Reklama

Reklama

Ďábel od vedle

(seriál)
  • USA The Devil Next Door
Trailer
USA, 2019, 3 h 52 min (Minutáž: 44–52 min)

Hrají:

John Demjanjuk (a.z.), Pat Buchanan (a.z.), Dean Reynolds (a.z.), Wernher von Braun (a.z.)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Clevelandského dědečka postaví v Izraeli před soud s obviněním, že býval dozorcem v nacistickém vyhlazovacím táboře a říkalo se mu Ivan Hrozný. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

mclenin 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument, pripomínajúci Making a murderer, hoci prípad nie je natoľko vrstevnatý ako u MaM, no obsahovo a odkazovo značne silný a sugestívny. Polemizuje s otázkou potenciálneho justičného omylu na pozadí udalostí vyhladzovacieho tábora počas 2. sv. vojny, pričom proces zobrazuje bez bližšieho hodnotenia a ponecháva na diváka, aby si spravil vlastný názor. Myšlienky a úvahy, ktoré vzbudzuje by však určite stály za dlhšiu diskusiu, a to nielen vo vzťahu k súdnemu systému a jeho fungovaniu, ale aj k otázke trestu smrti či samotnej hodnote spravodlivosti. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Měl jsem připravenou svoji neuvěřitelně chytrou teorii (a určitě bych za ni dostal scénáristickýho Oscara, kdyby se jí jednou někdo rozhodl použít!!), ale ani tentokrát to nevyšlo. Všechny tyhle šokující dokumenty od Netflixu jsou totiž úplně záměrně z "to nevymyslíš" ranku, a já si pomalu začínám zvykat, že hádat snad kolikrát ani nemá smysl. A teď už mě omluvte, jdu konečně zmaratonovat Making a Murderer. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Dokument by byl fascinující, i kdyby v rámci jedné hodiny shrnul neuvěřitelný příběh Johna Demjanjuka. Dokázat někomu u soudu, že byl před lety na určitém místě a v určité pozici, je evidentně dost náročný úkol. Netflix si však s celým tím absurdním cirkusem vyhrál a prostor dostaly i další zajímavé postavy v čele s ukázkovým žiďákem Sheftelem, který se stal největší hvězdou filmu. Viděl jsem hodně, ale aby žid obhajoval nacistu před soudem v Izraeli, to už je fakt za hranou. Divák po čase ani neví, čemu vlastně věřit, když možná lžou a podvádí obě strany. ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Rozhodně se nejedná o nejlepší dokument Netflixu, jak to tady podle hodnocení a chvály vypadá, ale je to "fajn" pokoukání na kauzu z roku 1987, o které nejspíš nikdo v Československé republice pod komunistickým režimem nevěděl. Americký občan John Demjanjuk je obviněn z toho, že za 2. světové války byl přezdíván Ivan Hrozný a nelidsky mučil tisíce lidí, na které měl dohlížet u plynové komory v koncentračním táboře Treblinka. Je vydán do Izraele, kde je souzen tváří v tvář přeživším svědkům, ale existují i silné pochybnosti, že jde jen o záměnu identity. Dokument jen shrnuje to, co se dělo až do Johnovi smrti a nijak se dál nesnaží pídit po tom, kde tedy byla pravda, což je u Netflixovských dokumentů celkem škoda. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Dokument o šokujícím případu chlápka, který byl pravděpodobně dozorcem v koncentračním táboře. Občas je to poměrně komplikovaný případ a dokumentární minisérie je natočená schválně tak, abysme často pochybovali, jestli to opravdu spáchal nebo jde o velký omyl. Důležitější pro mě ale bylo sledovat různá důležitá témata jako silné emoce ohledně holokaustu a celkově ten lidský aspekt. Židi toužící po spravedlnosti, rodina toužící osvobodit svého milovaného člena rodiny, obecně lidé snažící se nějak vyrovnat s následky války... Je tu toho poměrně dost. Ne všemu přijde dokument na kloub a zajímaly by mě i další detaily o mnohých účastnících. Tedy s výjimkou slizkého právníka, z něhož jeho touha po slávě udělala v mých očích regulérního padoucha. Devil Next Door je navíc k tomu z velké části i soudní drama, což mě dost baví. (8/10) ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Polský premiér Mateusz Morawiecki upozornil společnost Netflix na chybné vyznačení polských hranic v dokumentu. Ve snímku byly totiž vyznačeny současné hranice Polska a tím mohly v divákovi budit dojem, že koncentrační tábory byly vybudovány tehdejší polskou vládou. Netflix na toto upozornění zareagoval a ředitel Reed Hastings 14. 11. 2019 prohlásil, že v příštích dnech budou texty, do některých map představených v seriálu, doplněny, aby bylo jasnější, že koncentrační tábory v Polsku postavil a provozoval německý nacistický režim, jehož vojáci vpadli do země a okupovali ji v letech 1939 až 1945. (kukkik)
  • John Demjanuk zemřel 17. března 2012 v pečovatelském ústavu v Rosenheimu ve věku 91 let. (Homerking)
  • Němečtí historici představili v lednu 2020 dosud neznámé fotografie z nacistického vyhlazovacího tábora Sobibor. Na dvou z 361 zveřejněných snímků je podle odborníků také někdejší dozorce John Demjanjuk. (klukluka)

Reklama

Reklama