Reklama

Reklama

Rok 1942, bitka pri Rževe, známa ako vojnový mlynček na mäso. Po bojoch pri dedine Ovsjannikovo zostala nažive iba tretina roty sovietskych vojakov. Všetci sa snažia vydržať do príchodu posíl. Ale z ústredia  prichádza rozkaz, aby dedinu udržali za každú cenu. Takže nemôžu ustúpiť... Všetci pochopia, že je to rozsudok smrti, pretože z beznádejného boja nemôžu nevyviaznuť živí. Do dediny zomierajúcej pod nepriateľskou paľbou nečakane prichádza mladý poručík zo špeciálnej jednotky, ktorého úlohou je hľadať a odhaľovať zradcov medzi svojimi. Poručík je presvedčený, že to je jediný spôsob, ako dosiahnuť víťazstvo. Udalosti naberajú nepredvídateľný smer... (TV JOJ)

(více)

Recenze (97)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Pomaly si musím začínať hrabať v palici, aby som si spomenul kedy som videl vynikajúci vojnový film. Priemerných a dobrých vzniká stále dosť , ale na niečo skvelé si ešte musím počkať. Už prvá úvodná scéna mi nebola celkom po chuti. Príliš silná a hlasitá hudba dosť pokazila dojem z inak dobre natočenej bitvy, všetko bolo ako má byť, ale keďže nikoho z postáv v úvode nepoznáme je to bez emócií, malá zoznamka s postavami. Po utíchnutí paľby postavy dostávajú priestor a začína to byť zaujímavé, pochválim scénu s nemeckými letákmi a všetky ostatné, ktoré na ňu priamo nadväzujú. V závere dostáva priestor ruský heroizmus, guľometná paľba vyznieva pomerne trápne, Nemci sa nechávajú kosiť guľometom ako gumený panáci a tak...Vidím to ako premárnenú šancu, dalo sa z toho vytrieskať oveľa viac a problém rozhodne nebol v peniazoch. 60%. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Trošku to vybočuje z běžného vykreslení sovětských hrdinů, přinejmenším tedy sovětskými filmaři, že? A ano, Rusák je jen Sovět jinak. Co jsem to....jo. Hodnocení čtyřmima hvězdičkamami jasně ukazuje, že se mi dílko líbilo velmi. Jen - a to bude asi patřit k mým věčným steskům - zde zase řada mužiků pronáší během běžných hovorů ultimátní nesmysly, pitvoří se více, než japka v mangách a některé charaktery psal Dostojevského nevlastní prapravnuk po lobotomii rýčem. Ovšem, jak jsem již sdělil národu výše - jinak pecička. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

"Nas mnogo, čto takoe odin!" Obětování jedince/několika jedinců ve vyšším zájmu celku, je letitým historickým zvykem nejen u hmyzu, ale i u lidí, třeba u Číňanů nebo Rusů. Nám současným, blahobytem zhýčkaným ba zdegenerovaným západním individualistům to může připadat nespravedlivé až děsivé, ale jak známo účel světí prostředky a druhá světová tedy nakonec dopadla tak, jak dopadla (ačkoliv Sověti měli v každé bitvě zpravidla několikanásobně vyšší počet obětí než nepřítel). Vynikající válečný film, komorní a extrémně málo epický, postavený spíš než na bojových scénách na interakci jeho postav, ale přesto silný a působivý. Už jen úvodní scéna sovětského útoku proti německým zákopům svou syrovostí a autentičností strčí do kapsy většinu obdobných scén v obdobných pompézních velkofilmech amerických. Nebýt trapně zkarikované postavy fanatického podporučíka v modré čepici a zbytečně "autenticky" třaslavé kamery, jdu na pátou. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Že se Rusové technicky dokážou západním produkcím minimálně přiblížit je věc známá a tady se to jen potvrdilo. Útok na vesnici, kterým film začínal, byl naprosto parádní a měl všechno, co jsem od něho chtěl a ještě něco navíc. A ani později se nenechali tvůrci zahanbit. Jestli jsem se něčeho bál, tak to byl laciný heroismus a někdy až směšné vlastenectví, ale i v tomto ohledu jsem byl příjemně překvapen. Sovětští vojáci se tady nepotýkají jen s Němci, ale i se zaťatým politrukem, fanatikem z NKVD či s velením, které odmítá vidět situaci takovou, jaká ve skutečnosti je. Dojde i na osobní animozity mezi členy roty a světe div se, i sovětský voják může mít strach. Takhle komplexně pojatý válečný film jsem od Rusů snad ještě neviděl. Na gerojství samozřejmě dojde a poslední střet mi celkový dojem trochu pokazil, ale zase ne tolik, aby mě odradil od vysokého hodnocení. Tohle by si zasloužilo kino. 90% ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Tak jako vždy provedení fenomenální. Dějově vybalancované tak prapodivně. Začátek a konec fenomenální. Prostředek je hodinové konverzační cvičení, kde si neberou servítky s ničím. Není to nonstop propaganda, ale také ukázka co byli politruci za vypatlaná hovada. Nebýt té “prázdné” hodiny uprostřed, dal bych plný počet. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Ovsjanikovo je skutečná vesnice asi 20 km západně od Rževa. I když se v ruské verzi film nazývá Ržev, ve filmu se toto město vůbec neobjeví a nemá s filmem nic společného. (Tonula)
  • Ruské zbraně, které, se objevily ve filmu, byly pušky Mosin-Nagant, samopal PPŠ-41, ruské lehké tanky T-70, kulomet Maxim a pistole TT-33. Německé zbraně byly pušky Mauser, samopal MP-40, kulomet MG.34 a lehký kulomet vz. 26 a pistole Walter p38. Ve štábu ruské armády jsou vidět kulomety DT. Dále se ve filmu objevuje zničený tank T-34/76 a německé vozidlo Sd.Kfz 251. (K98)
  • Film byl natočen výhradně ze soukromých prostředků. (Tonula)

Reklama

Reklama