Podzemka

Krimi / Drama / Romantický / Thriller

Francie, 1985, 104 min

Luc Besson

Eric Serra

Síce to nie je žiadne majstrovské dielo, ale je to film, po zhliadnutí ktorého máte chuť vykašľať sa na celý systém a len tak sa povedzme potuľovať po parížskom metre, zahrať si s Jeanom Renom a jeho podivínskou kapelou a zamilovať sa do Isabellei Adjani. Uletená Bessonova variácia na jarmuschovskú oslavu nezávislosti, ktorá síce neohúri, ale rozhodne zanechá príjemnú, pohodovú náladu a chuť žiť aj v tých najväčších búrkach.(21.5.2002)

• Radek99

Nezajímavá odpověď na americké nezávislé filmy plná extravagantních existencí a podivných osudů. Jediným zajímavým prvkem na tomhle filmu Luca Bessona je jeho prostředí - genius loci pařížského metra se všemi těmi tunely, eskalátory, větracími šachtami... Ale i tento klad přesvědčivě sráží herecký výkon Christophera Lamberta, to je ukázka přestylizované topornosti... Podobné filmy: Revizoři, Moebius(13.7.2007)

Rozpočet FRF 17miliónovTržby USA $390,659Tržby Celosvetovo $10,300,000(25.3.2010)

Zvláštní a zajímavý film s opravdu kouzelnou hudbou. Písničku, která zazní ve filmu i na konci filmu u titulků si budu pamatovat už navždy, je nádherná jako sama Isabelle Adjani. Bohužel výš, než na tři *** jít nemohu.(25.11.2009)

• mandes

rozpočet : ? tržby americke : $390,659(26.1.2007)

Od sestřihu hlavního hrdiny po synťáky hrající v pozadí stoprocentní osmdesátkové B pleasure, které stylizací a neučesaností připomíná Hillovy Warriors.(16.7.2010)

• kinej

Na tomhle filmu jsou zajímavé jen dvě věci. První jsou útroby metra a tou druhou je Jean Reno hrající na bubny. Jinak je film děsná ptákovina, plná debilních, zcestných a místy snad až absurdních dialogů. Charaktery postav jsou veškeré nulové a tudíž i jejich motivace jsou absolutně nepochopitelné. Navíc k tomu hraje pro mě tolik těžce stravitelná synťáková hudba 80. let, z niž se opupínkovávám. Kdo by čekal, že ten samý režisér dokáže o pár později natočit Magickou hlubinu, či Leona? Já tedy určitě ne, protože Podzemka je ptákovina na samé hranici koukatelnosti.(30.11.2009)

Omšelé, suché, banální, povrchní a pohříchu zastaralé. Besson naoko revoltuje a přitom si netroufá na nic opravdu drzého. Filmařsky hodně sterilní. To fakt nemůže filmař vyplazit jazyk na konvenčnost jinak, než se svůj film zabydlí ujetými postavičkami s haluzáckým zjevem?(31.7.2009)

• Ruut

Ale vůbec jsem nepochopil co to je a o čem to je.(7.1.2010)

28. 11.2009 - 65%(28.11.2009)

Triumvirát slobody, nezávislosti a anarchie podľa Bessona prekvitá v zákutiach parížského metra, kde sa poflakujú stratené existencie. Pokiaľ chceme dosiahnuť plnú farebnosť obrazu tejto francúzskej jarmuschovky, nutne potrebujeme Jeana Rena za bicími a nádhernú Isabelle Adjani s účesom zvaným Irokéz.(29.8.2007)

Takový příjemný malý film zaplňený sympaticky praštěnými postavičkami obydlujícími podzemní chodby metra, který neskonale kazí hlavní dvojice a zápletka, točící se okolo jakýchsi ukradených dokumentů. Jak Lambert, tak Adjani jsou otravní až to není hezký a úplně tak kazí celkový dojem. Za plus bych ještě považoval slušnou, rockově znějící hudbu a závěr snímku, pročež tak musí člověk litovat toho, kam se po povedeném startu své kariéry a skvělých dalších filmech nakonec Besson ve svojí tvorbě dostal...(20.8.2009)

V začátcích své režiiní kariéry natočil Luc Besson tuto podívanou odehrávající se v prostředí francouzské podzemky, kterou obývá řada podivných individuí, mezi kterými nalézá útočiště podivný zloděj s ještě podivnějším účesem. Ze začátku zajímavé ale v pozdějších fázích trochu fádní a utahané.(5.12.2009)

Nic extrovního to teda není, ale ani nijak extra špatné,nejhorší věc na tomhle filmu je ale že se šíleně táhne. I když postavy jsou dokonalé tak prostě se to nějak dlouho veze na vlně nudy. Ale Besson je aspoň zábavnej a cpe do filmu co nejvíc toho jde. Prostě slabší ale ne vyloženě slabý Besson, jednou za 5 let to stačí.(13.7.2011)

...na mňa ten film nečakane zapôsobil. Pri jeho sledovaní mi napadali myšlienky podobné komentárom od POMO a DDT, záver ma však dostal a čo je najzaujímavejšie, nosil som potom v hlave Podzemku ešte také dva týždne. V tom finále akoby niečo nedefinovateľné kliklo, pekne do seba zapadlo a spätne to bol už úplne iný film. Lepší, než aký som dovtedy s občasným premáhaním sa sledoval. Skúste.(13.7.2005)

BBB - brilantne barevná blbosť - pardóóón, slovenskí lingvisti, BFB by ale stálo za BRD:-)))(30.11.2009)

Ideální kousek pro sběratele "raných věcí velkých mistrů"... Není to tak špatné, že by se na to nedalo dívat, ale oproti pozdějším Bessonovým filmům je to bída. Nejzajímavější mi na tom přišlo, že všechny vedlejší postavy jsou zahrané daleko líp než toporná hlavní dvojka Lambert-Adjani.(25.6.2003)

Podivný příběh o "obyvatelích" katakomb a temných zákoutí pařížského metra, kteří si žijí svým vlastním životem ve svém vlastním světě. Při automobilové honičce zaparkuje hlavní hrdina své auto u brány do podzemky (jak nám napovídá název filmu) a tak se mu tam zalíbí, že tam strávíme společně s ním celý film. Ještěže nám to temné prostředí, kam nepronikne ani paprsek slunce, zpříjemní svými půvaby Isabelle Adjani, v roli flegmatického policejního šéfa se opět (po kolikáté už) představí Michel Galabru a celému tomu kolotoči udává rytmus za bicími sedící Jean Reno.(26.5.2011)

Zajímavé prostředí, ale to je asi jediný klad tohoto filmu. Jinak to bylo sice zručně tanočené, ale poměrně sterilní.(26.11.2009)

• Vlk17

Já strašně moc na filmech Luca Bessona oceňuji originalitu. Film se mi sice nelíbil, ale přijde mi jako velké oživení tehdejší francouzské kinematografie; Besson do ní prostě něco nového přinesl. Proč někdo takový nepřišel v 90. letech v ČR? To mě mrzí.(2.6.2012)

<< předchozí 1 2 3