Reklama

Reklama

Svět ve válce

(seriál)
  • Velká Británie The World at War
Velká Británie, (1973–1974), 22 h 14 min (Minutáž: 49–52 min)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh druhé světové války. Svět ve válce byl poprvé vysílán 31.října 1973, kdy byly vzpomínky na druhou světovou válku v myslích lidí čerstvé a mnoho veteránů této války bylo ještě naživu. Tato unikátní televizní řada shromáždila vzpomínky spolu s archivními záběry do jedinečného silného a úspěšného historického dokumentu všech dob. Hlasy těch, kteří bojovali, pracovali či jinak se podíleli na dění ve válce, dodávají této epizodě živý význam. Při této sérii máte pocit, že jste tam byli, a to, co je popisováno zažili, což dodává těmto dokumentům jedinečný punc. (Intersonic)

(více)

Recenze (66)

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Ten nej nej nejlepší dokument o druhé světove. Nikdy nebude překonán, tím jsem si jist. Tohle je dokument, v pravém slova smyslu. Žádné hry na emoce, žádné vynášení do nebes jedné strany, žádné stupidní hrané scénky nebo úryvky z počítačových her. Hovořící účastníci nejen američané a britové, ale i rusové a němci. A to občas taková jména, jako Eden, Speer, Harding, Galland ... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkvalitnějších dokumentů tohoto zaměření vůbec, zvláště proto, že nabízí nahlédnutí nejen na vývoj frontových událostí a bojišť, ale stejně tak referuje o celkové strategii, nastiňuje fungování průmyslu a logistiky, hospodářství, život v zázemí, zkrátka věci, bez kterých se moderní válka neobejde. Bez těchto aspektů mohou být vojáci sebestatečnější a důstojníci sebeschopnější, ale bez komplexní strategie a hospodářských rezerv se vyhrát nedá. Komentář skutečně psali lidé, kteří rozumí své věci, navíc bylo použito mnoho zajímavého archivního materiálu, nejen ten, který je v obdobných dokumentech stále recyklován. I vzpomínky účastníků mi přišly mnohdy zajímavější než jinde. Dobře odvedená práce. ()

Reklama

HappyDeath 

všechny recenze uživatele

Děsivé ohlédnutí zpátky... A to mi připomíná, že jeden americký důstojník (už si nejsem jist jeho jménem, proto tak všeobecně) který procházel koncentrační tábory nařídil, aby se všechno dokumentovalo. Pak to zdůvodnil tvrzením, že jednou se najde stejně nějaký blbeček, co bude tvrdit, že se tohle vůbec nikdy nestalo.... A měl pravdu.... ()

Sombreri 

všechny recenze uživatele

Sérii jde hodnoti z více úhlů pohledu. V první řadě vnímám jako výhodu její datum natočení, protože při porovnání s dokumenty výrazně mladšími (které máme možnost sledovat v dnešní době), je neuvěřitelným způsobem vidět ten dnešní kvalitativní propad, kdy stejné bitvy, stejné reálie i stejné procesy, popisované dnešními "historiky" náhle nedávají smysl a jsou prezentovány často diametrálně odlišně od této série. Vysvětluji si to tím, že v době natáčení žilo velké množství pamětníků a veteránů, tedy nebylo možné historii ohýbat tak moc, jak je zvykem dnes (byť i tak se některým menším úpravám tento seriál nevyhnul). Tato série je vlastně takovým důkazem o přepisování historie, které se děje pomalu, pozvolna. Málokdo si toho všimne. Ale když si pustíte dokument o bitvě o Stalingrad ze série Svět ve válce a oproti jakémukoliv dnešnímu dokumentu, tak náhled ty rozdíly uvidíte jasně a zřetelně. Každopádně ale velice oceňuji zpracování, které je jasné, detailní a v rámci možností doby velice objektivní (dnes bych řekl, že na dnešní poměry neuvěřitelně objektivní). Tak rozsáhlý a detailní pohled, s velikým množství dobových záběrů, ze kterých mrazí, výpovědí očitých svědků i účastníků.. to se jen tak nevidí a nenapadá mě žádný dokument, který by se svým charakterem alespoň přiblížil. Povinně bych toto pouštěl všem válečným štváčům dnešní doby, aby si uvědomili jaké nelidské hrůzy a zvěrstva přináší válka. Že to není jako sedět doma u PC, mačkat myš a klávesnici a když se mám hlad, tak si dám pauzu a odskočím si do lednice pro něco dobrého. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Patrně nejlepší dokument věnující se tématu 2. světové války a způsobu jejího vedení, historii apod. Skvělý komentář, perfektně nastříhané strhující záběry, které vás vtáhnou přímo doprostřed bitevní vřavy. Jestli se chcete alespoň přiblížit tomu, jak byla 2. světová válka krutá a co museli její účastníci vytrpět, pak si pusťte Svět ve válce. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Ve 12. díle nazvaném "Bouře" se v roli pamětníka objevila hollywoodská hvězda James Stewart. Ten si za války vysloužil nejedno vyznamenání jako velitel letky. (Kulmon)
  • U příležitosti 40. výročí od natočení byl v roce 2013 seriál digitálně restaurován. Formát obrazu byl převed na 16:9 a vylepšení se dočkala i audio stopa v podobě 5.1 DTS Master Audio. (gogos)
  • Ve své době se jednalo o nejdražší dokumentární seriál vůbec. Přišel na zhruba 900 000 liber, což je zhruba 14 milionů dnešních liber (asi půl miliardy korun). (gogos)

Reklama

Reklama