mystické rituály, „kocka ľadu“, kanibalizmus, to všetko by sa dalo pokojne sfilmovať tak omračujúco, ako Apokalypsa alebo Boh múch. Ako niečo obrovské, temné, ťaživé, zlé, zlovestné, hrôzostrašné, znepokojivé a desivé. No režisér sa uspokojil s tuctovým príbehom a neoriginálnymi postavami, medzi ktorými panujú nezaujímavé vzťahy. Neviem, kde sa stala chyba. Či to malo byť takéto hlúpe od začiatku alebo to takto domagoril až producent Kevin Costner v strižni. Neviem si vysvetliť záhadnú minutáž (dve smrtiace hodiny na scenár, ktorý by si zaslúžil o hodinu menej), nepríjemný rozdiel medzi veľkolepými scénami a scénami, ktoré akoby sa nakrútili na dvore Costnerovej vily. Neviem si vysvetliť komediálne scény brutálne skombinované s až hororovými (úmrtia, šialenstvo) a nahotinkami (prsia v každom zábere). Výsledkom je bizarný, kuriózny (a zlý) mix dospelého filmu s komediálnou rozprávkou. Herecké výkony sú približne rovnako otrasné, v čele s neuveriteľným Jasonom Scottom Lee. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Poutavý a ve své podstatě jedinečný snímek. Alespoň já jsem zatím žádný film z historie Velikonočního ostrova neviděl. Navíc podle toho, co jsem si přečetl na wikipedii se zde jednalo o docela věrné zachycení skutečnosti (stavba a transport moai, vykácení palem, kult Ptačího muže, válka kmenů). Natáčení probíhalo přímo na místě, takže i exteriéry jsou původní... a samozřejmě nádherné. Příběh mě taky nenudil, takže já nemám co vytknout. Jenom se divím, že je Rapa Nui dost neznámý film (na to, že ho produkoval Costner), i že má tak nízké hodnocení. Nezbývá, než ho popostrčit trochu výš :-) ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení bylo velmi náročné jak pro filmový štáb, tak pro herce a to kvůli obtížnému terénu a nevyzpytatelnému počasí. (Lynette)
  • Snímek se natáčel po dobu 5 měsíců na Velikonočních ostrovech. (Lynette)
  • Některé historické údaje, které film vyobrazuje, jsou diskutabilní. Zničení lesů na ostrově je však skutečností. (Terva)

Reklama

Reklama