Reklama

Reklama

Afghánistán: 40 let války

(seriál)
  • Německo Afghanistan – Das verwundete Land (více)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Jen málokteré zemi osud připravil tak trnitou cestu moderními dějinami jako Afghánistánu. Předmětem nekončících debat pak zůstává, nakolik se situace v zemi zlepšila od chvíle, kdy sem v roce 2001 pod korouhví operace Trvalá svoboda vyslalo své jednotky na pět desítek států z celého světa. Abychom však porozuměli situaci, v níž se dnešní Afghánci nacházejí, musíme se vrátit několik desítek let nazpět. Koprodukční dokumentární cyklus s názvem Afghánistán: 40 let války proto vypráví příběh země od 60. let, kdy byl ještě Afghánistán pro svou krásnou přírodu, exotičnost i levné drogy rájem pro západní turisty. Na ploše čtyř epizod cyklus vypráví o tragické cestě Afghánistánu od monarchie ke komunismu až ke krutovládě islamistů a západní intervenci... Projekt v režii Mayte Carrascové a Marcela Mettelsiefena, v minulosti nominovaného na Oscara, se opírá o množství mnohdy vysoce exkluzivních archivních materiálů a současně o výpovědi pamětníků – od obyčejných Afghánců, přes bývalé sovětské výsadkáře a klíčové vůdce islamistů, až po americké generály a afghánské politické špičky. Dějiny Afghánistánu tak sledujeme na pozadí životních příběhů jejich samotných aktérů. V cyklu, který vznikl v koprodukci s Českou televizí, se objeví i bývalý předseda vojenského výboru NATO, český generál Petr Pavel. V českém znění originálních výpovědí se představí například Ondřej Vetchý, David Novotný nebo Klára Melíšková. (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

Tamdydam 

všechny recenze uživatele

Nesmirne poucny dokument, ktery mi konecne umoznil dlouhodoby chaos v Afganistanu pochopit. Ovsem ze bych snad videl na obzoru nejake reseni? Opravdu nevim. Ale silou to v teto oblasti evidentne nejde. 23. 8. 2021 Talibán před pár dny obsadil Kábul. Celý svět je šokovaný, včetně politologů, generálů, odborníků na problematiku Afganistanu,... Asi nikdo neviděl tenhle dokument:-) Mě to nepřekvapilo ani v nejmenším ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý dokument, který dost pomůže k pochopení, jak moc a proč je Afghánistán komplikovanou zemí. Fokus je na pohled z Afghánské strany. Místy mi chybí víc informací, větší hloubka a někteří dle mého významní katéři. Obsáhnout takto složitých 40 let do 4 dílů po 50 minutách nutně vede k jisté zkratkovitosti. Minimálně Sovětská invaze a válka s mujahidýny nedostala potřebný prostor. 4,5* ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Nejkomplexnější pohled na Afgánistán a jeho konflikty, který jsem potkal. Od krále, který se snažil aspoň v Kábulu importovat západní styl života, přes komunisty, islamisty všeho druhu, Taliban až po americkou okupaci. Základní příčiny konfliktů vysvětleny přehledně, unikátní záběry ( včetně atentátníků na Lva z Pančíru, nebo útoků islamistů na ruské a pak americké konvoje, výpovědi agentů CIA, KGB, novinářů, pamětníků, zástupců Talibanu i mudžahedínů podporovaných Američany ). Za mne jeden z nejlepších a nejrozmanitějších dokumentů na toto téma. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nevim o lepsim shrnuti situace v Afganistanu, nez obsahuje tento dokument. Z te zeme beha mraz po zadech a da vzpomenout na povzdech nasich prarodicu ci rodicu "zlati komunisti". Protoze Afganistan asi nic lepsiho potkat nemohlo. Coz jen dokresluje situaci v jake se dnesni stat nachazi... Vyborny dokument, ocenil bych jeste jeden dil pred kralovstvim, ale jinak perfektni televizni dilo. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Těch 40 let je velmi zajímavá případová studie. Střet moderních komunistických & západních demokratických hodnot se starověkou allahu-akbar tradicí v zemi kmenů a nesmyslně vytvořených hranic, kde i ta největší velmoc tvrdě narazí na náboženský výmaz a nesmrtelný horský odboj. Série dobře slouží k pochopení geopolitických souvislostí a dění kolem "války proti terorismu", přímo vyniká rozhovory s řadou osobností jako mudžáhedínský vůdce Hekmatjár, ministryně pro ženské otázky Sima Samar, nebo generál McChrystal. Můj výstup: doufat v jednotný, pokojný a v našem pojetí rovnoprávný Afghánistán bohužel nejsou příliš realistická očekávání. Podobný případ je Irák. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama