Reklama

Reklama

Zvu vás na svou popravu: Kauza Doktor Živago

(TV film)
  • Francie Le Dossier Docteur Jivago - Je vous invite à mon exécution (více)
Francie, 2018, 56 min

Režie:

Nino Kirtadze

Obsahy(1)

Dokumentární rekonstrukce okolností publikace Pasternakova románu „Doktor Živago“... „Anna Pasternaková vyprávěla, že Stalin Pasternaka miloval za jeho překlady gruzínských básníků. Ale všechny gruzínské básníky, které překládal, nechal Stalin zmasakrovat,“ vzpomíná v dokumentu Elena Pasternaková, spisovatelova snacha. Všechny Pasternakovy přátele z uměleckých kruhů buď zavraždili, nebo je poslali do lágrů. Když posílal rukopis svého nejdůležitějšího díla – románu „Doktor Živago“ – do zahraničí, věděl, co ho čeká. To riziko na sebe vědomě vzal, aby mohl román vydat. Příběh, jak k vydání došlo, ovšem není příliš známý a ve své době byl obestřen tajemstvím. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument je postaven na vyprávění samotného autora a občas pamětníků (vnučka a francouzská milenka?). Kdo nezná historické souvislosti Stalin se rozhodl industrializovat zaostalé zemědělské Rusko zotročením obyvatel. Výběr do Gulagů  byl prakticky náhodný, 700 tisíc obyvatel bylo zastřeleno. Současné Rusko se tomu doteď nepostavilo čelem. Nevěděl jsem proč Stalin Pasternaka nenechal zastřelit. V dokumentu se říká , že Stalin spisovatele oceňoval pro jeho básně oslavující jeho rodnou Gruzii a zdejší básníky. Pamětnice říká, že tyto básníky pak nechal Stalin zastřelit , ukazuje album s fotkami svých přátel, kteří byli také zastřeleni. Její trauma je již asi zpracováno, protože se s nadhledem zasmála "No takový byl tehdy život". Epizodka jak americká CIA tajně zařídila kapesní vydání Pasternaka v Rusku snad vyvolává nechtěný smích. V každém filmu přeci nesmí chybět americký prezident a Bílý dům. Chlubení se Atomáriem v Bruselu a světovou výstavou jsem nepochopil, když jediný "úspěch" Belgie dodnes je, že obyvatelstvo nebylo schopno se množit a pouze dováželi pracovní sílu z Afriky jako život na dluh. ()

Reklama

rivah 

všechny recenze uživatele

Z filmu vyplynula řada zajímavostí, jako je tahanice mezi komunistickou stranou SSSR a Itálie a její tlak na vydavatele, ať knihu nevydává. A taky skutečnost, že kromě rukopisu předaného pro Itálii, pak poslal další rukopisy do Francie, Anglie i jinam, celkem asi pět rukopisů! A když Ital jednal s Francouzi a Angličany tak mu zatajili, že další rukopisy už mají, obávali se, aby vydání na pokyn KSI nestáhl! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mimoriadna kniha, skvelé dielo a výborné filmy natočené podľa tejto predlohy, ktorá dáva pocítiť, čo je to nástup a existencia boľševizmu v Rusku. Stará verzia s Omarom Scharifom a novšia s Kierou. Dokument približuje pocity samotného autora, ktorému Živaga Sovieti zakázali a sám sa stal takým Živagom, nepohodlným a prenasledovaným. Jeho dielo a život je dôkazom toho, že slová majú veľkú váhu. A totality slová zvyknú bolieť, preto ich zakazujú. Kým Sovieti písali v novinách, že "Pasternak píše pre degenerátov", to isté dnes hovoria iní s totalitnými chúťkami. Len potieranie degenerátov bolo vymenené za útok na dezolátov. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Střípek ze života knihy, které se báli i v Kremlu. Dokument zasazuje okolnosti vydání Doktora Živaga do historických souvislostí pekelné říše Sovětského svazu a atmosféry děsu a teroru, která v něm panovala (otázkou, zda zde vlastně použít minulý čas….). Režim tak zločinný, že když se nepomstil na autorovi, pomstil se zbaběle aspoň na jeho družce a její dceři. Je to velmi aktuální příběh i do dnešních dní. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama