Reklama

Reklama

Rudý dědek

(TV film)
Česko, 2020, 52 min

Scénář:

Josef Císařovský

Hudba:

Kamil Holub

Hrají:

Lukáš Hlavica (vypravěč), Jiří Schwarz (vypravěč)

Obsahy(1)

„Rudý dědek“ byla všeobecně vžitá přezdívka pro Zdeňka Nejedlého, autora obsáhlých dějin české hudby, ale i kontroverzního politika, který zasáhl do podoby československého školství a kultury v 50. letech 20. století. Stýkal se s kulturní elitou první republiky, T. G. Masarykem, ale i s Klementem Gottwaldem. Dokument inspirovaný úspěšnou knihou historika Jiřího Křesťana zkoumá dopady totalitního způsobu myšlení na pojetí kultury a školského systému komunistického Československa 50. let. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Asi nejvýmluvnějším svědectvím jsou pasáže ze soudobého (1953) filmu, v němž parta agilních pionýrů vymýšlí slova pro písemnou gratulaci k 75. narozeninám soudruha profesora Nejedlého. ()

hiczech 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý dokument, který mohl zůstat dobrým, dobovým dokumentem. Bohužel jej zazdilo těch několik novátorských vsuvek, zřejmě čerstvě objevených v prvním klipu s Karlem Gottem, v písni Zdvořilý Woody. Přímo revoluční počin, použít totéž v tomto typu tvorby. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Příjemně zpracovaný životopis člověka pro kterého jednotlivec nic neznamenal , měl se obětovat vůči celku, s dobovými zvraty. Pod orlím hnízdem Nejedlého, které si nechal postavit se pořádal výborný hudební festival než se přestěhoval pod Ještěd. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Tak jak mám rád od Císařovského jeho pocitové dokumenty, tak nedávám jeho faktografické nebo biografické, myslím že mu nejdou...Psát třicet let biografii tak nízké bytosti, je myslím diagnoza...(Jiří Křesťan) ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama