Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do psychiatrického ústavu v malém městě nastoupí pracovat mladý psychiatr. Zde se seznámí s ředitelem, který je rovněž mírně vyšinutý a hraje ho ikona slasherů Donald Plescance. Jedné noci vypadne v celém městě elektrický proud a veškeré elektrické systémy v ústavu vypadnou z provozu. Toho využijí čtyři pacienti - nebezpeční maniaci, kteří tak mají možnost uprchnout. Nejdříve si to namíří do obchodu, kde si vyberou každý svoji vražednou zbraň a pak přímo k mladému lékaři a jeho rodině domů .. (Flipnic)

(více)

Recenze (50)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Slashery prožívaly na začátku 80. let neskutečné hody. Vraždilo se pořád, vším a hlavně bylo potřeba neustále dodávat nové a nové maniaky. Tady se mě líbil samotný nápad, že než abychom sledovali tajemný původ vraždící mašiny, zkrátka už tady jsou. Tedy nejsou, ale jsou zavření, jenže stačí výpadek proudu a oni si to hezky napochodují do městečka, kde se snadno zamíchají mezi obyvatele. Nechybí pro žánr povinná postelová scéna. Legendu ovšem je třeba hledat v jiném filmu. 40% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Poměrně slušné. Zaujmou především postavy uprchlých psychopatů, kteří jsou zahráni na jedničku. Není to zrovna nejstrašidelnější horor (ale poslední půlhodinka už jakous takous atmosférou disponuje), tady jde spíš o zábavu, tak jako ve většině slasherů. Vraždy jsou dostatečně zajímavé a pobaví, všimnout si lze i odkazů na jiné horory (nejnápadnější je hokejové maska). Přesto má film spoustu slabších míst, závěr vyšumí do ztracena a po týdnu si Alone in the Dark nejspíš nebudu vůbec pamatovat. Tři hvězdy postačí. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Naprosto parádní horor ze starý školy, kterej ale rozhodně nemá pomalej rozjezd jak bývalo celkem zvykem například o Halloweenu atd, tady je hned od začátku cítit to napětí a že se prostě jedná o horor, na čemž má velkou zásluhu prostředí blázince a hodně zajímavej výběr herců, kdy Martin Landaou je neskutečně ďábelsky pošahanej a jde z něj opravdu strach a Jack Palance na tom neni o moc hůř. Ale je trošku škoda nesmyslný scény s krvácením z nosu, to bylo celkem příběhově amatérský a nesmyslný, ale jinak špička ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Ta úvodní scéna, byla opravdu perfektní. Ale jinak, ničím jiným Alone in the Dark už vyloženě nepřekvapil. Atmosféra ale nebyla špatná, psychopati, ze třetího patra zahraný skvělě, vraždy ale suchý, ve stylu uškrcení či bodnutí nožem. Třetí hvězda, za postelovou scénu, s překrásnou blonckou Carol Levy. Pár zajímavostí  - první celovečerní film, distributora New Line Cinema, jeden z prvních Hororů, se zvukem Dolby Stereo, Donald Pleasence, z Halloween série a mihne se tu i Hororová královna Lin Shayne, která v té době začínala s filmovou kariérou - její bratr, produkoval tenhle film a je zároveň zakladatelem společnosti New Line Cinema. (295. hodnocení) ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Nebudem sa ani tak venovať (podpriemerným) kvalitám filmu (za zmienku stojí azda len jedna jediná zapamätateľná scéna: scéna na posteli), skôr ma ako fanúšika slasherov zaujala žánrová rovina. Keď v roku 1978 prišiel na scénu Halloween, jeho masívny úspech vyvolal nový hororový ošiaľ a zástupy napodobiteľov. Dnes už poznáme pravidlá žánru, no v roku 1982 to ešte také jednoznačné nebolo. Alone in the Dark si berie veľkú časť z Halloweenu (vrah sa vracia do mesta, dobíja sa do domu, cestou zabije pár ľudí, sleduje konkrétne osoby a nezabíja všetko navôkol), tak ako si z neho zobrali aj prvé dve Piatky trinásteho, ktoré definovali žánrové pravidlá (vrah v maske, zabíja mladých sexuchtivých ľudí, je neporaziteľný, dôraz na flashbacky). Ak by prišiel Alone in the Dark skôr a ak by to bol kvalitnejší film, takto by možno dnes vyzeral žáner slasher. No nevyzerá (chvalabohu). Z dnešného pohľadu film najviac spadá pod škatuľku "home invasion", no dobový pohľad odhaľuje viac než súrodenecký vzťah so žánrom slasher. A to je najzaujímavejšia vec na filme. Čo o ňom ale veľa vypovedá... ()

Galerie (14)

Zajímavosti (10)

  • Ve filmu koncertuje skutečná tehdejší punková kapela The Sic F*cks. Původně bylo v plánu, že vystoupí pod smyšleným jménem, ale pro velký úspěch jim bylo dovoleno zahrát pod svým skutečným názvem. (bjh)
  • Jeden z prvních hororů se zvukem Dolby Stereo. (Chatterer)
  • Jack Sholder chtěl původně natočit film o skupině šílených pacientů, kteří utečou z ústavu během výpadku elektřiny v New Yorku a k jejich zastavení je použita mafie. (Chatterer)

Reklama

Reklama