Reklama

Reklama

Hra s kameny

  • Rakousko Spiel mit Steinen (více)
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Rakousko, 1965, 9 min

Režie:

Jan Švankmajer

Scénář:

Jan Švankmajer

Kamera:

Peter Puluj

VOD (1)

Obsahy(1)

Dlouhý záběr na starou rozpraskanou zeď střídá pohled na netradiční hodiny které vždy v celou vyhodí pár kamenů, které vytvářejí obrazce, postavy a dovádějí. (Stodvacet)

Recenze (41)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jan Švankmajer natočil za svou kariéru spoustu výborných kousků, ale tento skutečně patří k tomu slabšímu. Jak samotnou náplní, tak i ztvárněním. Vidím to na obyčejný průměr a jsem rád, že všechny nedostatky později vypiloval téměř k dokonalosti. Nicméně Hru s kameny nebudu rozhodně zavrhovat – jen je to prostě slabší, než jsem u tohoto tvůrce zvyklý… ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Klasická Švankmajerova schéma. Aj z obyčajných tradičných, nepotrebných vecí dokáže tento tvorca vyčarovať nevšedný experiment a umelecký zážitok zároveň. V snímke sa nachádzajú jedny kukučkové hodiny ktoré ako keby znášali kamene do vedra. Tieto kamene majú všelijaké farby a tvary. Časom sa dokonca rozdrobujú a vytvárajú obrazce ľudských tvár ktoré sa navzájom požierajú, zaujímavé. ()

Reklama

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Jak napsal již Jan Krejčí v Počátcích nerostopisu v roce 1851: „Obyčejný kámen, jaký na cestě nalezáme, nezdá se míti nic obzvláštního na sobě, ani určitého tvaru rostlin, ani půvabnosti barev ani příjemného zápachu. Vstoupíme-li ale do hlubokých bání, kde pilnost lidská potřebné nebo drahocenné rudy těží, spatříme rozmanitě zapletené žíly, naplněné skvostnými nerosty určitých ostrých tvarů. A jaké množství rozmanitých kamenů nejkrásnějších barev a nejpodívnějších tvarů obdivujeme ve sbírkách nerostopisných!“ ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Skrytý rasismus v surrealismu? Kameny jsou pořád stejné, jen jinak barevné...Na začátku to byla celkem nuda, ještě když přičteme vtipně přidané "s" v úvodních titulcích, pak ale Švankmajer zachytil svou tóninu, na které tvořil desítky let poté. Není to kdovíjak skvělé, i mistr tesař musel někdy začínat, ale už tu jsou k vidění náznaky poctivé vypiplané práce a taky ústřední motiv dvou obličejů vrcholného díla Možnosti dialogu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Sem tam je v tomhle snímku zajímavá animace a z těch kamenů jsou vytvářeny skutečně pěkné obrazy, ale ani to nic nemění na tom, že tohle prostě nejsou snímky, které by byly schopné mě čímkoli oslovit. A tak jsem se podíval, viděl jsem, ale určitě jsem neměl pocit vítězství. Snad mě některý další Švankmajerův kus zasáhne. ()

Zajímavosti (1)

  • Hry s kameny sice začínají každé tři hodiny (ve 12:00, 15:00, 18:00, 21:00 a znovu v 15:00 hodin), ale po skončení her a vyklopení kamenů z hrnce ukazují ručičky špatně. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno