Reklama

Reklama

Gigant

Trailer

Obsahy(1)

Velkolepý epos o soupeření pozemkových vlastníků s naftovými magnáty v americkém Texasu. Přetékající ropné vrty, peníze, intriky, rvačky. Zámožný Texasan Bick Benedict (Rock Hudson) se ožení s krásnou, cílevědomou a houževnatou Leslie (Elizabeth Taylor) z Marylandu. Jejich život na ranči není vůbec jednotvárný. Musí denně řešit problémy s honáky dobytka, pomocnými dělníky z Mexika i s jejich mladým předákem (James Dean), ze kterého se nakonec stane mocný ropný magnát. V roli Jetta Rinka se objeví legendární James Dean, který zemřel pouhé dva týdny po dokončení tohoto filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľkolepému, nákladnému, hereckými hviezdami zaplnenému a do seriálovej dĺžky natiahnutému filmu plnému klišé, amerického chlapáctva, patriotizmu a rasizmu som bol nútený pri opakovanom zhliadnutí jednu hviezdičku ubrať. Určite je to nadpriemerný film, ale keď si iba namátkou spomeniem na Veľkú zem, Pod kopytami stád, či Ako bol dobytý Západ, tak zasa nejaké zreteľahodné rozdiely medzi nimi nevidím. Páčilo sa mi, že dialógy rešpektovali úroveň rančerov a ropákov a dodávali tak príbehu punc vierohodnosti aspoň v tomto. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Úchvatná sága ze života jedné jižanské rodiny. Takový kříženec mezi Jihem proti severu a Až na krev. Úžasná Taylor, vždy přesvědčivý Dean. Bohužel se nepodařilo nasadit pořádně vypointovaný konec, který tu jakoby odletěl od tématu. Mrzí mě to, protože jinak by šlo o nefalšovanou pětihvěztičkovou podívanou. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Film opravdu gigantických rozměrů. Nejenom svou stopáží, ale i velkolepou výpravou (taktéž výměrou pozemků rodiny Benedictů). Představuje i Jamese Deana v jeho poslední roli … nebudu zastírat, že jsem "Giganta“ chtěla vidět hlavně kvůli němu. Nezklamal - rozporuplnou postavu nešťastného Jetta Rinka si zahrál se zápalem, s pokorou a s odzbrojující bezprostředností. Velká škoda, že nedostal víc prostoru ... a především - že jeho kariéra tak předčasně a tragicky skončila. První polovina snímku mě chytila za srdce víc - je dramatičtější a ucelenější. Poté, co příběh z ničeho nic přeskočí poměrně dlouhý časový úsek, není už tak kompaktní. I když přihlédnu k tomu, že doba se změnila, děj je náhle nad očekávání smířlivý a rozdrobený velkým množstvím malých epizod - ale pořád zůstává obsáhlým epickým vyprávěním, které se s přehledem drží vysoko nad průměrem, k čemuž velkou měrou přispívá i herecké umění všech protagonistů. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Čakal som niečo rozhodne lepšie. Nepopieram tu istú ságovitosť, v ktorej sa niektoré charaktery pekne vykreslili, no celkovo mi prišiel ten príbeh až moc naivný. Tiež všetci ospevujú J. Deana no pravda je taká, že predviedol iba priemerné štandardné herectvo, nič extra pamätné. Naviac tu ani veľa nehral. Na druhú stranu sa tu ale podarilo vykresliť celkom slušnú atmosféru amerického juhozápadu a potešil aj pohľad na mladučkú E. Taylor. Na slabší nadpriemer to stačí. 70/100 ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Přes doslova gigantickou stopáž jsem se ani chvilku nenudil. James Dean je skvělý, tenhle film si po herecké stránce ukradl pro sebe (a to hraje vedlejší roli). Jenom je škoda že v té době neuměli lépe udělat vrásky, protože ač herci hrají výborně, tak občas vypadají směšně když mají být třeba 60 let staří a mají jenom prošedivělé vlasy a obličeje jako za mlada. Ale to je opravdu jenom detail. Jinak je to vynikající film. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (22)

  • Premiéra se konala 10. října 1956 v honosném Roxy Theatr na Times Square v New Yorku. [Zdroj: Jiří Žák – kniha Elizabeth Taylorová – Nebezpečný život] (Pavlínka9)
  • Film byl znovu uveden v Americe na podzim roku 1996 u příležitosti jeho 40. narozenin. (Šuplík)

Reklama

Reklama