Reklama

Reklama

Vraždy ve Valhalle

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Island, 2020, 6 h 16 min (Minutáž: 45–48 min)

Hrají:

Nína Dögg Filippusdóttir, Sigurður Skúlason, Tinna Hrafnsdóttir, Arndís Hrönn Egilsdóttir, Bergur Ebbi Benediktsson, Aldís Amah Hamilton (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Island ochromí první případ sériových vražd v historii země. Podaří se vyšetřovatelům pachatele zastavit včas? (Česká televize)

Recenze (85)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Islandská pochmurná kriminálka. Oceňuji sexy postavu 42letého Björna Thorse (vyšetřovatel povolaný z Norska Arnar). Rovněž přitažlivý mladistvě vyhlížející vystudovaný právník 39letý Bergur Ebbi Benediktsson (policejní ajťák Erlingur) by stál za hřích. Doma je známý jako spisovatel a stand-up komik. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Severské detektivky si obvykle docela užívám, ale islandský seriál Vraždy ve Valhalle mi moc nesedl. Než se to trochu rozjelo, tak jsem si u prvních třech dílů párkrát i zdřímla. Přibližně v šesté epizodě jsem tomu konečně přišla na chuť a během sedmého dílu jsem začala vnímat také hudbu, která mě dokázala vtáhnout do děje. Bohužel samotný závěr už měl zase krapet sestupnou tendenci. Celkově mi připadalo, že scénář dost pokulhával. Tvůrcům se však aspoň podařilo okořenit vyprávění patřičně ponurou atmosférou. (65%) ()

Reklama

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Neposadím se na zadek z kriminálky, která bude zcela jistě artová protože: a) je dlouhá - asi tak dvojnásobně; b) je nudná c) ponurá a většinu času je zataženo d) herci vypadají jako vaši sousedé, se kterými byste na dovolenou určitě nejeli Suma sumárum nuda a šeď. Asi vás zaujme, že jde o zneužívání dětí a to už je silná káva. Celou tu zoufalou snahu udržet děj korunuje poslední díl, který je naopak akční až běda. Se všemi nešvary Hollywoodu. Hlavní padouch hlavní hrdinku nezabije, aby mu později mohla komplikovat život. Najednou se vynořují zachránci. Když náhle obživnuvší hrdinka majzne padoucha kdoví odkud vytáhnutým hasákem, samozřejmě ho nedobije, ale potácí se pryč. No a potom nastává vrchol stupidity, kdy se navzájem vraždí padouch s hrdinčiným kolegou, který přispěchal na pomoc. Ona úplně dobitá ho ale nakonec vytáhne z moře, kde se několik minut topil, ale nebojte - happy end se koná. Tak za ten poslední díl jsem to musel stáhnout na jednu hvězdu, protože to co má dvě bych si teoreticky někdy i pustil. Tohle proboha ne. ()

Stillborn83 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ nečakáte prílišnú originalitu, ale „len“ klasickú poctivú severskú kriminálku, tak vás táto miniséria určite poteší. Našlo by sa niekoľko chybičiek (najviac, že nedali na poriadok Arnarov vzťah so sestrou), ale v konečnom dôsledku to bolo napínavé až do konca. A to som si myslel v 6. časti, že hlavný krivák je jasný. Ale myslel som si zle. Nemôžem sa zbaviť dojmu, že v mnohom sa tvorcovia inšpirovali od krajanov pri prvých dvoch sériách Trapped - predstaviteľka Katy sa objavila aj v prvých dvoch sériách tohto seriálu (samozrejme, že nielen ona) - a v niečom aj od dnes už klasiky žánru Bron (a možno to len robí blond hriva hlavnej predstaviteľky a kolega z iného severského štátu). Príbeh bol zaujímavo vyskladaný, okrem hlavnej dejovej linky bavili aj traumy hlavných vyšetrovateľov. Hudbu k tomuto seriálu robil ten istý Benediktsson, čo aj vo výbornom filme Malmhaus. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vydarená severská kriminálka so sympatickou dvojicou detektívov ktorá miestami prekonáva aj populárny True detective z produkcie HBO. Obrovskou škodou je stereotyp o tom, že zneužívanie detí kryjú policajti či sudcovia a chcelo by to konečne reálnejší seriál, v ktorom deti znásilňujú vedúci táborov, rodinný príslušníci či hviezdy z Hollywoodu či novinári z BBC tak ako sa to bohužiaľ odohráva v skutočnosti. Oceniť treba aj vyváženosť krokov mužských a ženských postáv v seriály. Mrazivá severská kriminálka s množstvom chýb ale sympatickými postavami, skvelou hudbou a príjemnou atmosférou. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (5)

  • Celý seriál je natočen v islandštině, ale objevuje se zde němčina i angličitna. (Quentin10)
  • Detektívi nenosia zbrane, pretože väčšina islandských policajtov pri svojej každodennej práci nenosí zbrane. Všetci sú vyškolení v strelných zbraniach a policajné vozidlá majú strelné zbrane v špeciálnych skrinkách pre prípad, že by boli potrebné strelné zbrane. Existujú aj špeciálne tímy polície, ktoré pri bežnom výkone svojich povinností nosia strelné zbrane. (Arsenal83)

Reklama

Reklama