foto

Jean Reno

  • nar. 30.7.1948 (67 let)
    Casablanca, Francouzské Maroko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeho rodiči byli andaluští Španělé, kteří emigrovali před režimem generála Franca. On přijel do Francie počátkem 70.let, kde absoloval vojenskou službu. Po jejím absolování začal studovat herectví na Státní konzervatoři dramatického umění. Od roku 1974 začal vystupovat na divadelních prknech,později i ve filmu.

Větších úspěchů však začal dosahovat, až když ho objevil Luc Besson ve svém filmu LE DERNIER COMBAT. Jejich spolupráce pokračovala i nadále a to MAGICKOU HLUBINOU, BRUTÁLNÍ NIKITOU A LEONEM. Za postavu 'čištiče' v BRUTÁLNÍ NIKITĚ si získal řadu fanoušků, podle ktrerých se později řídil. Následovali tedy role drsnáků, kterými si získal celosvětovou oblibu.

Později své drsňáky začal prosazovat i v Americe a proslavil se v akčních hitech jako GODZILLA, MISSION: IMPOSSIBLE a RONIN. Později začal vystupovat i v komediích. Zde se prosadil hlavně ve filmu NÁVŠTĚVNÍCI, který následovali dvě pokračování a nedávno svůj komediální talent oprášil v komedii DRŽ HUBU!

Byl nominován na 3 Césary a to za MAGICKOU HLUBINU, LEONA a NÁVŠTĚVNÍKY. V roce 2000 dostal Evropskou filmovou cenu za evropský přínos světové kinematografii. I nadále spolupracuje s Lucem Bessonem. Ne vždy je to ale spolupráce úspěšná. Doufejme, že bude mít v budoucnosti šťastnější ruku.

Milan "milka" Rozšafný

Herecká filmografie

2018 Fantomas
2017 Krostons, The
2016 Mes trésors
Návštěvníci 3: Revoluce
The Last Face
The Promise
2015 Králové hor
Nemilosrdní
2014 Benoît Brisefer: Les taxis rouges
Days and Nights
Hektorova cesta aneb hledání štěstí
Moje léto v Provence
2013 Zločiny nad Seinou (TV seriál)
2012 Den vran
Oui, šéfe!
Vražedná hra
2011 Margaret
On ne choisit pas sa famille
2010 Odsun
22 výstřelů
2009 Krev mojí krve
Ozbrojení a nebezpeční
Růžový panter 2
Trable v ráji
2008 Ca$h
2006 Růžový panter
Rytíři nebes
Spláchnutej
Šifra mistra Leonarda
2005 Říše vlků
Tygr a sníh
2004 Hotel Rwanda
Korsický případ
Purpurové řeky 2: Andělé apokalypsy
2003 Drž hubu!
Les 100 plus grands... (TV seriál)
2002 Felix a Rose - Láska po francouzsku
Rollerball
2001 Návštěvníci: Cesta do Ameriky
Wasabi
2000 Purpurové řeky
1999 Book That Wrote Itself, The
1998 Godzilla
Návštěvníci 2: V chodbách času
Ronin
1997 Roseannin hrob
Soeurs soleil, Les
Zamilovaná čarodějka
1996 Jaguár
Mission: Impossible
1995 Francouzský polibek
Za mraky
Zloděj a boxer
1994 Leon
Les enfants de la télé (TV seriál)
1993 Návštěvníci
Nebezpečný let (TV film)
Paranoďa
Paranoïa
Šroub
1991 Loulou Graffiti
Muž se zlatou maskou
Operace Corned Beef
1990 Brutální Nikita
1988 Magická hlubina
1987 Monsieur Benjamin (TV film)
1986 Et demain viendra le jour (TV film)
Miluji tě
Pour venger Pépere (TV film)
Rudá zóna
1985 Podzemka
Strictement personnel
Telefon zvoní vždycky dvakrát
Tender Is the Night (TV seriál)
Un homme comblé (TV film)
1984 Alea
Náš příběh
Ne quittez pas
1983 Ballade sanglante
Poslední bitva
Quelques hommes de bonne volonté (TV seriál)
Signes extérieurs de richesse
1982 Poutnice ze Sans-Souci
1981 Avant dernier, L'
Bidasses aux grandes manoeuvres, Les
On n'est pas des anges... elles non plus
1980 Aéropostale, courrier du ciel, L' (TV seriál)
Voulez-vous un bébé Nobel?
1979 Světlo ženy
1978 L'hypothèse du tableau volé

Dokumentární

2015 Český žurnál: Matrix AB (TV film)
2009 Traversée du désir, La
2002 Un jour dans la vie du cinéma français (TV film)
1999 Paris dernière (TV seriál)
1995 Fare un film per me è vivere (TV film)
1989 Aventure du Grand Bleu, L' (TV film)

TV pořady

2012 La parenthèse inattendue (TV pořad)
2006 Salut les Terriens (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
Qui veut gagner des millions? (TV pořad)
1998 Vivement dimanche (TV pořad)
Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Smap x Smap (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace