foto

Jessica Lange

  • nar. 20.4.1949 (67 let)
    Cloquet, Minnesota, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jessica Phyllis Lange se narodila ve státě Minnesota jako třetí ze čtyř dětí Ala a Dorothy Langeových. Prožila velice rušné dětství, jelikož jejich otec často měnil práci a rodina se musela stěhovat. V roce 1967 začala studovat na University of Minnesota. Původně se chtěla stát malířkou - osud jí však zavedl ke zcela jiné profesi. Jednoho večera Jessica shlédla snímek DĚTI RÁJE (1945), který jí změnil život. Zamilovala se do mimického herectví, které vzápětí odjela studovat do Paříže. V roce 1973 se vrací do USA - přesněji do New Yorku - kde začíná navštěvovat kurzy herectví.

O tři roky později dostává Jessica Lange svoji první hereckou příležitost ve snímku KING KONG (1976) - remaku slavného filmu z roku 1930. Touto rolí byla definitivně odstartována Jessičina hollywoodská kariéra. Je obsazována zejména do rolí silných žen, které musejí snážet těžké rány osudu. Jmenujme například snímky DRSNÁ ZEMĚ (1984), ZTRACENÝ ISAIÁŠ (1995) či ROB ROY (1995).

Komediální talent prokázala ve filmu TOOTSIE (1982). Za tento snímek získala Oscara v kategorii nejlepší hrečka ve vedlejší roli. Druhého Oscara - tentokrát v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli - získala Jessica za roli Carly ve snímku OPERACE "BLUE SKY" (1994). Z dalších úspěšných projektů, kterých se Jessica Lange zúčastnila stojí jistě za zmínku film ZLOMENÉ KVĚTINY (2005) či válečný snímek TITUS (1999).

Jessica Lange v současné době žije v New Yorku. Je aktivní členkou organizace UNICEF a ostrou kritičkou amerického prezidenta George Bushe. Má tři děti. Otcem její prvorozené dcery Alexandry je známý tanečník a herec Mikhail Baryshnikov.

Zdeněk "Matts" Svoboda

Herecká filmografie

2016 Horace and Pete (TV seriál)
Wild Oats
2014 American Horror Story: Freak Show (TV seriál)
The Gambler
2013 American Horror Story: Coven (TV seriál)
In Secret
2012 American Horror Story: Asylum (TV seriál)
Navždy spolu
2011 American Horror Story (TV seriál)
2009 Grey Gardens (TV film)
2007 Sybil (TV film)
2006 Bonneville
2005 Nechoď klepat na dveře
Tam, kde jsem nikdy nebyl
Zlomené květiny
2003 Inkognito
Normální (TV film)
Velká ryba
2001 Prozacový národ
1999 Titus
1998 Krevní pouto
Madam Bette
Stories from My Childhood (TV seriál)
1997 Prokletá farma
1995 Rob Roy
Tramvaj do stanice Touha (TV film)
Ztracený Izaiáš
1994 Operace "Blue Sky"
1992 Noc a město
O Pioneers! (TV film)
1991 Mys hrůzy
1990 Chlapi neutíkají
1989 Hrací skříňka
1988 Americký idol
Daleký sever
1986 Zločiny srdce
1985 Sladké sny
1984 Drsná země
Kočka na rozpálené plechové střeše (TV film)
1982 Frances
Tootsie
1981 Pošťák vždy zvoní dvakrát
1980 Jak vyzrát na vysoké životní náklady
1979 All That Jazz
1976 King Kong

Dokumentární

2009 Hollywood tančí a zpívá: 1980, 1990, 2000 - a.z.
2005 Needs of Kim Stanley, The
Peace!, The
2004 Miradas 2 (TV seriál)
2001 Making of 'Cape Fear', The
2000 Making of 'Titus', The
1999 AFI's 100 Years... 100 Stars (TV film)
1997 Off the Menu: The Last Days of Chasen's
1994 A Century of Cinema
Bravo Profiles (TV seriál)
Century of Women, A (TV seriál)
1993 Myrna Loy Remembered (TV film)
1990 Vivien Leigh: Scarlett & Beyond (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1981 Notre Dame de la Croisette
1980 SPFX: The Empire Strikes Back (TV film)

TV pořady

2015 5th Critics' Choice Television Awards (TV pořad)
2014 Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
20th Annual Screen Actors Guild Awards, The (TV pořad)
66. Emmy Awards (TV pořad)
2013 Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2012 Evening Urgant (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
64. Emmy Awards (TV pořad)
2009 The 63rd Annual Tony Awards (TV pořad)
2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2004 KiKA LIVE (TV pořad)
Tavis Smiley (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 Nobel Peace Prize Concert (TV pořad)
1999 American Film Institute Salute to Dustin Hoffman, The (TV pořad)
1997 View, The (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 American Film Institute Salute to Jack Nicholson, The (TV pořad)
Inside the Actors Studio (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1988 Live with Regis and Kathie Lee (TV pořad)
1987 CBS This Morning (TV pořad)
1986 American Film Institute Salute to Billy Wilder, The (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)

Režijní filmografie

TV pořady

2004 KiKA LIVE (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(771)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace